Aansluiting cv leidingen

Toon54

  • #1
Heb recent de verwarming boven vervangen in een jaren 70 huis. Er was sprake van een 1 plaatsrad. Rechtsbeneden leiding met voetventiel er en rechtsboven leiding eruit.
Opvallend wasd dat thermostaatkraan zo was gemonteerd met pijl uitgaand.
Nieuwe radiator precvies zo aangesloten echter met thermostaatkraan met pijl uitgaand. Verwarming aan en plaat werdt in eerste instantie niet warm. Onderste leiding warmer dan bovenste leiding nu na een uurtje de verwarming is plaat wel redelijk warm over het gehele opp.
Leidingen volgens mij beide even warm.
Vraag?? Wat is wijsheid, alsnog thermostaatkraan monteren met pijl uit of voorlopig laten zitten.
 

Houtstooktechnicus

  • #2
Hallo Toon, geen idee of je ook een foto ter verduidelijking van deze situatie kunt plaatsen, want dit verhaal is wat moeilijk te begrijpen. Ik denk dat dit is wat je eigenlijk bedoelt:

Ik heb recent een radiatorverwarming (boven) vervangen in een jaren '70 huis. Er was sprake van een 1-plaatsradiator. Rechtsbeneden een leiding met voetventiel. Opvallend was dat thermostaatkraan (rechtsboven), zo was gemonteerd met pijl uitgaand.

De nieuwe radiator precies zo aangesloten. Verwarming aan, en plaat werdt in eerste instantie niet warm.

De onderste leiding werd warmer dan bovenste leiding. Nu, na een uurtje, is de verwarmingsplaat wel redelijk warm over de gehele oppervlakte. Beide leidingen zijn volgens mij even warm.

Nu mijn vraag: Wat is wijsheid, de thermostaatkraan met de pijl 'uit' zo laten zitten, of de kraan omkeren en de huidige aanvoer en retour dan ook te wisselen?


Als dit inderdaad de strekking van je verhaal is, dan is dit het antwoord: Degene die dit indertijd heeft aangelegd, had kennelijk de aanvoer en retour omgedraaid. Dat had als gevolg dat door de omgekeerde stromingsrichting, de thermostaatkraan ging 'rammelen'. Daarom heeft men toen de kraan omgedraaid, en jij hebt het zo gehouden.

Het ziet er onlogisch uit, en de thermostatische kraan kan wat minder nauwkeurig regelen. De capaciteit van de radiator zal ook iets minder zijn.

Maar het kan zonder probleem gewoon werken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Het afgegeven vermogen van de radiator zal veel lager zijn.
Ook zal de retourtemperatuur in het systeem hierdoor hoger worden
waardoor een modernere ketel terug gaat regelen. Het hele systeem zal
dan wat minder effectief worden.
Als het mogelijk is probeer dan de aanvoer en retour goed aan te sluiten,
gaat dat niet, dan laat het maar zo zitten.
 

Houtstooktechnicus

  • #4
PBtje van Toon gehad dat het hem duidelijk is geworden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu