Stromingsgeluid pomp bij warm water Remeha Tzerra 28C

Meteor

  • #1
Ik heb twee weken geleden zelf een Remeha Tzerra CV ketel geïnstalleerd. gelijktijdig zijn ook de overdrukventielen en het expansievat vervangen.
De ketel werkt prima en geeft voldoende warmte en warm water.

Het probleem is echter dat bij warm tapwater de pomp veel stromingsgeluid maakt, ook nog enkel seconden nadat de warmwaterkraan is gesloten. Dit geluid is duidelijk hoorbaar via alle radiatoren nabij de CV. In de pomp zitten hoorbaar luchtbelletjes. Het geluid (de lucht) verdwijnt als de cv aangezet wordt om te stoken en de drieweg klep omslaat. Zelfs met de CV op vollast maakt de pomp nauwelijks geluid.

Bij opnieuw warm watervraag begint de pomp weer hoorbaar geluid te maken. Op het moment wordt echter niet gestookt zodat de CV alleen draait voor warm water of tijdens het warmhouden van het systeem. Dit is ook erg irritant wanneer de CV uit de nachtstand komt, maar dit valt eventueel uit te zetten met de i-sense

Ik moet erbij vermelden dat dit is vanaf het begin en ik inmiddels het volledige systeem heb doorgespoeld, warm gestookt en ontlucht, maar dit heeft niet geholpen. De automatische ontluchter lijkt te werken. Deze sist bij het vullen maar niet bij de ontluchtingcyclus van de pomp.

Is dit normaal en moet de lucht vanzelf verdwijnen tijdens het stookseizoen of is er iets mis? Ik heb op voorhand eens bij een Remeha Avanta geluisterd en deze was vrijwel geruisloos, vandaar ook mijn keuze voor een Remeha.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Heeft gewoon even tijd nodig. Gaat vanzelf over nieuw water heeft O2 er in. Moet dood gaan
 

Tumkie

  • #3
Positie expansievat in de installatie tov pomp ??
 

_erwin_

  • #4
Heb een Calenta met indirect verwarmde boiler. Ik heb ook alleen op het boiler circuit stromings geluid in de circulatie pomp. Dit werd overigens opgemerkt door een Remeha installateur na verhelpen lekage in hydroblokken. Later is een Remeha specialist langs geweest om onderzoek te doen naar bruisende pomp in boiler circuit. Ontluchter vervangen en 3-klep vervangen. Mij is vertelt dat de zeer kleine belletjes die nu nog in het kleine boiler circuit gevangen zitten pas weggaan als de verwarming langdurig gebruikt gaat worden, omdat de automatische ontluchter dit niet kan laten ontsnappen. Systeem werkt naar behoren, wacht nu tot winter om te bezien hoe dit verloopt.
 

Meteor

  • #5
@ Erwin
Dat klinkt inderdaad als mijn probleem.
Ingevangen lucht verdwijnt vrijwel niet. Helaas moest het systeem opnieuw gevuld na lekkage. Bij CV stoken is de ketel gewoon stil.

@ Tumkie
Deze zit in de retourleiding circa 30 cm onder de pomp.
Is dat niet goed?
 

_erwin_

  • #6
@Meteor

Er werd door Remeha specialist gehint naar een luchtafscheider.

Google "luchtafscheider hor. 22mm klem AA022".

Ik was niet van plan om aan dit systeem zelf te aan sleutelen. Na 15 klussen aan een Italiaanse lek bak ben ik het goed zat. Tevens een waarschuwing voor klussers, als je zelf klust met een Remeha systeem kan je service vergeten. Ben gecontroleerd op installatie en onderhoud bewijzen door erkende installateur.

Dit zal niet de laatste keer zijn dat er water gevuld moet worden of dat de een radiator verandert of zoiets.

Als je weet hoe dit probleem adequaat op te lossen dan AUB melden. Ook als je ervaring opdoet met lucht afscheider.

Groeten,

Erwin
 

Meteor

  • #7
Bedankt, ik heb een Spirovent luchtafscheider bestelt en zal laten weten of dat werkt.
 

Martva

  • #8
Beste Meteor,

Ik heb hetzelfde probleem met mijn Tzerra. Deze geeft stormingsgeluid tijdens het warmwater tappen. Precies zoals jij hebt omgeschreven.

Bij mij is inmiddels een nieuwe WILO modulerende pomp geplaatst door Remeha, dat volgens de monteur tegenwoordig standaard procedure is geworden. Iets met het groene imago van remeha. Helaas, dat heeft niet geholpen. Na het tweede bezoek van Remeha heb ik op aanraden van de monteur een flamcovent luchtafscheider geïnstalleerd. Drie keer raden, help geen barst.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring wat betreft de luchtafscheider.

Ik moet wel zeggen, ontluchten van het systeem gaat een heel stuk eenvoudiger met de luchtafscheider. Maar dat terzijde.

Feit blijft dat het stromingsgeluid blijft terugkomen op het moment dat je warmwater tapt. Het geluid concentreert zich achter de pomp, onderaan de driewegsklep.

Wat ik alleen niet begrijp is het volgende.
Als de ketel tijdens het warmwater tappen het CV gedeelte afsluit. En het stromingsgeluid begint. Waarom blijft dit geluid dan alleen geconcentreert bij de pomp. Ik zou verwachten dat dit dan de hele ketel door zou gaan. Het beetje water dat op dat moment in de ketel zit, wordt natuurlijk gewoon de ketel rond gepompt. En blijft niet alleen bij de pomp. Wat wel het geval lijkt.

Wat je ook zegt dat zodra het systeem weer omschakelt naar cv, dat de luchtbellen verdwijnen. Dat klopt ook. Maar als je dat gelijk weer warmwater tapt is het stromingsgeluid gelijk weer terug en op hetzelfde geluidsniveau. Wat mijn inziens duidt op een probleem in de ketel zelf. Ergens in het gedeelte van de driewegsklep/pomp/tapwaterwarmtewisselaar.

Maar goed. Op de isense kun je de eco stand uitzetten, waardoor het warmwater gedeelde niet langer warm wordt gehouden. Dat houdt wel in dat bij het warmwater tappen het langer duurt voordat het water warm is.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Als de fabriek er al bij geweest is en het werkt nog niet blijf bellen en laat ze terug komen.
 

Meteor

  • #10
Hoi Martva,

Jouw probleem is identiek met dat van ons. Ik denk dat het komt omdat de weg die het warmwatercircuit volgt veel korter is dan via het verwarmingscircuit. Hierdoor een hogere stromingssnelheid. Ook is de temperatuur veel hoger. Daardoor kan het water minder lucht bevatten waardoor de luchtbellen ontstaan. Vooral bij de grootste druksprong ontstaat dat probleem, in de pomp dus.

We hebben nog niet gestookt dus de luchtafscheider heeft nog niet zijn werk gedaan. Systeem maakt nog steeds veel herrie. Ik denk trouwens dat die modulerende pompoplossing niet klopt. Dit heeft Remeha mij ook voorgesteld. In het warmwatercircuit zal de pomp vrijwel voluit moeten draaien en zal nauwelijks teruggeregeld kunnen worden zonder in te boeten op debiet.
 

_erwin_

  • #11
Ik had al het vermoeden dat een luchtafscheider niet zou werken. Maar ja de specialist zal het toch wel weten denk je dan of toch niet?

Naar mijn mening is het cavitatie in de pomp als gevolg van onderdruk aan de zuigzijde van de pomp. Misschien de doorstroom beperken of buffervat, ben geen expert in deze materie. :(
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
Een oplossing voor het probleem heb ik niet, wel een verklaring dat je het met CV niet hebt:
er zit waarschijnlijk een modulerende pomp in, deze gaat op vollast voor warmwater en op deellast voor CV. Bij CV dus minder stroming door de ketel en minder geluid.
 

_erwin_

  • #13
Meeens het is een "vollast" probleem.

Vollast voor naverwarming boiler is niet regelbaar. Ik was nog vergeten aan te geven dat je pomp cavitatie op kan lossen door de pomp RMP te verlagen. Helaas dat kan niet voor boiler. RPM pomp kan alleen min en max worden ingesteld ten behoeve van modulatie CV. En je wil max niet naar min toe brengen omdat je dan geen modulatie meer hebt.

Dit ook besproken met specialist. Via normaal toegankelijk configuratie parameters is er geen wijzing te maken aan naverwarming boiler. Maar het is wel mogelijk liet specialist doorschmeren, echter dat heeft hij niet getest of kon dat hij niet of wilde eerst aanzien of probleem weg gaat.

Ik moet stook seizoen uitzitten en daarna maar weer eens reclameren. Ach, zolang het garantie is mag men de regie voeren.:)
 

Bernhard

  • #14
Cavitatie kan ook ontstaan als de afsluiting/klep met de CV niet helemaal dicht is. Door onderdruk ontstaan op die plek gasbellen omdat het water gaat verdampen-koken. mvgr bernhard
 

_erwin_

  • #15
Ook Bernhard zijn analyse is een mogelijke oorzaak. Ik ben er zeker van dat er bij mij gasbellen ontstaan omdat het water gaat koken zoals Bernhard aangeeft. Bij onderdruk is dat bij een veel lagere temperatuur dan 100 graden en dat kan zeer plaatselijk zijn in pomp(huis). De obvervatie van Martva "Het geluid concentreert zich achter de pomp, onderaan de driewegsklep." is naar mijn mening pomp cavitatie.

Zoals ik al eerder schreef heeft de specialist pompklep vervangen, omdat er een heel klein beetje warmte lek was naar het CV systeem als alleen boiler werd naverwarmt. Dit komt overeen met analyse Berhard lek klep naar cv, en vervangen is dan ook logisch om te doen. Echter naderhand blijkt dat het niets uitmaakt, echter dat legt men dan weer uit als dat er geleidingswarmte via de buizen plaat vindt.

Als inderdaad afsluiting/klep met de CV niet goed dicht gaat dan hebben we hier al te maken met 3 systemen met exact hetzelfde problemen. Ontwerp foutje hydroblok/klep?

Mij is wel duidelijk dat ze gewoon niet weten wat er aan de hand is maar dat zeg ik natuurlijk niet hardop want ik wil alles laten oplossen onder garantie. :) Zal nog een hele toer worden. :(
 

Meteor

  • #16
Ik krijg mijn vinger ook niet echt achter het probleem. Nu de spirovent erop zit kan ik de stekker eruit trekken en vervolgens weer opstarten waardoor de ontluchtingcyclus start. De driewegklep schakelt dan telkens om en vervolgens hoor je de lucht ontsnappen via de Spirovent. De CV wordt dan stil.

Maar 5 minuten later begint het hele ritueel weer van voren af en maakt het boilercircuit weer herrie.

Eigenlijk lijkt het wel of ik het ritueel kan blijven herhalen. Steeds ontsnapt er lucht. Maar om nu te zeggen dat de druk wegvalt... Deze is a weken 1,5 bar bij de ketel en 2,2 bar beneden. Kan me trouwens ook niet voorstellen dat er ergens in het systeem lucht kan binnendringen. De verklaring van Bernhard klinkt wel plausibel. Het viel me trouwens ook op dat het overdruk ventiel vlak voor de warmtewisselaar wat vochtig is bij de borgplaat. Komt het misschien hier vandaan?

O, ja, ik kan me voorstellen dat bij het vullen lucht in het water zit. Maar dit blijft terugkomen. Zelfs indien ik de ketel stook op cv en gelijktijdig warm water vraag ontstaat het probleem.
 

_erwin_

  • #17
Het volgende plan ga ik voorleggen aan CV onderhouds monteur, volgend jaar na stook seizoen, dus ik heb nog even om er over na te denken en te discussieren.

Met behulp van de zogenaamde CV schoorsteenveger functie kan je het systeem testen bij verschillende vermogen, het vermogen bepaalt ook de RMP pomp, laag vermogen lage RMP pomp. Je hebt hier niets aan als je boiler circuit wil testen, daar wanneer pomp cavitatie optreedt.

Maar het is mogelijk om de driewegklep aansturing software matig om te keren. Om vervolgens de CV schoorsteenveger functie los te laten op het boiler circuit. Als er nu bij laag vermogen laag RPM pomp er geen cavitatie meer optreedt dan is het duidleijk dat een hoge RPM pomp de bron van probleem is.

Kan je ongestraft de driewegkelp aansturing veranderen?
Is er hier een CV deskundige die hier uitsluitsel over kan geven?
 

Martva

  • #18
Ik heb afgelopen weekend de recom software gebruikt om de CV op vollast te monitoren. De ketel heb ik laten draaien op de CV stand.

Na ongeveer 30 minuten heb ik vollast weer terug gebracht naar laaglast. Op dat moment was de aanvoer temperatuur 61,5 graden rond en de retour temperatuur 44,35 graden Celcius. Om maar te zwijgen over de hitte in huis. De pomp heeft al die tijd 100% gedraaid. Dit betreft een modulerende pomp.

Na een korte periode laaglast heb ik de ketel even uit laten rusten. Tijdens deze rust periode stond de driewegsklep nog steeds op de CV stand en de pomp draaide op 30% vermogen. Geen teken van cavitatie. Aanvoer en Retour temperatuur waren beide 43 graden.

In totaal heeft het systeem 40 minuten de tijd gehad op hoge temperatuur. Mocht er tijdens deze periode kleine luchtbellen ontstaan zijn, dan verwacht ik dat deze door mijn geïnstalleerde flamcovent te zijn ontsnapt.

Als laatste stap heb ik de warmwater kraan vol open gezet.

In 5 minuten tijd waren de aanvoer en retour temperatuur resp. 78 en 60 graden. Pomp op 100% en de driewegsklep stond op warmwater.

En wat denk je? Na die 5 minuten kwam het cavitatie geluid weer terug.

Je kunt mij een hoop vertellen, maar naar mijn idee is dit een design fout van Remeha. Ik ga binnenkort weer bellen voor een monteur. Ik heb alles gedaan wat de vorige monteur mij heeft opgedragen. Maar dit heeft het probleem niet opgelost.

Edit: Oh ja. De druk in mijn systeem is het laatste half jaar niet veranderd. 1,8 Bar.
 

Bernhard

  • #19
Je zegt de kraan vol open. Hoeveel liters is dat per minuut.
Als je de toevoer van warmwater knijpt gaat het geluid dan weg? mvgr bernhard
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #20
Je kan de loop richting van de driewegklep niet omdraaien.
De pomp draait op warmwater altijd op 100%.
Ook als je een modulerende pomp hebt.
Als je een aan/uit pomp hebt draait hij sowieso altijd op 100% ook op cv.
Op schoorsteenveger laag/hoog gaat de pomp ook op 100%.
Het toerental van de pomp heeft niets te maken met het geleverde vermogen. De pomp moduleert op temperatuurverschil
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu