Eletrisch gestuurde jalousie-ventilatie kleppen

Pigion

  • #1
Uit onze tropenjaren hebben we ervaren dat bij hitte de ramen en buitendeuren dicht blijven en 's-nachts deze open gaan voor toetreding van relatief koude lucht. Dat doen we nu handmatig via 6 handbedienbare roosters hoog in de muren. Dat wil ik automatiseren. D.w.z. electrisch aan te sturen jalousie-roosters aan de buitenmuren en een regelunit, die bij hogere binnentemperatuur dan buiten, de kleppen open stuurt.
Ik heb wat rondgekeken, doch heb noch niets kunnen vinden. Het liefst mogen de kleppen indien een bepaalde positie is bereikt, geen electra meer verbruiken.
Kan iemand mij wat bruikbaars aandragen??
Pigion
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Siemens en belimo gebruik ik veel voor die toepassing.
Ze hebben daar motoren voor in elke smaak die jij wilt, behalve goedkoop.

Kijk anders eens bij kettingmotoren van bv lips.
 

Pigion

  • #3
@headhunter,
Ik denk dat je even teveel denkt aan grote ventilatiekanalen. In mijn geval gaat het om ventilatiekanalen door de spouwmuur. Aan de binnenzijde wordt een aluminium rooster geplaatst met een handmatige bediening voor open / dicht. De openen area voor dit rooster is 85 cm2. Aan de muurzijde zitten 4 rechtopstaande bakstenen met tussenruimte. In de spouwmuur zit een rechthoekige houten koker, afm. ca. 14 x 18 cm.
Ik had in eerste instantie gedacht aan een type jalousie-rooster zoals voorkomt bij sommige axiaal ventilatoren. Daarbij wordt het rooster geopend door een solonoid actuator, gevoed door dezelfde kabel die ook de ventilator voedt. Nadeel van deze solonoid is de heftige klap waarmee het rooster wordt geopend.
Ik heb gezien dat nieuwe uitvoeringen werken met een actuator op basis van uitzetting door verwarming. Dat gaat stukken rustiger.
Nu vindt ik zo'n ventilatorrooster aan de buitenzijde van het huis erg lelijk.
Ik zoek eigenlijk iets anders en kom dan waarschijnlijk uit op het plaatsen van een el. bedienbare klep in de houten koker. Een dia. 100 mm kelp heeft ongeveer dezelfde doorlaat als de open area van het binnen-rooster. Voor de actuator blijft dan ca 9 cm over, misschien genoeg.
Blijft natuurlijk dat dit dure jongens zijn.
Vraag: Zijn er actuators /kleppen die die door een thermo-element worden gestuurd?
Pigion
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Thermo-elementen hebben maar een beperkte slag en een beperkte kracht , dus een 100 klep openen met 3 a 6mm slag is lastig.
 

Pigion

  • #5
De beperkte slag en kracht is inderdaad een nadeel. Toch gebruikt een gerenomeerde fabrikant van ventilatoren deze thermo actuators om de jalousie-kleppen aan de muur buiten, open te sturen.
Een andere optie is een jalousie-klep, die gebruikt wordt voor inbouw in ramen of ventilatie-schachten van een ruimte met oen verbrandings-toestel. Wordt veel toegepast in Duitsland. Maar het is weer een lelijk ding aan de muur.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu