Weersafhankelijkregeling vloerverwarming

Consul

  • #21
@ Monteur Bert
Simpel een zoneklep (bijv. VC8010-12) in de retour van de vloerverw. unit en die door de Chronoterm laten regelen/schakelen.
Ik hoef alleen de regelthermostaat te vervangen, die is stuk. Maar omdat ik nu de ervaring heb dat de vloertemperatuur (water) veel beter WA geregeld kan worden, ben ik op deze manier bezig. Elektronica (en regeltechniek i.h.a.) is gesneden koek voor mij en daarom hoef ik alleen maar een emotec aan te schaffen. Dan heb ik ook een veel betrouwbaardere regeling dan die met een zoneklep (deze schijnt ook na verloop van tijd problemen te geven, vooral als deze vaak moet schakelen).
Vloertemp. (water) instellen op 30 a 40 gr. en regelthermostaat volgens bijgeleverde instructies plaatsen.
Op een vaste temperatuur instellen van de regelthermostaat is dus minder efficiënt (zie voorgaande discussies) en kun je dus verbeteren door deze WA “in te stellen
 

Bernhard

  • #22
Hoi Consul,
dat ziet er mooi uit. Als je de flow , de waterhoeveelheid, in de vloerset verhoogd, pomp op max zetten, zal/kan de eea mogelijk nog beter gaan.
mvgr Bernhard.
 

Consul

  • #23
Bernard,
deze staat nu in de middenstand. Ik zal hem eens op maximaal zetten. Het is een 3-toeren pomp.
Na een paar dagen zien we wel of dat effect heeft.
 

Monteur Bert

  • #24
Succes, lekker bezig! Bert.
 

Consul

  • #25
Dank je, ik kan niet tegen stil zitten...
 

Consul

  • #26
@Bernard,
Als je de flow , de waterhoeveelheid, in de vloerset verhoogd, pomp op max zetten, zal/kan de eea mogelijk nog beter gaan.
Ik zie dat bij het op maximaal zetten van de vloerpomp niet veel effect heeft tov de middenstand. Het lijkt zelfs dat het circuit in de kamer met de langste pijplengte (grootste oppervlak) = de zithoek relatief iets minder warm wordt (vanaf 7 januari tot 10 januari 18:00 uur).
In het plaatje zie je dat de temperatuur in de eethoek ongeveer hetzelfde gebleven is.

Conclusie: omdat ik de overige circuits allemaal al geknepen heb tov het zithoek-circuit (dit ventiel staat helemaal open) heeft het verhogen van de pompsnelheid geen zin.

(P.S. de bultjes aan het eind van de dagen 7 en 9 januari bij de zithoeksensorlijn worden veroorzaakt door het open zetten van de extra radiator in de erker van de zithoek, met thermostaatknop op 21 graden).

Vanaf 10 jan 18.00uur heb ik deze weer in de middenstand gezet.
 

Bernhard

  • #27
Consul,
De verandering moet in het primaire systeem, ketelcircuit, komen Daar zou een lagere temp moeten komen. Als er ook radiatoren in de installatie zitten zal het weinig effect hebben. Met je meting kan je inderdaad zien of aanpassingen effect hebben. Ik heb een PB gestuurd.
mvgr Bernhard
 

Consul

  • #28
Is het niet zo dat bij een hogere pompsnelheid de kleinere groepen relatief de grotere 'kortsluiten ' waardoor de gemiddelde temperatuur van het vloerverdeelblok gaat stijgen waardoor de regelaar toch minder warmte vraagt?

Dit kan wel recht getrokken worden door de kleinere groepen nog meer te af te knijpen.
Maar dan zal de pomp nog meer weerstand onder vinden.

Daarom was mijn conclusie dat dit geen verbetering geeft.
 

Helpdeskeddy

  • #29
Hallo Consul,

Ik ben benieuwd wat voor regeling je nu uiteindelijk hebt gemaakt/gekozen...
Ik sta zelf ook op het punt om mijn regeling v/d vloerverwarming te veranderen (ik zal er een apart topic van maken) - en de situatie is redelijk vergelijkbaar....

Groet, Eddy
 

Eversteegt

  • #30
Beste Consul,

Ik ben ook benieuwd naar de regeling die je nu uiteindelijk hebt gekozen/gebouwd.

Wij hebben zelf ook vloerverwarming (als hoofdverwarming) in combinatie met stadsverwarming.

Op dit moment wordt dit 'geregeld' met een Servoklep van Honeywell, die gewoon door een simpele Chronotherm kamerthermostaat wordt aangestuurd.

Maar dit is, zoals je zelf ook al hebt opgemerkt, zeer oncomfortabel :(. Bij een constant ingestelde vloerwatertemperatuur is de vloertemperatuur eigenlijk zelden ideaal en lopen de Chronotherm en servoklep zichzelf suf te schakelen (ruimtetemperatuur reageert uiteraard veel te traag en schommelt als een malle).

Ook leidt deze situatie in deze overgangstijd van het jaar toe dat het in de woonkamer op zich nog wel warm genoeg is, maar we de vloertemperatuur toch graag al wat zouden willen verhogen om in ieder geval geen 'koudestraling' meer te hebben.

Een systeem dat regelt op vloertemperatuur, al dan niet weersafhankelijk, is dus precies wat we zoeken.

Maar goed, misschien is het handig om hier een apart topic voor te openen.

Ben alleen bang voor de standaard antwoorden van mensen die toch hardnekkig de huidige combi van servoklep en ruimtetemperatuur-gestuurde thermostaat blijven aanbevelen.

Ik vind het ook onvoorstelbaar dat er zo ontzettend weinig producten en inzichten zijn bij vloerverwarming de vloertemperatuur te sturen.
 

Consul

  • #31
Het werkt erg goed. Zelfs bij de wat lagere temperaturen van dit moment begint de vloerverwarming met een hele kleine verhoging al iets bij te verwarmen zonder overshoot.
Alleen de regeling is op dit moment nog niet universeel genoeg. Afhankelijk van de belangstelling wil ik dit wel weer oppakken. Ik zal er tzt op terug komen.
Bedankt voor de positieve belangstelling.
 

Eversteegt

  • #32
Jij bedankt voor je snelle reactie :).

Ik ben stiekem wel benieuwd wat het is geworden (heb je niet een tipje van de sluier qua bv. onderdelen / aanvoer thermostaatkraan die je nu gebruikt hebt?).

Mocht je dit verder gaan doorontwikkelen, dan ben ik iig graag ook een 'testcase' ;). Ik werk zelf in de ICT en ben op het gebied van software/scripting ook geen totale no-no :)

De vloerverwarming zit bij ons helemaal los van de rest van het verwarmingssysteem (radiatoren boven). Voor de radiatoren boven ben ik bezig een EQ-3 systeem van Conrad uit te rollen, dat is allemaal niet zo spannend. Bij stadsverwarming is het nou eenmaal "zet iets open -> het wordt warm" :).

Ik ken wel 1 bedrijf (uit de achterhoek) dat wat thermostaten verkoopt met een vloersensor, maar ook daar staat nauwelijks uitgelegd op wat voor manier je dan op de input van die sensor kan schakelen/sturen. Ook bij hun oplossing lijkt het erop dat je gewoon een servoklep moet aansturen ipv dat het op de vloerwater temperatuur gaat, en die themostaat zal dan gewoon de klep dicht gooien op hetmoment dat de vloer op temperatuur is. Dus ook een vorm van naregeling alleen dan niet op ruimte maar op de vloer. Het water in de vloer zelf houdt nog steeds een vaste temperatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu