Storing bij aansluiten 2 groepen zonnepanelen op omvormer

Jawa

  • #1
Kunnen jullie mij helpen bij het volgende probleem waar ik tegen aan loop en waar ik mijn hoofd over breek?

Probleem:
Wil mijn zonnepanelen in 2 groepen aansluiten op de omvormer. Een groep van 8 en een van 2, zodra ik de groep van 2 aansluit schakelt mijn omvormer echter uit. Wat is het probleem?


Wat hebben we?
Omvormer SMA-sb 2100 TL
Panelen Suntech STP 235-240, 10 stuks

Toelichting
Destijds in 2012 gekocht, door klein rekenfoutje bleek dat ik niet alle 10 panelen kon neerleggen op het platte dag van onze garage. Na eerst 9 panelen aangesloten te hebben heb ik vorig jaar een paneel er tussen uitgehaald, die ving de nodige schaduw. Nu met 8 panelen is mijn opbrengst hoger dan 9 panelen.

Wat te doen met de overgebleven 2 panelen. Ik had bedacht om deze op een andere plek te leggen. Ze liggen weliswaar niet optimaal (ze liggen bijna plat en pakken meer schaduw van het naast gelegen schuine dag) maar brengen meer op dan als ze stof liggen te happen in de garage
:wink:

Deze 2 panelen wil ik op de 2e groep van de omvormer aansluiten zodat de groep van 2 niet negatief de capaciteit van de groep van 8 beïnvloed. De aansluitingen heb ik inmiddels meerdere keren nagekeken maar ik kan niet ontdekken waarom het niet werkt. Wie heeft er ideeën, suggesties of zelfs ervaring?

Alvast bedankt voor het mee denken,
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Geeft het ook een foutmelding?
 

Jawa

  • #3
Nee, er wordt geen (fout)melding gegeven.
De lampjes van de omvormer knipperen even en dan schakelt hij uit.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Oei, ik hoop voor je dat die (twee) panelen nog heel zijn en ik ben blij dat je geen dakbrandje hebt gecreëerd. :roll:
De ingangen van deze omvormer zijn niet onafhankelijk. De spanning en dus het aantal panelen per string moet hetzelfde zijn.
Mogelijk staan de 'groepen' (strings) gewoon parallel, en dan is spanning van de string van 8 panelen nu kortgesloten/begrensd door de string van 2 panelen. Die string van 2 kan maximaal 2 x 36V = 72V geven.
De start- ingangsspanning van deze omvormer is 150V dus die gaat dan inderdaad uit. De energie uit de 8 panelen is dan verstookt in die twee panelen.

Laat je voorlichten door het bedrijf dat de installatie heeft geleverd. Een kleiner aantal panelen en/of minder panelen per groep kan betekenen dat een andere omvormer beter is.
En bedenk dat de zon niet even 'uit' kan, en wees dus voorzichtig met je DC draden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Beter is het de 2 panelen samen op een eigen micro-omvormer te zetten.

Of, als de panelen op gelijke hoek en gelijke richting liggen in 2 strings van 5 panelen aansluiten.
 

Ronaldjes

  • #6
Hier heb ik ook een 2100TL hangen (10 x 245Wp op 1 ingang), en ik weet dat we bij het plaatsen ook over de twee DC ingangen hebben gesproken. Deze twee ingangen zijn aangesloten op 1 mpp tracker. Dus staan idd parallel zoals AvDijk zei.

Op het moment dat er panelen niet onder de zelfde hoek of windrichting staan, dien je ze op aparte mpp tracker te zetten. En dat is bij de 2100TL dus niet mogelijk. Je zou een omvormer met 2 trackers, een micro-omvormer of een aparte omvormer moeten hebben.
Het gaat dus niet om een aparte ingang, maar de hoeveelheid trackers doen ertoe. Dit om ervoor te zorgen dat de 2 extra panelen de waarde van de andere acht teniet doen.

Voor meer advies kun je op het NIET commercieel blog van Lex Schiebaan terecht. Hier kun je ook voor vragen terecht en zelfs een gratis handboek downloaden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu