Led lamp doet het niet in koelkast

A0513K

  • #1
Ik heb deze ledlamp gekocht. Helaas doet hij het niet in mijn koelkast. Getest in een andere fitting en het lampje doet het gewoon. Heeft iemand enig idee waardoor dit komt?

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het zou kunnen zijn dat het lampje elektronisch aangestuurd wordt, bijv. dmv een triac. Omdat er helemaal niets is gezegd over merk en type van de koelkast is dat zo verder niet te bepalen (als er al gegevens te vinden zijn).

De seriecondensator in het lampje veroorzaakt een faseverschuiving, daarnaast is de stroom door zo'n ledlampje uiters klein. Beide zaken worden door zo'n triacschakeling niet als 'prettig' ervaren.

Vraag is echter waarom je voor deze toepassing een ledlampje zou willen gebruiken. Dat lampje staat alleen gedurende een zeer korte tijd aan, de energiebesparing is nihil. Een gewoon gloeilampje voldoet hiervoor prima en gaat jaren mee... :wink:
 

A0513K

  • #3
Het is wel echt een lampje voor de koelkast. Volgens de verpakking dan. Het lampje heb ik meer voor de 'mooiheid'. Komt wit licht vanaf

Het gaat om een Ignis inbouw koelkast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ook een ledlampje dat verkocht wordt als 'koelkast'-model heeft zo'n seriecondensator (en zo'n zeer lage stroom) en zal problemen kunnen geven indien elektronisch aangestuurd. De geschiktheid voor koelkast zal hem vooral liggen in het temperatuurbereik waar die lamp voor gebruikt kan worden.

Het gegeven "Ignis koelkast" zegt me totaal niets. Als je verder hulp wilt, vermeld dan de gegevens van het typeplaatje, met name het servicnummer kan van belang zijn. Heb ik geen documentatie, dan misschien iemand anders... :?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een eventuele andere oorzaak zou kunnen zijn dat het lampje door zijn vorm niet diep genoeg in de fitting van de koelkast gedraaid kan worden en daardoor geen contact maakt. In dat geval is het vaak een kwestie van het lipje in de fitting iets omhoog buigen.

Omdat je daarbij vrijwel zeker kortsluiting veroorzaakt op het moment dat je het lipje met een tangetje oid omhoog trekt, is het ten zeerste aan te raden eerst de stekker uit het stopcontact te halen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu