Aansluiten van modem / zoektocht naar ISRA

Pronk90

  • #1
Goedemiddag allen,

Ik heb hulp nodig bij het aansluiten van mijn modem, ik heb een doe-het-zelf-pakket van Tele2 voor internet besteld&ontvangen. Nu doet zich het volgende probleem voor, in de folder staan 4 opties om je hoofdaansluiting(ISRA toch?) te kiezen(type), echter mijne staat er of niet tussen of ik kijk verkeerd.

Geschiedenis van dit huis:
De vorige bewoner had een Alles in 1 pakket van UPC (deze gebruik ik momenteel nog), welke door een monteur geïnstalleerd is.
Dit ziet er als volgt uit: (foto 1) er loopt een dikke grijze kabel met koperdraad dit kastje in, hierop zit de splitter aangesloten met het draad naar de UPC-modem. De vorige bewoner zegt dat er ook nog een telefoonkabel(als het goed is) met 2 draadjes van 2 punten van de onderste rijen schroefjes op de volgende foto(foto 2) naar de modem liep. Deze kabel is er echter uit 'gevallen' en hij weet niet waar deze precies zat aangesloten.
Een vraag tussendoor: het internet is héél traag, kan dit komen omdat die telefoonkabel eruit is?

Probleem:
1. De koperdraadkabel(van foto 1) kan toch niet mijn ISRA-punt zijn, dat zijn toch meerdere kabels of een kastje?
2. Kan het zijn dat er nog geen nieuw ISRA-punt in mijn huis zit en ik nog gebruik moet maken van de oude (foto 2)?
Deze bevat namelijk wel de dikke blauwe kabel met 6 paren (blauw, rood, geel(of verkleurd), groen, zwart+transparant/goud/koper, wit+transparant/goud/koper) en een grijze draad. De vier kleuren zijn op het rondje aangesloten, de andere drie op de twee rijen eronder.
3. Is deze bruikbaar (qua internetsnelheid) en hoe moet ik hier een splitter o.i.d. van Tele2 op aansluiten?

Ik heb al een aantal uur gezocht naar een antwoord en ben wel wat wijzer geworden met betrekking tot het onderwerp maar het blijft zeer lastig.

Bij voorbaat dank alvast!

Foto 1:


Foto 2:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Daar is wel gerommeld...

Plaatje 1 is het AOP van de kabelaanbieder. Daar heb je voor je internet nu dus niets aan.

PLaatje 2 is het ISRA-punt. De blauwe kabel met de aderparen in de inkomende lijn. De grijze kabel is waarschijnlijk de kabel binnenshuis die naar een (tweede) telefoonaansluiting gaat.

Die aansluiten op foto 2 heb je dus nodig voor je ADSL-aansluiting. Wellicht dat je een monteur van KPN het ISRA-punt kunt laten herstellen?
 

Pronk90

  • #3
Heel erg bedankt voor je reactie en advies, Walker! Ik heb in ieder geval geleerd wat een AOP is en dat het dus niet gek is dat ik niet wist wat ik met dit ISRA-punt (waarmee gerommeld is) aan moest als leek-zijnde.

Heb je enig idee hoe mijn aansluiting er eigenlijk uit zou moeten zien? Zou er nog een kastje o.i.d. aan gekoppeld moeten zijn want ik kom op internet bij ISRA-punten niets anders dan kastjes of stopcontacten tegen.

Ik ga in ieder geval contact opnemen met mijn huisbaas en eventueel KPN.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De aansluiting met de 4 gekleurde aderparen zou ook nog wel eens van de radiodistributie kunnen zijn. :mrgreen:


Dan zou je de combinatie zwart / transparant voor je aansluiting moeten hebben.

Even geGOOGLEd:

"De voorganger van dit systeem was STAP-58, te herkennen aan de bijzonder gekleurde aderparen: samen met de bijbehorende transparante draad is de zwarte draad voor telefoonlijn 1 en de witte draad voor lijn 2. De kleuren rood, groen, blauw en geel werden lang geleden gebruikt voor draadomroep."
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Zo moet je eea onder dus aansluiten...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Foto 1 is geen AOP, maar een normale radio/tv aansluitdoos.
Een AOP heeft maar één aansluiting die je zelf moet splitten naar radio/tv.

De tweede foto heeft de aansluitingen die je nodig hebt, volgens mij heb je de combinatie zwart/transparant nodig en als dat niet lukt wit/transparant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu