Hoe bestrijd ik het vocht in deze muurkast?

Willem1975

  • #1
In deze muurkast (zie foto's) hebben wij sinds jaar en dag een vochtprobleem.
Het betreft een muurkast van ongeveer 1 x 1 meter. Aan de linkerzijde grenst de buitenmuur. Dit is een spouwmuur (zonder isolatie). Aan de achterzijde bevindt zich het schuine dak (het dakbeschot is zichtbaar op de foto). Het vochtprobleem zit ook voornamelijk op dit dakbeschot. Het is geschilderd en niet geïsoleerd.
De muurkast bevindt zich in een slaapkamer.

Wat moet er gebeuren om het vochtprobleem aan de pakken?
Ik overweeg om de kast te isoleren als volgt:

1. uiteraard eerst alles grondig schoonmaken
2. dampdoorlatende folie tegen dakbeschot
3. Rockwool
4. Dampdichte folie
5. Gipsplaat.

Is dit dit de juiste manier?
Of, is het beter om eerst de verflaag te verwijderen, omdat er anders wellicht tussen de dampdichte folie en de verflaag vocht ontstaat die niet wegkan?


 

Bernhard

  • #2
De temperatuur van de muur en het dakbeschot is te laag. Door die te lage temperatuur zal de waterdamp op de koude delen condenseren. De oplossing is om de de muur en het dakbeschot warmer te maken. Dat kan met isolatie aan de buitenkant van de muur en het dakbeschot. Als je isolatie aan de binnenkant aanbrengt zal de muur en het dakbeschot een nog lagere temperatuur krijgen dan nu het geval is. De waterdamp, dit is een gas, kan via een omweg achter de isolatie komen en dan alsnog op koude muur en dakbeschot condenseren.
Het kan ook zijn dat door een lekkage van het dak de muur en het dakbeschot extra koud zijn met condens tot gevolg. Controle op lekkage kan dus geen kwaad. Een andere optie is de kast meer te ventileren met warme lucht. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu