Afvoer CV loopt over

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb het vervelende probleem dat de condenswaterafvoer van mijn CV met boiler regelmatig overloopt. Dat kan eens in de maand zijn of 3-4 maanden goed gaan. Aangezien de afgesloten ruimte waar de CV geplaatst is zich achter in mijn garage is, heb je dit vaak pas in de gaten als het water over de dorpel de garage in loopt.

Zoals op onderstaande foto is te zien is het afschot maar minimaal (kan niet anders door de aansluiting van de afvoer in de muur rechts). Dit in combinatie met de geringe hoeveelheid water met eventueel gruis zorgt er voor dat het sifonnetje rechts verstopt raakt en de afvoerpijp zich dus gaat vullen met het water. Bovenaan (daar waar het slangetje van de CV in de afvoer gaat) komt het water er dan uitdruppelen (te zien aan de vlek op de muur).

Vandaag was het weer zo ver en heb ik 50 liter water (5 volle emmers) uit de CV-ruimte gedweild.

Aangezien dit toch wel erg lastig is (ook met vakanties) was ik benieuwd of er geen oplossing voor dit probleem is.

Situatie: links boiler met aansluiting op afvoer, midden CV met aansluiting op afvoer (links naast de rode dop) en rechts de sifon met de aansluiting op een bestaande afvoer in de muur.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Leiding is te nauw en de sifon zal ook wel vol zitten met drap van van uit de cv ketel komt.

Maak je sifon schoon en spoel de leiding goed schoon.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat doe ik uiteraard al, omdat dat precies de reden is waardoor de afvoer verstopt raakt. Maar de ene keer gaat het 3 maanden goed en de andere keer is er na 4 weken weer een mini-overstroming.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het is geen oplossing maar wel een verbetering.

Zet er een grotere sifon tussen dmv verloopjes, zo duurt het langer voordat de drap de boel kan verstoppen.

Koop een wateralarm.
Monteer een vanggootje onder het lekpunt.
Leg daarin de waterdetector met een zoemer in de garage, dan word je voortijdig gewaarschuwd.

Koop een condeswaterpompje.
Laat de cv daarin lozen, en verpomp het condenswater vervolgens naar het riool, grotere stromingssnelheid spoelt dan beter door+ pompje heeft hoogwater signalering aan boord.

Onderhoud aan het toestel op peil?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De installateur komt netjes ieder jaar langs voor controle.

Ik zat zelf nog aan iets anders te denken: De doorstroomopening van het sifon bij de schroefdop (onderaan) is heel klein. Vuil in het condenswater verstopt deze doorgang. Als ik het schroefdopje onder aan de sifon vervang door een opvangbak / fles o.i.d. die ook aan het sifon geschroefd wordt dan kan al het vuil gewoon hierin opgevangen worden en het water stroomt dan gewoon weg in de afvoer. Omdat de opvangbak / fles een veel grotere capaciteit heeft v.w.b. het opvangen van vuil raakt de sifon niet meer verstopt en kan het water gewoon weg.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is idd een mogelijke oplössing, net als een grotere sifon.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Dan ging ik er ook nog voor om de afvoer wat in de muur wegloopt te controleren.

Want dat kan ook 32mm zijn en dan helpt een grotere sifon ook niet.

en net wat gezegt is een condensafvoerpomp te nemen die kan wel op 32 mm.

of een specie ton met een vuilwaterpomp.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
De afvoer (32 mm) is dik genoeg voor de hoeveelheid af te voeren condenswater. Probleem is het gruis in het water dat zich in de nauwe doorgang onder in de sifon ophoopt (juist door de geringe hoeveelheid water die er door loopt) en uiteindelijk de sifon doet laten verstoppen.

Een groter reservoir achtig iets onder aan de sifon dat meer capaciteit heeft om het gruis op te vangen is m.i. dan ook de makkelijkste oplossing: het gruis zakt naar beneden en het water kan gewoon door het tweede deel van de sifon de afvoer weer in.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Het gruis word al het meeste in de ketel sifon opgevangen maar meestal is het slijmerige drap wat de afvoer doet vernauwen en bij haakse bochten gaat verstoppen.
 

Sewerboy

  • #10
Van alle honderden cv afvoeren die ik heb ontstopt, was in 90% van de gevallen de leiding dicht met drab. De overige 10% zat de verstopping in het sifon of in de leiding na sifon. Leiding voor sifon met hogedrukslangetje met ontstoppingskogeltje schoontrekken of de leiding wegzagen en effe lekker (buiten) schoonmaken tot hij weer zo schoon is als toen hij werd aangelegd. En afschot? Ik zie dat leiding met bochten stukje naar beneden gaat, dus als er meer afschot gecreeerd moet worden kan dat toch makkelijk? Als u op vakantie gaat word de ketel toch niet gebruikt? Dan druppelt er toch geen water meer uit? Of ben ik hiermee abuis, cv's zijn niet mijn vakgebied.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu