Montage goot

De boez

  • #1
Beste klussers,

Ter afwerking van een platdak, heb ik het onderstaande in gedachten. De verhoudingen kloppen niet helemaal!

Hoe kan ik dit het beste vastzetten? Eerst de klossen aan het garantieplaat en underlayment? Daarna aan de muur? En dan als laatste de profiellat?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan je ook de goot er even bij tekeken. Ik neem aan dat de dakbedekking in de goot moet eindigen. Of hoe gaat de dakbedekking over de muur lopen.
 

De boez

  • #3
De muur op de afbeelding is een opstand. Het EPDM loopt dus over de bovenkant van de muur, en zou doorlopen tot de voorkant van de merantie profiellat. Over die profiellat komt dan een kraaldeel.

Duidelijker?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee. Ik Google op kraaldeel een groot ?
 

De boez

  • #5
Mogelijk gebruik ik niet de juiste naam, maar het onderstaande noem ik een kraaldeel. Het gaat om het driekwartrondje wat vroeger het buitenste deel was van een zinken goot. Qua constructie is dit verder niet van belang. Mijn hoofdvraag is hoe ik e.e.a. het beste kan monteren.

:wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Hoe breed is de overstek?
 

De boez

  • #7
De lengte van de klossen staan nog niet vast, maar ik reken op een totale breedte van max. 30 cm
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dit heet een afdekkap. Wordt volledig op de opstand geplaatst. Wil je alleen de kraal, het driekwart rondje aanbrengen, met een stukje horizontaal plaat?
Aan dat stukje horizontaal wil je een dabedekking hechten?
Let op dat het horizontale vlak een afschot krijgt naar de binnenzijde van het dak.
Ik zou toch eens Googlen op alutrim met kraal. Daarmee krijg je een steviger iets als een kraal van zink.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Als iemand op het uiterste puntje gaat staan, ben ik bang dat dit overstek afbreekt. Normaal worden deze verankerd aan de balklaag.
 

De boez

  • #10
Bedankt voor de reactie.

De antwoorden richten zich nu vooral op die aluminium afwerking, terwijl mijn vraag gericht is op de constructie van het geheel.

De zorg van Rola begrijp ik. E.e.a moet degelijk gemonteerd zijn. Daarom mijn vraag naar de manier zoals ik dit zou moeten doen.

Voor mijn gevoel ontstaat er een degelijk geheel, als de klossen aan de garantieplaat gemonteerd worden. Deze plaat zou ik met spijkerpluggen kunnen vastzetten. OF mijn idee realistisch is weet ik niet. Daarom heb ik deze hulpvraag gesteld! :D
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
De underlayment door laten lopen op of zelfs over de muur, is ook beter voor je dakbedekking, en dan aan de binnenzijde een strook van 32 mm dik op z'n kant zetten. Hierop de bovenplaat schroeven, dan klemt 't eea wel wat in. Dan hangt het in elk geval niet aan spijkerpluggen, de bovenste 2 lagen boor je in het algemeen redelijk vlug los.
Je zou die strook ook nog op het dak kunnen vastzetten met stoel of versterkingshoeken. Hoeveel ligt het dakbeschot lager?
 

De boez

  • #12
De opstand is zo'n 15 cm hoog, maar zit al wel beplakt met EPDM. Beetje riskant om dat last te trekken.

De optie om de bovenkant met underlayment te bekleden klinkt wel goed, en haalbaar.

Misschien elke meter een hoekijzer monteren (boven een klos zodat het ijzer uit het zicht blijft), of zou dit weinig extra draagkracht opleveren?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu