Vloerverwarming warmt niet goed op

Bernhard

  • #21
Er gaat geen water van het primaire circuit naar de vloerset.
Elke pomp zorgt door de pers- en de zuigdruk voor zijn eigen circuit. Een een hydraulische verdeler de kan de flow in het primaire- en het secondairecircuit niet verstoren. De zuigkracht van de vloerset is op de aansluiting van de retourleiding naar de ketel veel groter dan de zuigkracht van de ketelpomp. mvgr bernhard
 

Houtstooktechnicus

  • #22
Beste Bernhard, je maakt er een beetje een chaos van, voor een gebruiker niet te volgen getheorieseer, waar je dan ook nog mis zit.


Om de chaos niet nog groter te maken behandel ik je stellingen even per regel:
Bernhard schreef:
Er gaat geen water van het primaire circuit naar de vloerset.
Onjuist, dit is geen gescheiden systeem. Of een er nu een lek in de vloerslang, of in de ketel ontstaat, de gehele installatie raakt drukloos. Het water wat in de ketel opgewarmd wordt, komt wel degelijk ook door de vloerslangen!
Bernhard schreef:
Elke pomp zorgt door de pers- en de zuigdruk voor zijn eigen circuit.
Onjuist, het zijn geen gescheiden circuits, maar debietstromen in een en hetzelfde systeem.
Bernhard schreef:
Een een hydraulische verdeler de kan de flow in het primaire- en het secondairecircuit niet verstoren.
Maar daarbij mengt het water van de twee circuits wel! Elke pomp haalt en brengt precies wat zijn debiet is. De VV-pomp in dit geval het meest, en de ketelpomp het minst.
Bernhard schreef:
De zuigkracht van de vloerset is op de aansluiting van de retourleiding naar de ketel veel groter dan de zuigkracht van de ketelpomp.
Onjuist, dit is een neutraal aangesloten set. De aanvoer en de retour van/naar de ketel staan op dezelfde balk (de bovenste, zijnde de retour van de vloerslangen). Hierdoor heeft de VV-pomp geen enkele mogelijkheid om een drukverschil te creëren tussen de aanvoer en retour van de ketel!
 

Ceeshobby

  • #23
Gaat dit niet te ver, heeft niets meer met de vraag van Ts te maken lijkt mij.
De vraagsteller wil alleen maar weten waarom de vloer koud blijft.
 

Houtstooktechnicus

  • #24
Daar heb je gelijk in Cees.

Gelukkig staat het een ieder vrij om te reageren, maar het is niet iedereen gegeven om goed te lezen, en dan een aangenaam leesbaar, inhoudelijk gedegen en voor de vragensteller begrijpelijk antwoord te schrijven, of een vraag te stellen.

Helaas zie ik in meerdere draden een dergelijke "ruis" op treden.

Het is te hopen dat 'Vloerwarmer' daar het spoor niet bijster raakt, en de aanpak van 'beginnen bij het begin' in een goede probleemanalyse, op wil pakken.

Al het andere is, zoals ik eerder al stelde, vooralsnog geheel overbodig. Maar die 'overbodige' ballast krijg je er dus bij...
 

Bernhard

  • #25
Houtstooktechnicus,
Wat ik denk is mijn probleem. Misschien is het handig om jouw idee over techniek in begrijpelijke zinnen te omschrijven. Ik begrijp je uitleg niet. Je leest mijn antwoorden verkeerd of je begrijpt ze niet. Mijn voorstel is jij omschrijft jouw ideen en ik de mijne. mvgr bernhard
 

Vloerwarmer

  • #26
Vorig jaar winter kwam de aanvoertemperatuur ook niet boven de 30 graden dus het duurt erg lang voordat hij opwarmt. Ik zie deze temperatuur liever op 40 graden staan. Hoe kan ik dat realiseren? Of is mijn ketel daar te klein/zwak voor?
 

Bernhard

  • #27
VVwarmer,
Kan je de temperatuur meten van de leiding die van de verdeler terug gaat naar de ketel? Als je de vloerset/pomp uitzet wat wordt dan de de temperatuur van die leiding. mvgr bernhard
 

Vloerwarmer

  • #28
Met een digitale thermometer heb ik de retour gemeten. Bij het uitschakelen van de pomp loopt hij meteen op. Boven, onder de ketel ook gemeten, de aanvoer daarvan is 55 graden.

Ook heb ik de graden van de aanvoer en retour leiding gemeten.

A: 40 R: 23
52 25 na 5 minuten
53 27 na 10 minuten
54 28 na 15 minuten
55 29 na 20 minuten

Ben benieuwd wat hieruit gehaald kan worden.
De pompschakelaar staat op 2, op 3 blijft hij kouder.
 

Vloerwarmer

  • #29
Vandaag weer gemeten maar met pomp op stand 3

Gemeten op leiding meters op de set

A: 35 R: 21
45 22 na 5 minuten A: 28 R: 23 na 5 min.
51 24 na 10 minuten 30 25 na 10
52 25 na 15 minuten 32 26 na 15
54 26 na 20 minuten 34 27 na 20

Hoger dan dit wordt het niet, ook als thermostaat op 24 graden staat.
 

Houtstooktechnicus

  • #30
Als ik dat zo zie, dan heb je het welgemeende advies van The Headhunter niet opgevolgd en de radiatorkranen niet afgesloten.

Heb ik dat juist?
 

Bernhard

  • #31
Vloerwarmer schreef:
Gemeten op leiding
van ketel of verdeler
A R
35 21
45 22 na 5 minuten
51 24 na 10 minuten
52 25 na 15 minuten
54 26 na 20 minuten

meters op de set
A R
28 23 na 5 min.
30 25 na 10
32 26 na 15
34 27 na 20
Als de temp. in het bovenste rijtje is gemeten op de ketel dan is het ketel circuit voorlopig oke.
Voor het opwarmen van een vloer moet veel warmte worden ingebracht.
Dat kan door de keteltemp hoger in te stellen. Het opwarmen van de vloer zal dan sneller gaan. Maar het opwarmen van de vloer kan enkele uren tot een dag duren. mvgr bernhard
 

Vloerwarmer

  • #32
In het verleden hebben wij alle radiatoren dicht gehad, nu staat alleen de de designradiator in de badkamer open.
 

Vloerwarmer

  • #33
Bernhard,
Sorry voor de onduidelijkheid. Het bovenste rijtje is gemeten op de 22 mm pijp net boven de vloerverwarmingset.
De 55 graden die gehaald is, is de hoogste temperatuur terwijl ketel op max. van 85 graden staat.
De 55 graden is gemeten op de buitenkant buis, ik weet niet of de watertemperatuur in de buis dan veel heter is, maar ik ga er vanuit van niet.
 

Houtstooktechnicus

  • #34
Hier is niets vreemds aan de hand. Je ziet, nu je enige malen gestookt hebt, dat je sneller aan normale waardes voor VV komt. Hoe vaker je nu stookt, hoe regelmatiger het wordt. De vloer begint steeds meer met warmte verzadigd te raken.

Naast dat dit mooi inzichtelijk maakt dat nachtverlaging in deze set-up weinig nut heeft, zie je ook het belang van de aanwarmtijd.

Ondanks dat je ketelthermostaat op 85 graden staat, zie je duidelijk dat je primaire aanvoer niet boven de 55 graden komt. Het samenstelsel van je kamerthermostaat en de ketel moduleert voor die tijd al terug.

Dit is meestal aan te passen als je het geduld niet hebt tot de vloer in dit regime is verzadigd.

Tussenoplossing is in het begin van het stookseizoen de VV-pomp op stand III houden, zo komt er het meeste water (en dus warmte) door de vloer.
 

Bernhard

  • #35
Hier is duidelijk iets aan de hand:
a de hoeveelheid water naar de verdeler moet groter worden
b de temp van het water van de ketel naar de verdeler moet hoger worden
c het thermoventiel kan, om uit te proberen, op 50 grd ingesteld worden.
Wat is de temp. op retourleiding direct onder de ketel.
Als deze te hoog is zal de ketel niet hoger gaan branden.
De oorzaak van een te hoge retourtemp bij de ketel is vaak een te grote waterhoeveelheid over een radiator. De waterhoeveelheid van deze radiator moet dan gereduceerd worden. Dat kan door het voetventiel in te draaien. mvgr bernhard
 

Vloerwarmer

  • #36
Sorry voor de late reactie, helaas kon ik niet eerder reageren. Zoals op de foto is afgebeeld is de thermostaat knop al van de verdeler afgehaald. Ik heb de knop van de radiator in de badkamer iets dichter gedraaid. De retour temperatuur is na een half uur 30 graden onder de ketel. Heter werd hij niet, de aanvoer was 55 graden. De ventilator van de ketel begon op een laag toerental. Na een half uur draaide hij 2900 toeren en hij kan maximaal 4300 ( staat in servicehandleiding.)toeren dus ik denk niet dat de ketel op zijn max. brandt.Ik weet niet of dit moduleren is en of dit door mijn thermostaat komt.

Ik hoor weer graag van u.
 

Houtstooktechnicus

  • #37
Dat de aanvoertemperatuur onder de ketel niet boven de 55 graden komt (ondanks de ketelthermostaat op 85 graden), kan inderdaad door het moduleren van de ketel komen.

Of heb je misschien ook nog een by-passkraan in de installatie zitten? Dat is een instelbaar ding wat je aanvoer en retour direct door koppelt. Zo'n ding kan er zo uitzien:



Kun je nu de temperaturen van de aanvoer en retour direct voor je VV-unit nu eens meten.

Dit graag bij de kamerthermostaat op 30 graden, de radiatoren dicht en de stand van de ketelpomp en die van de VV op maximaal (III).

Hou dit een uur of wat vol, registreer en vertel je resultaten.
 

Vloerwarmer

  • #38
15 minuten aanvoer 51 graden
30 minuten aanvoer 52 graden
45 minuten aanvoer 53 graden
1 uur aanvoer 55 graden retour 30 graden

Na een uur badkamerradiator opengedraaid en na 1 uur en 15 min ging de aanvoer na 67 graden en na anderhalf uur 73 graden. Dus lekker warm geworden, ik heb er geen bypass tussen zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu