Groepen onderverdeling vanaf aardlek 3-fase

AVS

  • #1
Goedemiddag klussers,

Hierbij mijn vraag over een 3-fase groepkast. Op het moment zijn wij bezig met de verbouwing van de keuken en uiteraard gaat dan de kap van de groepenkast eraf. Onze 3 fase groepenkast heeft een hoofdschakelaar, 2 stuks 4-polige aardlekschakelaars en 6 stuks 1-fase B 16A groepen. er zitten 3 stuks groepen op de linker aardlek en 3 stuks groepen op de rechter aardlek. Nu is het zodanig aangesloten dat elke uitgaande fase van de aardlekschakelaar rechtstreeks naar een groep gaat. dus L1 gaat naar groep 1, L2 gaat naar groep 2 en L3 gaat naar groep 3 en dat is ook zo met de rechter aardlek alleen dan is het L1 voor groep 4, L2 voor groep 5 en L3 voor groep 6. Wij vroegen ons dus af of dit toegestaan is of dat je deze groepen moet onderverdelen met 2 stuks 2-polige aardlekschakelaars en dat je een 4-polige eigenlijk alleen moet gebruiken indien je een krachtgroep in de groepenkast heb zitten of maakt het op deze manier niet uit en hoeft er niks aan veranderd te worden? Ik hoor het graag!

AVS
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Of de automaten nu per kabel met de aardlekschakelaar zijn aangesloten of via een DIN-rail maakt niets uit.

Wat belangrijk is: Er mag per aardlekschakelaar nog maximaal 1 automaat toegevoegd worden. Op welke fase mag je zelf bepalen, maar let wel op dat niet 1 fase te zwaar belast kan worden.

Kom je boven de 8 groepen dan kun je naar keuze een aardlekschakelaar bijzetten of gaan werken met losse aardlekautomaten.
 

Gofferje

  • #3
Ik blaas dit onderwerp nog ff nieuw leven in, omdat de vraag nog onbeantwoord is gebleven en ik ook benieuwd ben naar het antwoord.
Oftewel: kies je bij 3-fase aansluiting voor een 4-polige ALS alleen als er een meerfase-afnemer op aangesloten moet worden, en anders 2-poligen, of mag je ook gewoon 4-polige ALS-en nemen met daarop alleen enkelfase-afnemers? En geldt voor 4-polige ALS-en ook de max 4 automaten-regel?

bedankt,

David
 

Maurice81

  • #4
In de nieuwste versie nen1010 is het niet meer toegestaan je 1f automaat te beveiligen met een 4 polige aardlek schakelaar, ik heb wel recent gehoord dat dit later een advies is geworden dit niet meer zo toe te passen maar dat weet ik niet zeker.

Bij mijn laatste opfriscursus in 2017 was 't niet toegestaan.

Beter is dus de 1f automaten te beveiligen met een 2 polige aardlek schakelaar, op beide 2 pol en 4 polige geld een max van 4 groepen.

In een oude situatie ben je overigens niet verplicht om dit aan te passen maar het is natuurlijk wel verstandig de kast aan de nieuwe eis te laten voldoen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu