Friedland - ouder model met twee klankbuizen

Paulvr

  • #1
Jarenlang konden we het horen, de luide ding-dong deurbel van onze hoogbejaarde buren. Hun opvolgers "erfden" hem en nu zij vertrokken wilden ze hem graag aan ons geven. Dringend noodzakelijk omdat ik intussen ook niet meer zo'n puik gehoor heb.

Het enige probleem was dat de transormator waarmee hij werkte onbereikbaar was, ik had er het hele houtwerk voor moeten slopen. Maar alas, geen probleem, hij werkt ook op 4 D-cellen, feitelijk was ie daar voor bedoeld.

MAARRRR... bij het demonteren in de al erg donkere gang kwam er een soort palletje met veer uitvallen, metaal stokle met aan beide zijden een hard plastic puntje waarmee linksen rechts tegen die metalen buisjes wordt geslagen als er gebeld wordt. Je kunt hem er ook maar op een manier insteken dus alles lijkt OK.

Maar de nadruk ligt op lijkt. Het plaatsen van 4 D-cellen leidde tot een heel flauwe reactie van de bel, dus er maar een externe voeding op gezet. Netjes 6 Volt (onbelast meet ik tegen de 8V) met als aanduiding dat hij 200 mA afgeeft.

Maar nog steeds hetzelfde probleem: bij aangesloten bel vallen twee dingen op:
1. als je langer indrukt dan zie je het palletje heel langzaam dieper naar rechts dus het electromagnetische blokje in bewegen maar niet zover dat het aan de andere kant de gongbuis aanraakt
2. Laat je de bel dan los dan schiet hij wel tegen de linker buis aan maar zo flauwtjes dat er vrijwel geen geluid te horen is.

Begrijpen doe ik dit allerminst; de bel deed het keihard en luid voor ik hem demonteerde. Waarbij me in het halfdonker wel opviel dat het aantal aangesloten dunne witte draadjes nogal talrijk leek. Ik maakte er me toen niet zo druk om, immers ik ging ervan uit dat ik die vier D-cellen wel zou inzetten en dus feitelijk alleen de draadjes van de deurbel zou gaan aansluiten.

Maar nu ben ik echt de weg kwijt, geen idee hoe verder. Het metalen buisje heeft aan de linkerzijde een veertje. Kan het zijn dat er rechts ook een veertje heeft gezeten en dat daar het euvel ligt???? Of is die 200mA te weinig? De vier D-cellen meten samen 5,64 Volt, ik kan andere gaan kopen maar deze zijn relatief nieuw, ik kan me dus niet echt voorstellen dat ik het euvel daar moet zoeken.

Ik kan het pand helaas niet meer in dus met een zaklantaarn gaan zoeken naar een eventueel tweede veertje is er niet bij.... Maar ik weet natuurlijk ook niet of zo'n ding standaard met twee veertjes uitgerust is.

Elke hulp is van harte welkom, ik vind het op zich een mooie bel en bovendien heel noodzakelijk wegens toenemende doofheid.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
200 mA is naar mijn ervaring wat weinig voor een mechanische bel.
 

Paulvr

  • #3
Dank je voor de tip. Ter vergelijking: weet je misschien hoeveel mAmp vier van die D-cellen samen opleveren?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Volle batterijen leveren volgens mij net zoveel vermogen als de verbruiker vraagt.
 

Paulvr

  • #5
Ik heb nagenoeg nieuwe bijna volle batterijen, pas bij IKEA gehaald, los gemeten allemaal boven de 1.5 V maar als ik ze in serie zet in de deurbel meet ik slechts 5,64 Volt. Omdat de deurbel bij de buren via een trafo aangesloten was dacht ik dat ze misschien ervaren hebben dat batterijen te duur waren (misschien te snel onder minimaal niveau zaten).

Om die reden besloot ik dan maar een eigen trafootje in te zetten. Het enige exemplaar wat ik heb is 6V 200mA en meet in feite bijna 8 V wanneer op de juiste contacten van de deurbel aangesloten is.

Maar natuurlijk, als 200mA onvoldoende kracht geeft dan moet ik iets zwaarders gaan kopen. Maar wat? 500mA of 1000 mA of zelfs nog meer? Ik wil een optimaal harde gongslag zoals de buren dat ook hadden. Helaas was hun trafo onbereikbaar dus ik kan niet spieken hoeveel ampères sterk die was. Feitelijk weet ik niet eens of die 6V wel optimaal is, ik baseer het gewoon op de aanwezigheid van 4 uitsparingen voor 4 in serie gezette D cellen. Maar juist daarom de vraag hoeveel mA een D-cel levert... Ik kan wel in het wilde weg iets gaan kopen maar dat lijkt me niet echt slim.
 

Atmoz

  • #6
4 D-cellen in serie leveren echt wel genoeg mA's om de gong te laten werken zonder een concreet getal te kunnen noemen.
Je zou tijdens het activeren van de gong de totale batterijspanning kunnen meten, als dit nagenoeg dezelfde waarde is als in onbelaste toestand is er met de batterijen niets mis.
Het hangt natuurlijk erg af van de circuitweerstand of je voldoende stroom haalt. Daarom probeer eens of de gong wel werkt door direct in de gong, daar waar het kabeltje naar de beldrukker gaat een doorverbinding te maken. Als de gong nu nog niet werkt zou je moeten onderzoeken of het ankertje, het staafje met de veer, wel goed in de spoel kan bewegen.

Succes, we horen het wel.
 

Atmoz

  • #7
Waarom voorgaand bericht 3 keer geplaatst is weet ik niet, ik kreeg een foutmelding, iets met PHP en heb ik het nog eens geprobeerd. Misschien 2 keer, er kunnen dus 2 berichten weg.

Gr Atmoz.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Het klopt, dat er iets mis is met het forum, dat zag ik ook.
En bij meerdere gebruikers zijn de antwoorden dubbel of 3dubbel geplaatst.
Daarom heb ik ook de dubbele berichten verwijderd.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #9
Je moet een 1A beltrafo gebruiken voor dit soort bellen, met minder werkt het niet.
De trafo op de hoogste spanning zetten als dat mogelijk is.

4 batterijen in serie die slechts 5.54V geven zijn leeg. Dat gaat dus niet werken.

Er zit slechts één veertje in de gong.
 

Paulvr

  • #10
Hartelijk dank @rie, dat is de informatie die ik nodig heb!
Morgen ga ik op zoek naar een 1 amp trafo!
 

Paulvr

  • #11
OK, het heeft even geduurd maar ik vond tussen mijn spullen nog een 6V 2 Amp voeding die afkomstig was van een HP printer of scanner. Blijkt perfect te werken, kan niet beter!
Nogmaals hartelijk dank voor de goede adviezen,
 

M. De Bruijn

  • #12
Beste Paul, zou je mij kunnen vertellen wat voor veertje er in jouw deurbel zit? Ik ben het veertje kwijt. Het zou me wat zoekwerk besparen. Alvast bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu