Hennep bij deel vóór de meter

Handyman25

  • #1
Hoe ga je om met twijfelachtige situaties welke zich vóór de gasmeter bevinden, zoals bijvoorbeeld:

-roestvorming (al dan niet oppervlakkig) aan leidingen en koppelingen
-hennep bij verbindingen
-een zeer stroef beweegbare gasafsluiter/schakelaar

Volgens de voorwaarden van de netbeheerders mag je niks wijzigen aan en voor de meter, hoe ver gaat dit in de praktijk? Moet je de netbeheerder inlichten bij zien van dit soort zaken? Is de netbeheerder verplicht hennep te vervangen door loctite of tevlon en roest weg te borstelen en te behandelen? Of mag je dergelijks (soms eenvoudige) onderhoudswerkzaamheden zelf uit (laten) voeren?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Voor de meter mag je NIETS doen....dus dien je in overleg
te gaan met je netwerkbeheerder :wink:
 

Handyman25

  • #3
Betekent dat automatisch dat kosten voor verbeteringen en verhelpingen van mogelijk onveilige situaties ook voor de netbeheerder zijn als een bewoner zulke zaken aankaart?
 

Houtstooktechnicus

  • #4
Waar het de kosten betreft; in der aard wel.

Maar het is wel zo dat de 'beoordeling' aan de netbeheerder zelf blijft, zoals de slager die zijn eigen vlees mag keuren.

Waar het de technische kant betreft: het hoeft geen probleem te zijn, hennep en kit waren een uitstekend pakkingsmiddel in de tijd van voor het aardgas.

Het toen der tijd gebruikte stadsgas was veel 'natter' dan het huidige gestandaardiseerde aardgas, en hield de hennep daarmee ook vochtig en gezwollen.

De gebruikte kit (Hessoriet) fixeerde die boel. En zolang die buizen niet aan mechanische tordering onderhevig zijn, leveren die verbindingen bij afpersen nu nog geen problemen op.

Het is dus aan de netbeheerder wat men er daar mee wil na jouw melding. Een en ander hoe het hoofdnet in de straat er aan toe is, en wanneer je gasmeter aan vervanging toe is, en of men een drukverhoging van het net in de planning heeft staan.

Je kunt ze zonder risico van kosten bellen om te komen kijken als je het niet vertrouwd.

Je kunt wel een verandering in antwoord krijgen als men mondeling vertelt dat er niets nodig is, tot het moment dat jij als 'waakzaam burger' deze geruststelling dan graag ook even zwart op wit bevestigd wil hebben.

Maar dan is het nog zonder kosten voor jou!
 

Ronald41

  • #5
De beheerder zal zelf bepalen wat zij een verbetering vindt, en of die nodig is.

Onveilige situaties / veroudering (t/m de meter) komen voor hun kosten, mits die niet door de gebruiker veroorzaakt zijn natuurlijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb gewoon gebeld, en zo is de elektrameter en gasmeter vervangen. Bij beide zaten de aansluitingen niet echt deugdelijk in elkaar. Moet wel zeggen dat de gasmeter ook lekte.

Voordeel voor mij was dat de gasmeter hoger teruggehangen kon worden, waardoor er plek kwam voor een nieuwe groepenkast :lol: De elektrameter werd een dubbeltariefmeter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu