Check elektrische kookplaat aansluiting

M123

  • #1
Hoi medeforummers,

Ik ben nieuw hier en heb een vraag over een perilexaansluiting die volgens mij wel vaker is langsgekomen, maar uit alle andere berichten haal ik geen precies antwoord. Daarnaast heb ik weinig verstand van elektra en hoop dat jullie mij kunnen helpen. Mijn situatie is als volgt:

Voor mijn nieuwe woning heb ik de volgende informatie ontvangen: Er is een aansluiting voor 2 x 220 V (2*fasen en 2 neutraal draden aansluiting in een perilex stopcontact). Het stopcontact is aangesloten op 2 groepen van 16A. Het aansluitschema is als volgt:



Nu heb ik vandaag een kookplaat gekocht (ETNA 1317) en heb begrepen dat het zeer van belang is te controleren of alle draadjes goed zijn aangesloten, omdat anders het apparaat stuk gaat of je kortsluiting veroorzaakt. Ik heb de kookplaat even opengemaakt en denk dat het nu is aangesloten als 400V 2N. Het is misschien een domme vraag, maar ik kan nergens achterhalen of dit de juiste aansluiting is voor 2x 220V.

Ik heb daarom wat extra foto's gemaakt:



Ik hoop dat iemand mij kan helpen en vertellen of de kookplaat goed is aangesloten of dat er iets veranderd moet worden. Onhandig dat ik hier totaal geen verstand van heb.

Alvast bedankt!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee de aansluiting is nu niet juist voor 2x230v. De juiste aansluiting is N1 op 1, N2 op 2 (brug tussen 1 en 2 verwijderen), L1 op 3 en L2 op 4 en aarde op aarde. Als je de aansluitstekker opent, kun je zien welke kleur aders overeenkomen met de juiste aanduidingen bij het stopcontact.
 

M123

  • #3
Bedankt Sxnder voor uw antwoord.

Zoals u beschrijft dan zou de aansluiting toch goed zitten? De draadjes zitten in de goede vakjes toch? (Even simpel gezegd).

Misschien dat ik er toch maar iemand naar laat kijken. Zou het kwaad kunnen als ik hem aansluit en gewoon uitprobeer of hij het doet?

Alvast bedankt.
 

Atmoz

  • #4
Voeding 2 groepen 16 Amp zeg je en dan 1 nuldraad. Zo is het nu aangesloten. Denk je dat dit goed gaat, nee dus.
Sxnder geeft de goede oplossing.
Zijn de aders van de soepele kabel voorzien van adereindhulsjes?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Met alle respect maar als je naar aanleiding van mijn reactie concludeert dat het zo dus goed is, kun je er idd beter iemand naar laten kijken met een beetje verstand van zaken.
Domweg inpluggen en maar zien waar het schip strand zou ik zeker afraden. In dit geval zou je de nuldraad kunnen overbelasten met schade aan de installatie als gevolg of brand in het slechte geval.
 

M123

  • #6
Bedankt allebei, ik ga er inderdaad even iemand naar laten kijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu