Lamp aan keukenmuur zonder snoer?

Willemsiebe

  • #1
Goedemorgen,

Ik vraag mij even wat af. Verlichting in de keuken, moet dat altijd aangesloten zijn via een kabel in een stopcontact? Wij willen dit gaan realiseren maar die lampen hebben nergens kabeltjes lopen. Hoe werkt dit?

Vriendelijke groet,

Willem




Foto plaatsen s.v.p. via klusidee, mod.
 

Atmoz

  • #2
Kan natuurlijk zonder snoer, moet je wel vaak de batterijen wisselen. :lol:
Er zal achter de lampen wel een inbouwdoos zitten waar de lampen op aangesloten zijn, is een praktischer oplossing.
 

DubbleEagle

  • #3
Zoals Atmoz reeds aangeeft: het 'snoer' loopt in dit geval IN de muur, ipv er op. Komt meestal via een contactdoos naar buiten (zie voorbeeld foto). Aan de andere kant van die kabel zal dan ook een schakelelaar moeten zitten. Is identiek hetzelfde principe als een lamp in het plafond...

 

Willemsiebe

  • #4
Ok, dat klinkt best logisch nu je zegt dat dit hetzelfde principe zal zijn als de draden die ik uit het plafond zie komen! En als ik me niet vergis verbind ik de draden van de lamp dan via een kroonsteenje met de draden uit het plafond (of muur!).

Dan lijkt mij de volgende logische stap dat ik bepaal waar ik lampen wil hebben en zorg dat daar dus de elektriciteitsdraden uit de muur komen toch?

Nu, voordat ik daar mee verder ga heb ik even gekeken wat de huidige situatie is. Op onderstaande foto zie je goed dat er een bak heeft gehangen, hier zaten spotjes in. Ik wilde echt de ventilatie vrij hebben dus heb dit eruit gehaald.



Nu vallen twee zaken op.

Er komt al een grote snoer uit de muur eindigent met een kroonsteentje, volgens mij kan ik hier dus een lamp op aansluiten? Zie onderstaande foto's:




Dan is er nog een stopcontact bovenin te vinden. Ik neem aan dat als ik deze verwijder dan hetzelfde bruine en blauwe kabeltje vind als in voorgaande foto's? Kan ik deze dan 'verlengen' bijvoorbeeld om die ook te gaan gebruiken voor de lamp?



Zoals eerder opgemerkt, moet ik dan waarschijnlijk voor zorgen dat het kabeltje uit de muur komt op de juiste plek. Moet ik dan de muur deels uithakken om die draden goed te leggen en dan weer dichtsmeren waarna de steenstrips eroverheen kunnen (met uitzondering van de twee punten waar de kabels voor verlichting dan uit de muur komen natuurlijk)?

Ik hoop dat jullie mij de goede richting in kunnen sturen :-).

Groet Willem
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Met YMVK kabel (massieve aders) heb je toch geen inbouwdoos nodig? Mits je binnen in de behuizing van de lamp maar voldoende ruimte hebt op eea aan te sluiten, als dan niet met wago-lasklemmen. Immers is het niet meer verplicht dat draden vervangbaar moeten zijn.
 

Willemsiebe

  • #6
Hoi Walker,

Ik heb eerst even je gebruikte termen moeten Googlen, maar hierbij mijn reactie. Die kabel die eindigt in een blauw en bruin kabeltje is neem ik aan de YMVK kabel. Het andere wat ik heb laten zien is een stopcontact, en als ik me niet vergist zit daarachter een 'inbouwdoos'.

Ik was van plan om dat stopcontact te verwijderen, vandaar ook de vraag als ik dat doe of ik dezelfde kabel daarachter aan zal treffen die nu ook los ligt.

Ik was niet van plan (omdat ik daar ook niet aan gedacht zou hebben) om een inbouwdoos en stopcontact in te bouwen voor de lampen. Ik dacht het nu zo op te lossen op dezelfde manier als hoe je plafondlampen installeert, dus de kabeltjes uit de muur laten komen en via een kroonsteentje verbinden met de muurlamp.

Zie graag je reactie tegemoet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Makkelijkste methode:
Lampen aanschaffen en monteren op de juiste plek.
Invoer aftekenen.
armaturen demonteren.
Buis leggen vanaf invoerpunt naar beneden tot onder de keukenplint.

Geschakeld stopcontact maken achter de keukenplint.
Wanden afwerken keuken plaatsen.

door de buis leg je een soepel snoer waarop je de lamp aansluit.
Aan de andere kant zet je er een stekker aan en die doe je in je geschakelde stopcontact.

YMVK wegsmeren in een muur en dan een armatuur erop zetten is erg lastig, vooral met het getoonde type armatuur, er is nl geen ruimte voor fatsoenlijke overlengte.
 

Willemsiebe

  • #8
Hoi The Headhunter,

Ik ga geen hele nieuwe keuken inbouwen, en het draad en stopcontact dat ik in foto's laat zien zit helemaal bovenin, ik denk dus dat ik jouw advies niet op kan volgen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Bij het snoer dat uit het plafond komt, is de isolatie beschadigd. Je moet de andere kant van het snoer zien te vinden. Het snoer daar afklemmen en volledig verwijderen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je mag mijn advies ook omdraaien, maar dan zal je bij het plafond weer een afwerking moeten maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu