Welke dikte kabel voor jacuzzi?

Arnerachel

  • #1
Bij ons in de tuin staat een jacuzzi maar die zit nu bij andere dingen (verlichting etc) op 1 groep.
Dit werkt natuurlijk op dit moment niet goed en daarom willen wij de jacuzzi op een aparte groep in de meterkast gaan aansluiten.
Nu willen wij direct vanaf de jacuzzi een kabel trekken naar de meterkast (dus eerst van buiten onder de grond en vervolgens door de kruipruimte naar de meterkast).
De afstand is ongeveer 20 meter. Welke dikte grondkabel kan ik het beste gebruiken?
Een tweeaderige met aardlitze is neem ik aan voldoende omdat we niet hoeven te schakelen etc. De kabel is puur voor alleen de jacuzzi.

Bedankt voor de hulp
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat zijn de aansluitwaarden van die jacuzzi?
 

Arnerachel

  • #3
Kan ik dat ergens op de jacuzzi vinden?

Ze hebben hem iig toen ter tijd op een aparte groep in de meterkast gezet maar wel aangesloten op een gewoon stopcontact. Weet niet of dat helpt?
 

Arnerachel

  • #4
Dat was in ons vorige huis
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als het op een 'gewoon' Nederlands stopcontact zat, en het werkte goed, dan zou een zekering van 16A en daarmee een grondkabel van 2 x 2,5qmm met aardscherm genoeg moeten zijn.
Aansluitwaarden staan vaak op het typeplaatje en/of in een gebruiksaanwijzing. Hiermee heb je meer zekerheid dat dit voldoende is. Als je het type weet, kun je het misschien ook op het web opzoeken.
 

Arnerachel

  • #6
Het enige wat ik op de jacuzzi zelf kan vinden is 230V, 50 Hrz.

Is dat wat je bedoelt?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Liefst hoeveel ampere (10A? 15A?) Kreet is 'current'
of het vermogen in watt/Kw (Power rating)
 

Arnerachel

  • #8
Er staat 3,7 A, 900 W

Bedoel je dat?

Heel erg bedankt in ieder geval voor de hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat valt best mee.
2x2,5qmm+as is dan voldoende.
 

Arnerachel

  • #10
Bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Het mag natuurlijk wel maar een jacuzzi van 900W hoeft helemaal niet op een aparte groep aangesloten te worden. In principe zou dit ook prima op een gedeelde, algemene groep moeten kunnen functioneren. Wat werkt er eigenlijk niet goed in de huidige situatie?
 

Arnerachel

  • #12
We hadden hem nu sinds we verhuisd zijn op dezelfde groep als de TV. Daar zit verder ook andere dingen op zoals internet modem, xbox + twee lampen + buitenstopcontacten (die overigens niet gebruikt worden) en dat trekt hij nu niet. De stekker van de jacuzzi wordt ontzettend warm als hij dan stroom trekt. Dat kan neem ik aan niet de bedoeling zijn. Vandaar dat we dachten dat het misschien handiger is om het nu op een aparte groep te zetten die meteen naar de meterkast gaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Wat moet ik me voorstellen bij 'dat trekt hij nu niet'? Bij overbelasting hoort je automaat uit te gaan of je zekering door te branden. Als dit niet gebeurt is er qua vermogen geen probleem.

Zo'n stekker hoort inderdaad niet warm te worden maar dat lijkt meer op een slecht contact. Is het een aangegoten stekker? Zo nee, monteer dan eens de stekker opnieuw of monteer een nieuwe stekker. Maak daarbij gebruik van adereindhulzen.

Ook zou ik de WCD niet meer vertrouwen. Wellicht klemmen de pinnen gewoon niet meer goed vast. Het ding is toch niet toevallig zwartgeblakerd? ;) Misschien kun je eens proberen om deze te vervangen, dat lijkt me allemaal heel wat minder werk dan een nieuwe kabel ingraven.
 

Arnerachel

  • #14
Hij schiet er ook uit (de stoppen bedoel ik). In het begin hadden we het niet door waarom het gebeurde want het gebeurt alleen als de jacuzzi erg veel stroom trekt (dus bij erg koud weer als hij gaat verwarmen) en niet als hij gewoon aan staat.
Het is inderdaad overigens wel een stekker die er later door een elektricien is opgezet.
Op zich is het trekken van de kabel niet heel veel werk want er hoeven maar twee tegels uit in de tuin en dan kan de kabel direct de kruipruimte in. Vandaar dat we dachten dat het misschien handiger was om het gewoon op een nieuwe groep te zetten. Er is toch nog veel ruimte over in de stoppenkast.
Wat denk je?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Ik denk dat het geheel veel meer trekt dan de door jouw opgegeven 900 watt en zelfs meer als de toegestane 3600 watt op een normale stekker. Kun je een paar foto's van de aansluiting plaatsen en liefst nog wat nadere informatie over het vermogen van de verwarmingselementen geven? Hoort dat ding eigenlijk niet op krachtstroom te draaien en heeft een 'handige Harry' er voor het gemak een gewone stekker aangezet?

Maw zonder de juiste aansluitwaarde en aansluitschema is het niet mogelijk een juist advies over de kabel te geven. Als je dit niet weet, kun je er beter ter plaatste een installateur naar laten kijken.
 

Arnerachel

  • #16
De jacuzzi is in ons vorige huis aangesloten door het bedrijf waar we hem hadden gekocht. En zat toen in een normaal geaard stopcontact. Krachtstroom was niet nodig. Dat heb ik toen expliciet nagevraagd.
Hij is hier in het nieuwe huis op dezelfde manier aangesloten met het verschil dat het buitenstopcontact is aangesloten met een normale stekker binnen in een geaard stopcontact. Dus zeg maar een stopcontact extra ertussen. De waarden heb ik afgelezen op het apparaat zelf. Ik zal morgen even foto's maken en die plaatsen.

Groetjes
 

Arnerachel

  • #17
Hoi Hoi,

Hierbij nog de fotos. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Ik heb zo veel mogelijk gefotografeerd.




 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Die 900 watt is zo te zien alleen van de 'air blower' De aansluitwaarde is een optelsom van het vermogen van alle onderdelen, waarvan de verwarming waarschijnlijk het meeste trekt. Dit is helaas niet uit de foto's op te maken. Voor wat betreft de kabel zou je kunnen overwegen een 4x2,5mm2 Ymvk-as aan te leggen. Mocht het dan op een normale 16A nog niet goed functioneren, wat ik eigenlijk wel vermoed, zou je nog voor een 2x230v kook- of indien beschikbaar een 3x230v krachtgroep kunnen gaan. Aansluiten zou ik dan aan een installateur overlaten.
 

Arnerachel

  • #19
Bedankt!
Ik ga het sowieso niet zelf doen! Dat lijkt mij niet handig met mijn kennis. Ik wil alleen alvast de kabel trekken (wat zeg ik... mijn vader gaat de kabel trekken) vandaar mijn vraag over wat ik het beste kan nemen. Het aansluiten laat ik doen. Ik kan dan denk ik beter meteen een kookgroep kopen denk ik of niet?
Die moet meen ik mij te herinneren op een aparte aardlekschakelaar of niet? We hebben geen krachtstroom.
 

Honda2012

  • #20
Als je het aansluiten toch laat doen, laat je dan gelijk adviseren wat voor kabel je moet trekken als er een mannetje komt kijken. Dan heb je het in één keer goed ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu