Uitbreiding groepenkast - mogelijkheden

WouterHK

  • #1
Hallo allen,

Ik heb een klein 'ouderwets' boerderijtje (lees; met heel veel werk) welke ik op termijn in iets moois wil transformeren. Nu heb ik in het schuurgedeelte een verdiepingsvloer geplaatst en daar drie slaapkamers gemaakt. Alle elektrobuizen heb ik eerst maar gewoon door de verdiepingsvloer laten steken en vervolgens via twee 'groepen' naar de meterkast gebracht.

Aangezien ik wel redelijk handig ben (denk ik zelf :wink:), maar geen elektricien, dacht ik jullie hulp wel te kunnen gebruiken voor een juiste aansluiting in/aan de groepenkast. Ik zou het zelf het meest overzichtelijk vinden om de twee aparte 'groepen' die ik qua aanleg al had voorbereid ook daadwerkelijk in de kast terug te laten komen. Andere mogelijkheden zijn uiteraard e.e.a. aan 1 nieuwe groep te koppelen of zelfs om geen nieuwe groep te plaatsen, maar een bestaande te gebruiken. Volgens mij zou ik qua ruimte in ieder geval rechtboven en/of onder (naast de schakelaar) nog een groep kwijt kunnen.

Ik heb eerst dus maar eens wat foto's van de groepenkast gemaakt in de hoop via dit forum wat wijzer te worden over de huidige inhoud en indeling. Ik ben daar dus verder helemaal niet in thuis, zeker niet wat betreft regelgeving. De kast is door de vorige eigenaar geplaatst en het enige wat ik er onderhand van weet is van een aantal groepen wat er in de woning achter hangt.

Het blok linksboven is trouwens helemaal niet aangesloten aan de bovenzijde. Is dat toevallig een 3-fasen aansluiting?



 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Die hoofdschakelaar linksonder zou als het goed is de gehele installatie in één handeling spanningsloos moeten kunnen maken. Dat lijkt me hier niet het geval of zie ik dat verkeerd? Verder mogen er op een aardlekschakelaar max 4 groepen worden aangesloten. Volgens de huidige norm kom je er dus twee tekort. Linksboven is idd een krachtgroep.
Uitbreiden met twee groepen zou evt wel kunnen als je de krachtgroep verwijderd en twee aardlekschakelaars bijplaatst en de hoofdschakelaar in orde maakt.
 

WouterHK

  • #3
Die hoofdschakelaar linksonder zou als het goed is de gehele installatie in één handeling spanningsloos moeten kunnen maken. Dat lijkt me hier niet het geval of zie ik dat verkeerd?
Nee dat zie je goed; wil ik nu alles uitschakelen dan moet ik de drie hevels helemaal onderaan (foto 1) omzetten.
Uitbreiden met twee groepen zou evt wel kunnen als je de krachtgroep verwijderd en twee aardlekschakelaars bijplaatst en de hoofdschakelaar in orde maakt.
Ok, totaal dan dus 3 aardlekschakelaars met elk 4 groepen. En in Jip en Janneke taal dus vanaf de hoofdschakelaar naar elke aarlekschakelaar een bruine draad?
als je de krachtgroep verwijderd
Ik neem aan dat je dit puur doet om ruimte te creëren voor de twee extra aardlekschakelaars? Stel dat ik de krachtgroep wil bewaren voor later gebruik, hoe zou je het dan aanpakken, een tweede groepenkast ernaast???
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Hoofdschakelaar zit dus helemaal verkeerd aangesloten! Vorige eigenaar had er kennelijk ook niet al te veel verstand van. De voedende draden moeten eerst naar de hoofdschakelaar, daarna idd naar de aardlekschakelaars en daarna naar de groeps automaten.
Dan krijg je na uitbreiding een beetje dit idee:



De krachtgroep zou ik, indien later nodig, in een apart kastje ernaast zetten.
Verder zou ik willen advieseren, hier even iemand met verstand van zaken bij te halen.
Zonder enige kennis en ervaring kun je er, denk ik, beter niet zelf aan lopen knutselen.
 

WouterHK

  • #5
Sxnder bedankt! Duidelijk verhaal, ik hou het bij timmeren en haal er iemand bij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu