Vloerverwarming werkt niet goed - richting van de pomp

Paul14

  • #1
Wij wonen al enige jaren in dit huis en de vloerverwarming heeft nooit lekker gewerkt. Het was aangelegd door de eerste bewoners maar het duurt ontzettend lang voordat het warm is en het is de hoofdverwarming in de huiskamer.

De situatie:
. Er is een Albrand Boxer verdeler met 6 groepen.
. Onlangs is een nieuwe ketel (Remeha calenta C40)geplaatst.Er is dus voldoende capaciteit.
. Alle 6 de groepen zijn ook onlangs door geblazen met een profesioneel apparaat.
. Ketel is opnieuw gevuld (duurde wel even voordat de het voldoende ontlucht was)
. De aanvoer wordt warm (zeg maar heet), de aanvoer termostaat staat op 40 graden (maar heb ik ook op 50 gehad - maakte niets uit), de afvoerpijp wordt ook warm/heet. Dus er is door stroming en daar zou het niet aan mogen liggen.
. De pomp van de vloerverwarming draait (gecontroleerd) en er komt water uit als ik de schroef even verwijder.
. Echter de vloerwarmingleidingen blijven koud/louw en zelfs als het winter is, komt de temperatuurmeter (na lange tijd stoken) niet boven de 28 graden uit.

Mijn vragen :
Nu is de boxer hydrolisch neutraal, en daabij vraag ik me af of de richting van de pomp wel goed is. De pijl op het huis van de pomp geeft duidelijk aan dat hij naar boven tranporteerd. Is dat correct ?

Kan ik de pomp omdraaien door het dicht draaien van de aan- en afvoerkranen of moet al het water uit het systeem?

Als ik de schroef van de pomp verwijder, gaat die wel veel lawaai maken. Is dat normaal of loopt die pomp op zijn einde ? (hij is al eens 6 jaar geleden vervangen en heb sinds een jaar een pompschakelaar er bij aangebracht )

Zijn er andere mogelijkheden waarom het niet goed zou kunnen werken? Zie bijgaand een foto.

Bedankt alvast voor de hulp
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Als de draairichting van de pomp is zoals je hebt aangegeven zit hij verkeerd op: pomp moet naar beneden pompen en niet omhoog.
De draairichting van de pomp staat op de pomp aangegeven.

Degene die de pomp zo geplaatst heeft was niet al te goed geïnformeerd hoe vloerverwarming werkt. Pomp moet je zelf wel kunnen omdraaien. (aanvoer dicht en ik zie op retourleiding ook een afsluiter: ook dicht)

En heb je de sensor van de pompschakelaar wel op de aanvoerleiding geplaatst en niet op de retourleiding.
 

Paul14

  • #3
Bedankt voor de reactie. De pompschakelaarvoeler (en de thermometer van de aanvoerkraan) zitten beide op de onderste buis.

Dus met de huidige pomprichting (en ik heb dat nogmaals gecontroleerd dat het naar boven gaat) is dat de retourleiding en niet de aanvoer.
Dus als ik de pomp omdraai moet het goed gaan.

Ga ik morgen proberen
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
De pompschakelaar voeler moet boven de thermostaat kraan komen te zitten
 

Bernhard

  • #5
De draairichting heeft betrekking op de as van de pomp.
Hiervoor moet op het pomphuis een pijl in een halve cirkel staan. Als de as de verkeerde kant opdraait dan blijft het water dezelfde kant opstromen. De capaciteit is dan maar 30-40%.
Ik denk dat het omdraaien van het pomphuis om daarmee de waterstroming de andere kant op te sturen niet veel uitmaakt.
mvgr bernhard
 

Paul14

  • #6
Bedankt voor de reacties.

De "voeler" van die pomp schakelaar zit idd op de aanvoerleiding. Ik had dit verward met de maximum temperatuur beveiliging.

Er staat op de pompmotor een pijl en geeft aan dat hij rechtsom draait, op het huis van de pomp staat een pijl die aangeeft dat de "flow" naar boven gaat. Ik ga er eens goed naar kijken en kom er op terug
 

Paul14

  • #7
Vandaag de pomp omgedraaid en WAT EEN VERSCHIL !
Aanpak:
1. Kachel op laagste stand.
2. Stekker van vloerverwarming pomp uit contact
3. Alle groepen dichtgedraaid van de vloerverwarming
4. De aan- en afvoerkraan dicht gedraaid
5. Emmer voor lekwater zo goed mogelijk onder verdeler gezet.
6. Na de nodige krachtsinspanning kreeg ik de moeren los (zaten behoorlijk vast "gerot".
7. Ik moest een groep loskoppelen om bij de moer te kunnen komen. Ik had niet gerekend dat er water UIT de slang terug zou komen, maar even dicht gemaakt met tape.
8. De pomp nog even gecontroleerd en omgedraaid gemonteerd. Eerst onderste moer vast gezet en toen alvast wat water (met een gieter) in de pomp gegoten. Vervolgens de bovenste moer aangedraaid en de groep weer aangesloten.
9. Heb de aan- en afvoerkraan opgedraaid en eerst alleen de kraan van de groep die ik losgekoppeld had openzet.
10. De pomp aangezet in de laagste stand. Daardoor werd de alleen de ene groep gebruikt voor ontluchting en vullen van de pomp. Je hoorde de lucht ritselen door de leiding.
11. De druk bij de ketel was van 1.7 naar 1.4 gegaan en dus heb ik eerst bijgevuld
12. Vervolgens de andere groepen een voor een open en dicht gedraaid (daar kwam toch ook nog lucht door).
13 Stap 12 een paar keer herhaald en toen de thermostaat hoog gezet.
14. Als laatste nogmaals de druk gecontroleerd bij de ketel, maar die was nog 1.7

Binnen 10 minuten zie je nu de temperatuur in de aanvoer oplopen tot 24 graden en na een uur had ik de maximum ingestelde temperauur van 40 graden bereikt. Dat had ik nog niet eerder gezien. De aanvoerslang voelen nu allemaal lekker warm aan. Wat me daarnaast erg opviel was dat de retourleiding (die eerst bijna net zo heet als de aanvoer aanvoelde) nu gewoon koud was : bij aanvang ~21 graden, oplopend tot 28 graden na een uurtje stoken) Je verwacht dat de warmte wordt overgedragen en dat het opwarmen van de vloer tijd neemt, maar dit is wel een enorm verschil met de begin situatie, zeker omdat het hydrolisch neutraal is, waarbij ik meer directe terug-flow had verwacht.

Moet nog wel even de kranen instellen. Er zitten blijkbaar 2 of 3 korte lussen in de groepen en daarbij liep de retour temperatuur al op tot 32 graden, terwijl dit bij anderen tot rond de 26 to 27 was gekomen naar een uur verwarmen. Dus misschien die korte groepen een beetje knijpen.

Allemaal bedankt voor je adviezen !
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Goed te vernemen, dat het omdraaien van de pomp de remedie was. (Toch onvoorstelbaar dat iemand zoiets kan afleveren!)
Veel plezier van de vloerverwarming!!
 

Houtstooktechnicus

  • #9
Precies! Duidelijke casus dat het installatie vak meer behelst dan de tekst op een pomp leesbaar te houden. Het gebeurt dus...

Ik hoop dat het Bernhard nu ook duidelijk is, ook in deze draad sluipt er (zeker niet bedoeld, maar voor een klusser wel zeer verwarrende tot onbegrijpelijke) chaos in.
Bernhard schreef:
De draairichting heeft betrekking op de as van de pomp.
Het gaat hier niet om de draairichting van de as, maar de onjuiste plaatsing van het waaierhuis. Daarmee zijn zuig- en perszijde omgekeerd.
Bernhard schreef:
Hiervoor moet op het pomphuis een pijl in een halve cirkel staan. Als de as de verkeerde kant opdraait dan blijft het water dezelfde kant opstromen. De capaciteit is dan maar 30-40%.
Dit verhaal past eigenlijk alleen bij de grotere pompen met een driefasen motor. Indien 2 fases verkeerd om zitten, is de draairichting onjuist, met het door Bernhard vermelde effect.
Bernhard schreef:
Ik denk dat het omdraaien van het pomphuis om daarmee de waterstroming de andere kant op te sturen niet veel uitmaakt.
Zoals blijkt, bij een gewoon mono-fasig pompje zoals toegepast in woonhuizen, maakt dit alles uit! De draairichting is in deze het probleem niet, die wordt immers bepaald door het draaiveld. En dat is het samenstelsel van hoofd- en hulpwikkeling met condensator. Dat keert nooit spontaan om.

Bernhard, ben jij eigenlijk alleen ontwerper van grote installaties? Dan kan ik me een hoop van je verwarrende betogen wat meer duiden.
 

Bernhard

  • #10
HST, Je hebt gelijk iets gaat nooit zo maar stuk en het wordt altijd goed gemonteerd. Je bent de enige die mijn naam goed schrijft. Mijn dank hiervoor. Ik denk dat het probleem voor de TS is opgelost. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu