Ballon uit drukvat van 500 liter halen

Ronman007

  • #1
Voor de watervoorziening in ons huis hebben we een eigen bronwater-installatie.
Een drukvat van 500 liter zorgt er voor dat de pomp niet iedere keer bij een klein beetje water nemen aanslaat.
Nu is de rubberen ballon in het drukvat lek, ventiel is goed maar de lucht tussen drukvat en ballon verdwijnt direct bij vullen. Ik heb hem van onderen opengemaakt, 6 bouten, en geprobeerd de ballon ( zit helemaal los) naar buiten te trekken.
Dit krijg ik dus niet voor elkaar.
Is daar een foefje voor?
Of wordt hier speciaal gereedschap voor gebruikt?
Bedankt al vast voor je reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Probeer de ballon dubbel te slaan in het vat, ik gebruik dar een lat voor om de ballon naar 1 kant te drukken en probeer dan de rest dubbel te krijgen.
Met twee man werkt dat het beste met zo'n groot vat, eentje met de lat op z'n plaats houden en de ander drukt de ballon dan dubbel, het handigste is de flens van de ballon eerst naar binnen te drukken, dan kunt u er beter bij.
 

Ronman007

  • #3
Dank voor je reactie Jan, helaas is het me nog niet zo gelukt, het rubber is best wel stug helaas. Weet jij ook waar ik de 500 liter ballon kopen kan?
 

Ronman007

  • #4
Hoeveel luchtdruk zit er op een leeg drukvat?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik geef u de meeste kans bij een landbouwmechanisatiebedrijf in een kleinere plaats, agrariërs gebruiken nog wel eens zo'n tank.
Meestal zit er zo'n 2 bar druk op de ballon.

U kunt ook 1 of 2 voor drinkwater geschikte expansievaten
in de leiding tussen de pomp en het huidige tank plaatsen, de tank kan er dan zelfs tussenuit.
Een grote voorraad is niet nodig want de pomp slaat wel aan als de druk in de leidingen daalt.
 

Ronman007

  • #6
Weer bedankt voor u reactie Jan.

2 Bar is de druk die de lucht zet op de rubberen ballon wanneer er nog geen water in zit?

Ik heb hier, in Frankrijk, een bron die ca 10 meter hoger dan ons huis ligt en een tank onder ons huis vult van 2500 liter, door de zwaartekracht dus en in de tank zit een ( toilet)vlotter die het vullen regelt. In deze tank zit een dompelpomp die middels een drukmeter op het drukvat aanslaat. Deze is 50 liter, maar slaat vrij direct aan. Bij de beschrijving van de dompelpomp stond dat hij niet geschikt is om meer dan een keer of 10 aan te slaan per uur. Met douchen slaat hij wel 10 keer aan per minuut bijvoorbeeld. Wanneer zomers te weinig water is halen we het water uit de rivier en gaat het door een zuiverings-installatie. Hier stond het nu lekke drukvat van 500 liter. Deze wil ik dus repareren en plaatsen aan die van de bron, meestal kunnen we zo'n 11 maanden de bron gebruiken waarvan het water veel schoner en fijner is, dus is het grotere drukvat hier meer gewenst en ook beter voor de pomp.
Het aanslaan van de pomp wil/ moet ik dus verminderen. We zijn overigens niet aangesloten op de waterleiding, dus is een goed functioneren van het systeem erg belangrijk. Ik zal in ieder geval die 2 bar eens gaan proberen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoe groter de ballon (expansievat) hoe minder de pomp aan slaat, daarom ook mijn voorstel om 1 of 2 expansievaten te plaatsen, de pomp loopt dan wel wat langer om het voorraadvat te vullen maar dat mag volgens mij geen bezwaar zijn.
 

Ronman007

  • #8
Dat de pomp langer loopt is niet erg, de dompelpomp hoor je haast niet en wij hebben onze eigen stroomvoorziening ( watermolen).
Welke inhoud zouden de 2 vaten dan moeten hebben? 2 Van 500 liter is een beetje te gortig, vrees ik.
De turbine
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een dompelpomp is eigenlijk niet zo geschikt, beter is een hydrofoor installatie, die zijn er op gebouwd om vaak en langdurig aan te slaan.
Een expansievat voor drinkwater is in diverse inhoud te koop.

Als u een vat van 100 liter aanhoudt hebt u ruim voldoende, 50 liter is het minimum, bij een vat van 100 liter slaat de pomp minder vaak aan.
 

Poster

  • #10
Let wel bij een hydrofoorpomp, dat deze zelfaanzuigend is, en voorzien van een droogloop beveiliging.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Een hydrofoor is altijd "zelfaanzuigend", in de praktijk betekent dit dat er een voetklep in de zuigleiding geplaatst moet worden, deze moet gevuld met water anders zuigt hij geen water aan, ook het pomphuis moet met water gevuld worden, dit geldt voor alle centrifugaalpompen.

In de specs staat vrijwel altijd dat de pomp zelfaanzuigend is, zeer verwarrend maar gelukkig weet de verkoper dat dit niet zo is en zal de klant adviseren een voetklep in de zuigleiding te zetten.
Zonder de voetklep kan de zuigslang en het pomphuis niet gevuld worden met water, de centrifugaalpomp kan geen lucht verpompen.
 

Ronman007

  • #12
Aan de pomp zit het bekende vlotterschakelaartje, dus bij te weinig water staat er geen spanning meer op de pomp.
De tank zit in een ruimte onder twee slaapkamers, vandaar de keuze voor deze pomp, veel minder lawaai.
 

Poster

  • #13
Mijn hydrofoor pomp is niet zelf aanzuigend, want die wordt gebruikt als doorvoerpomp, maar het klopt dat als hij moet op pompen uit een put, er dan een keerklep in moet zitten.
Wel vermelden bij aankoop.
 

Bartlingd

  • #14
Ballon verwijderen
Probeer de ballon kapot te snijden/knippen en hem in stukken uit het vat te trekken, hij is immers toch lek. Voor een nieuw membraan zul je eerst het merk en type van het vat moeten weten, dan kun je een leverancier vinden die er een kan leveren.

Luchtdruk instellen
De druk aan de 'luchtzijde' van het drukvat stel je normaal in op een halve bar onder de 'wensdruk' van je systeem. Als je pomp is ingesteld om in te schakelen bij een druk van 2 bar en uit te schakelen bij 2,5 bar is je wenswaarde 2.25 bar en stel je de luchtdruk in op 1.75 bar (inderdaad bij een leeg vat). Zo blijft er altijd wat water in het vat zitten voor de pomp aanspringt en is niet 'opeens' je waterdruk weg.

Uitschakelvertraging
In principe kun je jouw probleem ook oplossen door de nadraaitijd van je pomp te verlengen. Als je zorgt dat de pomp altijd minimaal vijf minuten blijft draaien zodra hij aan slaat, dan kom je niet boven de genoemde 10 starts per uur. Uiteraard kost dit meer energie en is het voor je energieverbruik beter om een buffervat toe te passen. Dit soort uitschakelvertragingen zijn standaard te koop.

Benodigde grootte buffervat
Hoe groot je drukvat moet zijn is afhankelijk van de wensdruk in je systeem en de bandbreedte/hysterese van je pompschakelaar. In het hiervoor genoemde voorbeeld slaat je pomp af op 2.5 bar. Op dat moment zit er 500-((1.75*500)/2.5)=150 liter water in het drukvat. Op het moment dat de pomp aan slaat bij 2 bar zit er nog 500-((1.75*500)/2)=62.5 liter in het vat. De netto inhoud van het 500 liter drukvat is bij deze instellingen dus 87.5 liter (dit hangt dus af van de systeemdruk en bandbreedte van je pompschakeling, bij een hogere druk of kleinere bandbreedte is de netto inhoud kleiner). Met 87.5 liter water kun je circa 10 minuten douchen en hoeft je pomp dus slechts eens in de 10 minuten aan te slaan om het vat weer vol te pompen naar 2.5 bar.

Ik hoop dat het duidelijk is zo, succes!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Hoe wordt de, in dit geval, dompelpomp dan gekoeld ?
Normaal wordt die gekoeld door het opgepompte water.
 

Ronman007

  • #16
Vriendelijk dank voor uw uitgebreide uitleg Bartlingd.

Ik heb het 50 litervat op deze wijze op druk gezet en hij functioneert beter zo.

Ik zal idd het kapot-snijden gaan proberen, want anders gaat het niet lukken. Zo'n rubberen ballon is 288 euro.

We hebben een eigen stroomopwekking, dus extra draaien van pomp is geen punt, als hij maar genoeg koeling krijgt dan, zoals Jan opperde.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Zoals ik eerder opmerkte is een dompelpomp geen goede keuze voor zo'n installatie.
Zet er een hydrofoorinstallatie in, kost zeker niets meer dan een nieuwe ballon.
In de hydrofoor zit een drukvat (expansievat), eventueel aan te vullen met een extra drukvat net na de pomp.
 

Poster

  • #18
Een hydrofoor moet s'winters wel absoluut vorstvrij staan.
 

Ronman007

  • #19
Weet ik Jan, maar ze zijn te luidruchtig, houten vloer en pal onder slaapkamer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Hoeveel wordt er in de nacht gebruik van de waterleiding gemaakt. :wink:

Kan de pomp nergens anders staan ?
Afhankelijk van het vermogen kan de zuigleiding langer zijn, bij een relatief kleine pomp is dat rond de 8 meter, bij een zwaardere pomp nog wat langer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu