Vaste aanlsuiting oven

Inhico

  • #1
Tussen allerlei andere klussen door moet ik ook een nieuwe oven aansluiten. Ik heb inmiddels al wel een aparte groep geïnstalleerd. Bij de beoogde oven (aansluitwaarde 3450W) wordt aangegeven dat een "vaste installatie" nodig is. De gebruiksaanwijzing geeft aan dat er wel een snoer aan zit. Daaruit leid ik af dat het enige wat ontbreekt de stekker is. Ik begrijp dat er alleen een snoer met aangegoten stekker mag worden gebruikt. Dus ik moet ofwel het meegeleverde netsnoer vervangen, danwel het opbouw-stopcontact dat ik heb geplaatst vervangen door een of ander kastje.
Aangezien het een tijdelijke opstelling is (keuken wordt verplaatst) is uiterlijk niet van belang. Wel dat het veilig en conform voorschriften is.

En dan nu de vragen:
1) 3450W betekent dat een snoer met 3x1,5 mm2 aders en met aderhulzen nodig is (bijv deze.). Is dat correct? En is er een maximum aan de snoerlengte?

2) Wat voor een kastje gebruik ik voor een vaste installatie: is dat gewoon een lasdoos? Verbinding gewoon dmv lasklemmen/doppen? Is er nog een bereikbare schakelaar nodig om in noodgevallen af te schakelen?

Alvast dank,
Peter
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou eerst maar even afwachten wat er precies bij de oven geleverd wordt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
In ieder geval heb je een enkel stopcontact nodig welke rechtstreeks naar de meterkast gaat en daar aangesloten is op een aparte installatie-automaat.
 

Inhico

  • #4
Dat stopcontact is er al; zit als enige op de groep. Het gaat erom dat er geen stekker aan de oven zit. Dus ik moet ofwel snoer vervangen danwel stopcontact vervangen. Daar gaan mijn vragen over.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Waarom MOET het een aangegoten stekker zijn?
Zet er gewoon een stekker aan en je bent klaar.
 

Inhico

  • #6
Aha, dank u.
Ik had uit een ander onderwerp (kan ik even niet terugvinden, iets met enkel/dubbel geïsoleerder huishoudelijke apparaten) opgemaakt dat een aangegoten stekker verplicht zou zijn. Heb ik dus fout geïnterpreteerd; iets met klok en klepel... :oops:

Wel bijzonder dat zo'n fabrikant er niet een stekker aan maakt. Zou het aansluiten weer wat makkelijker maken.

En voor de zekerheid: iedere geaarde stekker is goed?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
In principe gaat iedere geaarde stekker goed. Voor de zekerheid zou ik niet de meest goedkope nemen, want er gaat wel wat stroom doorheen in jouw geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu