AWB Thermomaster 3HR 24T Lage Temp Verwarmingscircuit

Supreme_One

  • #1
Hallo allemaal,

Sinds afgelopen zomer heb ik een probleem met de cv ketel. Het begon met het spontaan aanspringen van de radiatoren midden in de zomer terwijl het buiten +- 27 graden was.

Daarna begon de pomp 's nachts continu aan en uit te springen elke minuut. Ik heb ook op een gegeven moment de cv ketel alleen op sanitair modus gezet omdat ik me irriteerde aan het geluid.

Nou heb ik een filmpje gemaakt van het bedieningspaneel, omdat er ook bepaalde icoontjes te voorschijn komen waar ik niks over kan vinden de handleiding. In ieder geval is de temperatuur van het verwarmingscircuit te laag deze moet normaal gesproken rond 45-50 graden liggen als de verwarming niet aan staat of warm water niet wordt gebruikt.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Hoofdboard/print vervangen.
 

Supreme_One

  • #3
Ik merk nu ook weer dat de radiator in de woonkamer een beetje warm is geworden. Zou alleen het vervangen van de hoofdbord of printplaat het probleem verhelpen? Ik heb namelijk een buurman met dezelfde cv ketel en we hebben de printplaat van hem aangesloten op die van mij. Ik kreeg in ieder geval de symbolen zoals in het filmpje niet te zien en was de temperatuur een stuk hoger. Alleen bij het loskoppelen van de cv ketel en weer inschakelen hoorden we de pomp niet draaien. Ik neem aan dat je normaal gesproken als je de het loskoppelt en weer aansluit de pomp gedurende een paar minuten moet draaien. Of heb ik het verkeerd. Zou ook bijvoorbeeld de 3 wegklep defect zijn. Of moet ik dat uitsluiten. Ik heb geen zin om een monteur erbij te halen. Dat gaat te veel kosten terwijl ik misschien beter een nieuwe kan aanschaffen.
 

Supreme_One

  • #4
Ik merk nu ook wanneer ik warm water aanzet de radiator een minuut later warm wordt.
 

Supreme_One

  • #5
Is er nog iemand die mij hiermee kan helpen?
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Daar heeft het dan van weg, zou niet de bedoeling zijn.

Neem de actuator eens af en test of de klep zelf soepel loopt en weer terugkomt. Zo ja even de actuator met die van de buurman wisselen.
 

Supreme_One

  • #7
Ik heb in ieder geval nu de stekker eruit gehaald die aangesloten is op de 3 wegklep motor. De aanvoertemperatuur is gestegen tot 42 graden. Ik krijg nog steeds de 2 symbolen te zien zoals in het filmpje. Maar wat bedoelt u precies met "het afnemen van de actuator en dan kijken of de klep zelf soepel loopt en weer terugkomt". Zoveel verstand heb ik er ook weer niet van.

Edit:
Temperatuur is weer gedaald.
 

Supreme_One

  • #8
@Houtstooktechnicus,

Kunt u mij op een hele simpele manier uitleg geven hoe dat ik de actuator eraf haal moet ik hiervoor de cv ketel eerst aftappen?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Wat is nu precies het probleem?
Ik kan het filmpje niet afdraaien, dus de symbolen kan ik nu niets over zeggen.

Uit uw verhaal begrijp ik dat het Warmwater is goed, maar de cv is niet regelbaar ??

Actuator moet je niet los halen bij deze ketel.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Filmpje werkt niet helaas bij mij.

Lijkt er op dat of het binnenwerk van de klep defect is. Of de motor.

Of beide



Ratelt het ook bij omschakelen?
 

Supreme_One

  • #11
@Screech,

Vreemd dat u het filmpje niet kan afspelen. Normaal gesproken moet dat lukken. Probeert u een andere browser misschien.

In ieder geval schommelt de temperatuur in de cv ketel rond de 15-25 graden wat normaliter rond de 40 a 50 graden moet liggen. Om de zoveel seconde is er een radiator symbool en een huisje te zien op het scherm.

Het lijkt erop alsof de ventilator de hele tijd wil starten en dan weer stopt en dan weer draait en weer stopt etc. Ik heb de NTC bedrading los gekoppeld tevergeefs.

Wanneer ik overdag warm water aanzet dan worden de radiatoren warm maakt niet uit welke. Vroeger was dit nooit.
 

Supreme_One

  • #12
Wat bedoelt u precies met omschakelen. Ik heb een nieuw filmpje gemaakt zie hier


helemaal afkijken voor beelden paneel aub
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #13
Filmpjes zijn niet te bekijken op een ipad. Vandaar dat ik ze niet kan kijken.

Het huisje, kan dit ook een koffertje zijn?
Als u warmwater pakt, en uw radiatoren worden dan war. Dan is de driewegklep defect.
Het zwarte motortje kan je e.v.t. Los draaien met de grote koperen wartel. Aan het motortje zit een pen met een holletje op het eind. Deze pen hoort vast te zitten aan de pen die in de driewegklep zit. Holletje bolletje verbinding. Check dit.

Als u de ketel een keer reset, zal de driewegklep motor moeten ratelen/pruttelen (omschakelen). Dit is hoorbaar en voelbaar. Doet hij dit niet? Dan is het motortje defect. Doet hij dit wel? Dan is de klep zelf defect.

Radiatortje betekent dat er warmte vraag is vanaf de kamerthermostaat. Het koffertje (huisje) betekend dat de ketel zelf op temperatuur is. Dit kan voor warmwater EN voor cv dienen.
Check de ingestelde cv aanvoer temperatuur in het menu eens.
 

Supreme_One

  • #14
Youtube filmpje moet toch wel te zien op een iPad?

Het huisje is geen koffertje. Het is een huisje met een thermometer, dat tegelijkertijd knippert met een radiator symbool.

Als ik de cv ketel reset dan hoor ik de motor van de driewegklep ratelen/pruttelen.

De ingestelde aanvoer temperaturen staan beide op max 63 sanitair en 87 graden verwarming.
 

Supreme_One

  • #15


Afbeelding van paneel.

Ik zie ook soms dat de aanvoer temperatuur van de verwarming op maximaal 77 graden ingesteld kan worden ipv 87.
 

Supreme_One

  • #16
Als ik de cv ketel op alleen sanitair modus zet dan, hoor ik het geratel in de ventilator niet meer, wel blijft het symbool met het huisje knipperen en de temperatuur is ook vrij laag. Kamer thermostaat staat uit trouwens.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Laat er iemand naar kijken met verstand van zaken.Er zijn nu verschillende dingen aangedragen die u moet controleren, we zijn inmiddels een maand verder en er is geen verbetering.

U moet het zelf weten maar de schade kan ook steeds groter worden.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Uw ketel staat ingesteld op Weersafhankelijk.
Trek de buitenvoeler los van de ketel, dan verdwijnt het huisje en stook je gewoon op de kamerthermostaat.

Heeft u geen buitenvoeler, of verdwijnt het huisje niet na los maken buitenvoeler, dan is het hoofdboard defect en moet vervangen worden.

Als er niets gebruikt wordt (geen warmwater en geen cv) kan de temperatuur op het display terug zakken naar de 20 graden die pp het display zichtbaar is. Dit is normaal.

(Ik moest eerst youtube aanzetten op de ipad, daarom deed hij het niet :oops: )
 

Supreme_One

  • #19
Hartstikke bedankt. Ik heb geen buitenvoeler Dus wat ik nu begrijp is dat de driewegklep en hoofdboard moeten worden vervangen.

En hoe zit het met de ventilator die steeds ratelt, maar niet echt wil aanslaan of steeds start en weer stopt.

Als ik zo het totale plaatje bekijk dan ben ik plus minus 300 euro kwijt aan het vervangen van 2 onderdelen. Of moet ik een deel van de printplaat vervangen?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #20
De ventilator krijgt zijn starts van het hoofdboard. Als uw warmwaetr wel goed werkt, zal de ventilator dus goed zijn. Anders was het warmwater ook niet goed.

Hoofdboard is 1 geheel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu