Vloerverwarming zoneverdeling

Danieel

  • #1
Ls,

Ik heb een kort vraagje.
We hebben vloerverwarming in ons huis, nu is het zo dat de keuken altijd wat minder warm is dan de woonkamer.
De keuken heeft 1 aparte groep á 12 m2 hier zit ook de hal bij en deels vd badkamer.

Nu las ik dat je met een zoneregeling de groepen dus apart kunt bedienen.

we hebben hier een robot verdeler met 6 groepen.
De vraag is hoe werkt zo een zoneverdeler?.

Is het zo dat als de thermostaat op bijvoorbeeld 21 graden staat en de tempratuur is bereikt in de woonkamer deze groep voor de woonkamer uit gaat.

en als de temperatuur van de keuken op zijn thermostaat nog niet de 21 graden heeft bereikt, is het dan zo dat alleen de groep van de keuken aanblijft ?

Alvast bedankt!
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Hangt een beetje vanaf hoe het geregeld wordt momenteel .
met thermostaat in keuken stuur je de klep van de keuken open/dicht en met de thermostaat van woonkamer stuur je de klep van groep woonkamer open/dicht, je moet echter wel voor zorgen dat de ketel blijft doordraaien bij warmtevraag van 1 van de 2 groepen , dat kan op diverse manieren , bijv weesafhankelijk gaan stoken, ook moet je opletten dat de pomp van vloerverwarmingunit bij afgesloten kleppen nog wel kan circuleren, anders gaat zon pompje op den duur defect.
 

Danieel

  • #3
Niks bijzonders., het is een nieuwbouwhuis
Er hangt nu een standaard thermostaat va Honeywell.
Deze staat op 21 graden, de woonkamer is prima, alleen de keuken is het wat minder warm, wel veel raamwerk (dus daar zal het wel doorkomen)

Vandaar dat ik wilde weten hoe zoets nou werkt.
Wat ik dus uit je verhaal op maak is dat er constant een bepaalde temp aan water heen moet als je hiervan gebruik wilt maken?

Er hangt een Intergas HRE ketel 28/18

We hebben overigens een houtenvloer, dus enig vertraging.

Heeft een open-therm thermostaat iets van zin? of is dit nutteloos?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Een zoneregeling op een verdeler van de vloerverwarming is zeer eenvoudig (zelf) aan te brengen.

- op iedere groep (in dit geval dus 6) komt een stelmotortje 230 Volt (werk niet met 24 Volt motortjes, die maken een zoneregeling onnodig duur)

- in iedere te regelen ruimte komt een (draadloze) thermostaat die de temperatuur in die ruimte meet en daarop regelt.(die standaard thermostaat kan je in dit geval blijven gebruiken in één van de te regelen ruimten)

- stelmotortjes en thermostaten worden aangesloten op een zoneregelingskast die ook de CV-ketel regelt: aan/uit.

Is er in jouw geval bijvoorbeeld een warmtevraag in de keuken, dan zal die groep geopend worden en de CV-ketel zal aan geschakeld worden, net zo lang tot de gewenste temperatuur daar bereikt is.
Bij het leggen van de vloerverwarming dient bij voorkeur wel rekening gehouden te worden met een gewenste zoneregeling. Is één groep over verschillende ruimten verdeeld, dan is het niet mogelijk om die nog eens afzonderlijk te regelen.

Een zoneregeling voor 6 groepen, verdeeld over 2 à 3 zones is, afhankelijk van de gewenste (draadloze) klokthermostaat al te realiseren voor nog geen € 500,00.

Weersafhankelijk stoken zou ik in dit geval absoluut niet adviseren. Evenmin een opentherm thermostaat.
De temperatuur van het water wat door alle groepen circuleert is overal gelijk en stel je eenmaal in op de verdeler van de vloerverwarming.
Indien je gebruik maakt van draadloze thermostaten bespaar je je veel bedradingswerk en is het zeer eenvoudig zelf uit te voeren.
Pas voor de regeling van de pomp op de verdeler een pompschakelaar toe (bij een label-A pomp is geen pompschakelaar nodig)
 

Danieel

  • #5
Stel dat groep 2 (keuken) nog niet op temperatuur is dan blijft de cv en pomp wel draaien zodat alleen groep 2 warm water blijft krijgen.
De overige groepen gaan dan, begrijp ik dat zo goed? uit?

Bedankt overigens voor het snelle en duidelijke antwoord!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Bij een zoneregeling zoals ik heb voorgesteld, blijft natuurlijk de CV-ketel wel "aan" en zal de circulatiepomp op de verdeler wel blijven draaien. (want hoe zou je anders warmte moeten produceren en laten circuleren in de groep die nog warmte vraagt.........?)
Zolang er nog een groep warmte vraagt zal de zoneregelingskast de CV-ketel "aan" laten staan.
 

Danieel

  • #7
Wat kun je eigenlijk stellen met de 6 draaiknoppen die er nu op zitten?

is dat voor de hoeveelheid water toevoer? en knijpt dit dan ook meteen de warmte af als je bijvoorbeeld 2 groepen naar de helft draait? zodat de andere groepen weer meer krijgen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Ik zou daar niet al te veel aan draaien, als je niet precies weet wat je doet !(en ook niet weet wat de verschillende lengten zijn van de buizen in de vloer)
Je kunt daarmee een groep openen/sluiten (en dat doet dus het stelmotortje bij een zoneregeling)
Bij ongelijke lengten van de groepen is met zo'n kraan de hoeveelheid water wat door een groep circuleert in te stellen. Zijn de groepen ongeveer even lang dan hoef je, normaal gesproken, met die kranen niets extra's in te regelen.
Vaak is het draaien aan allerlei knoppen de oorzaak van klachten omdat men niet precies weet wat de invloed is van dat gedraai.(soms weet men niet eens hoe een kraan te openen of te sluiten....links- of rechtsom draaien)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu