Trafo valt telkens uit, kan hij versleten zijn?

Peterw

  • #1
Hallo,
Wij hebben in onze keuken, aan een kant, een 4 spotjes verlichting die na een tijdje uitvalt.
Heb even gekeken. De trafo heeft heeft een max vermogen van 60W. Maar zelfs als ik maar 2 halogeen lampjes aansluit, in dit geval 1 van 10w en 1 van 20w, valt hij toch nog na enkele minuten uit.
Kan hij versleten zijn? Bijvoorbeeld doordat hij langdurig iets te zwaar belast is geweest.
Of anders, hoe lang gaat een trafo mee?

Met vr. groet,
Peter
 

Ronaldjes

  • #2
Het lijkt er idd op dat hij versleten is. In de trafo zit een thermische beveiliging die de trafo beveiligd tegen hitte door bv overbelasting. Doordat deze misschien niet goed meer functioneerd kan het betreffende probleem voorkomen. Er zit dan niks anders op dan vervangen, en dan lieft voor een iets zwaardere. Zodat er geen fouten gemaakt worden met het vervangen van 10 of 20 Watt lampjes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het is niet de beveiliging die verloopt, het zijn de elco's in de buffertrap die verlopen, hierdoor moet er sneller geschakeld worden en zijn er meer verliezen omdat de schakelfet en transformator daar niet voor ontworpen zijn en dus de boel flink opwarmt.

Tot zover de technische verklaring.

Dat ding is dus gewoon versleten.
 

Doede

  • #4
Of het in dit geval van toepassing is weet ik niet, maar de electronische voedingen (lichte platte blokken) hebben vaak ook een MINImaal wattage. Als je dat niet haalt, bijvoorbeeld doordat je led lampjes gebruikt in plaats van halogeen, dan kan hij zichzelf ook uitschakelen. Bij echte transformatorvoedingen (zware ronde/vierkante) heb je dit probleem niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu