Inductie of niet

Jantjuh1979

  • #1
Met het risico het zoveelste "inductie topic" of "3x25 A topic" te starten wil ik hier toch mijn groepen plan even voorleggen voor een second opinion.

Op dit moment ben ik nog vrij in de keuze om op gas of inductie te gaan koken maar ik lees een hoop positieve meningen over inductie. Vandaar dat ik de afweging even aan het maken ben of dat elektrisch gezien kan. Voorwaarde is dat ik niks aan comfort inlever doordat ik apparaten niet tegelijk kan gebruiken. Verder heb ik nu 3x25 ampere fasen en ben ik niet bereid de extra capaciteits toeslag te betalen.

Onderstaand mijn groepenplan dat dus op 3x25 ampere fasen aangesloten zou moeten worden. Ik weet dat niet alles tegelijk aanstaat, maar met de gelijktijdigheidsfactor kom ik er net wel/net niet uit. Ik lees ook overal dat het niet stipt bij 25 ampere ophoudt, maar het laatste waar ik zin heb is dat de hoofdzekering er steeds uitklapt terwijl ik ook had kunnen kiezen om op gas te koken. Eigenlijk ben ik op zoek naar een ervaringsdeskundige met een gelijke setup, het probleem is hoofdzakelijk dat ik niet kan uitsluiten dat twee grootverbruikers op één fase niet tegelijk aanstaan.

Fase1 Aansluitwaarde
Kookplaat 1 [W] 3600
Vaatwasser [W] 2400
Droger [W] 3000
Totaal [A] 39,1
Totaal met gelijktijdigheidsfactor 0,7 [A] 27,4

Fase 2 Aansluitwaarde
Kookplaat 2 [W] 3600
Magnetron oven [W] 3000
Zolder [W] 200
1e verdieping [W] 200
Schuur [W] 200
Keuken algemeen [W] 1200
Totaal [A] 36,5
Totaal met gelijktijdigheidsfactor 0,7 [A] 25,6

Fase 3 Aansluitwaarde
Oven [W] 3600
Wasmachine [W] 3000
Cooker [W] 2000
Woonkamer [W] 200
Totaal [A] 38,3
Totaal met gelijktijdigheidsfactor 0,7 [A] 26,8
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik verwacht geen problemen. Kookplaten draaien maar korte tijd op vol vermogen (tot het water kookt of het vet heet is). Dat is in ieder geval korter dan het uur waarbinnen je een automaat met 50% kunt overbelasten.

Koken met gas en inductie is ongeveer even comfortabel. De warmte is meteen weg, als je de pit of plaat kleiner zet - dit in tegenstelling tot een conventionele elektrische kookplaat. Groot voordeel van inductie tegenover gas is dat de plaat makkelijker is schoon te maken. Ik haal er meestal alleen een microvezeldoek overheen en maak het daarna droog.
Gas is wel milieuvriendelijker, omdat er bij het opwekken van elektriciteit uit brandstoffen altijd warmte verloren gaat. Het is vele malen efficiënter om je pan direct boven een gasvlam te verwarmen dan dat je met gas elektriciteit opwekt, deze vervolgens onder leidingverlies transporteert naar je woonhuis, waar vervolgens de elektrische energie weer wordt omgezet in warmte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu