Ventilator die kan blazen en zuigen

Abontjer

  • #1
Hallo, ik weet niet of ik de vraag goed stel maar ik probeer het gewoon.

Onze kelder is vrij dampig en er staat electronica wat het er ook vrij warm maakt. Ik wil de kelder dus gaan beluchten of ontluchten afhankelijk van in welk seizoen van het jaar we zitten.

Nu zoek ik dus een wand ventilator geschikt voor een 125mm buis (die er al zit) die ik vrij eenvoudig om kan zetten van blazen naar zuigen en anders om. Het liefst eentje met een schakelaar voor het omzetten van de draairichting.

De ventilator zal 24/7 gaan draaien.

Ik heb overal gezocht maar kan geen geschikte ventilator vinden die voldoet aan mijn 'wensen'.

Heeft iemand een idee waar ik deze eventueel wel zou kunnen vinden of beter nog; weet iemand een ventilator die dit kan?

Bedankt alvast!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Een heel andere denkwijze.
Neem een ventilator die aan beide zijden een zelfde aansluiting heeft.
Monteer het zo dat het met een paar minuten om te draaien is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je het voorbeeld van De Haan op wilt volgen, kun je het beste een buisventilator gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom wil je lucht naar binnen blazen? Dit is niet echt gebruikelijk. Afzuiging wel. Verse lucht (toevoer) haal je bij voorkeur uit de woning.
 

Bernhard

  • #5
Het verversen van de lucht in een ruimte kan dmv inblazen of afzuigen. Met 1 toevoer- en 1 afzuigventilator heb je een variabelsysteem. De benodigde m3/h is afhankelijk van de warmte ontwikkeling in de ruimte. Meestal wordt de ruimte 3-5x/h geventileerd. Met de inblaasventilator kan je koele lucht van buiten inblazen. mvgr bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vroeger zag je van die ronde ventilatoren in het glas gemaakt, deze konden zuigen en blazen. Is een stuk groter dan een buisventilator.
 

Bernhard

  • #7
Afzuigen of inblazen geeft hetzelfde effect. Je kan de ruimte ventileren. De luchtspecialisten gebruiken meestal een luchttoevoersysteem. Een inblaassysteem heeft het voordeel dat je de lucht kan verwarmen, koelen, drogen, bevochtigen en filteren. Met inblazen kan je de luchtstraal naar een bepaalde plek sturen. Met afzuigen kan dat niet. mvgr bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ventilatie werkt alleen als er tegelijk een aan- en afvoer is. Dus afwisselend op één plek heeft geen zin. Tenzij de lucht ergens anders vandaan komt, cq. naar toe kan. Maar dan is alleen afzuiging ook voldoende. Ventilatiebehoefte is ook niet afhankelijk van het seizoen.

Ik hoor dus graag waarom je zou willen inblazen.
 

Bernhard

  • #9
Als je gaat afzuigen weet je niet waar de toevoerlucht vandaan komt. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu