Afsluiter van VC8015 slaat niet meer terug

AddVariety

  • #1
Nu het koudere weer het weer nodig maakt te gaan stoken, merk ik ineens dat de 2-weg afsluiter van de VC8015 het niet meer goed doet.

Ik heb stadsverwarming (Nuon) en daarvoor wordt een Honeywell VC8015 schakelklep gebruikt. Deze werkt gewoon, want toen ik vanochtend merkte dat het afgekoeld was tot 20 graden in de woonkamer, zette ik de thermostaat (die voor het slapen 's avonds op 19 gaat) op 21 en sloeg ook gelijk aan.

Echter, het werd al snel 21,5 en 22 graden, waardoor ik doorkreeg dat er iets niet klopte. Thermostaat (Honeywell Round, simpelste model) op 18 gezet), naar de VC8015 gelopen en hoorde de leiding inderdaad nog lopen, zoals ik ook al voelde bij alle radiatoren. Het eraf draaien gaf geen verschil, ik merkte ook dat de VC8015 zijn hendel al had teruggeslagen, waardoor de veer eigenlijk ook zou moeten terug slaan, niet dus.

Met mijn hand kon ik de veer terugtrekken, waarbij ik merkte dat met name het eerste stukje erg stroef ging, maar daarna liep het heel soepel. Ik heb meerdere malen nog even met de achterkant van een schroevendraaier de veer ingedrukt (die telkens aan het eind bleef steken) en met mijn hand weer teruggetrokken.

Nu is allereerst mijn vraag:
- Hoort die veer direct terug te springen als de thermostaat/VC8015 uit slaat? Of hoort dit geleidelijk te gaan?

Daarnaast vraag ik me af wie ik hiervoor moet inschakelen als de veer dus het probleem is. De VC8015 zou ik zelf wel kunnen bestellen en vervangen, maar ik ben geen held met leidingen, dus daar waag ik me sowieso niet aan. Dien ik zelf een monteur in te schakelen of moet dit via de Nuon lopen, aangezien zij de eigenaar van de stadswarmte installatie zijn? Het betreft een koopappartement.
Indien via Nuon, is dit iets waarvoor ik sowieso moet betalen of hoort dit evt. onder garantie/onderhoud?

Dan nog een zijdelingse vraag: ik wil mijn thermostaat binnenkort gaan vervangen door een slimme thermostaat, waarbij ik even de werking wil begrijpen. Zoals ik het nu merk, lijkt het alsof elke keer als mijn domme thermostaat zegt "ga verwarmen", dat de VC8015 helemaal opengezet wordt en weer helemaal dichtgaat als de temperatuur bereikt is volgens de thermostaat.
Klopt het dat een slimme thermostaat de VC8015 ook half open kan zetten, of eigenlijk beter gezegd: traploos de gewenste stand instellen? Of is de VC8015 sowieso gewoon open/dicht alleen?
En wat zou het verschil zijn met iets zoals de Honeywell Evohome waarbij elke radiator apart aangestuurd wordt? Zeer kostbaar, maar het lijkt mij wel aardige winst te kunnen behalen als je 3/4 van de dag toch alleen de woonkamer hoeft te verwarmen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Binnenwerk klep vervangen.

Nee deze klep kan alleen open of dich
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu