Plafondlamp voor ventilator / lamp vervangen

ToXiQ

  • #1
Een vraagje voor de zekerheid.

Ik heb een plafondlamp hangen welke dmv een schakelaar op de muur aan en uit gezet kan worden.

Uit het de verdeeldoos in het plafond komen 3 draden, groen/geel, zwart en blauw welke zitten aangesloten aan de lamp en een bruine draad die op een lasdop zit en niet gebruikt wordt.

Er is een afwijking in de kleur aansluiting namelijk zwart zit aangesloten op bruin in de hangende lamp.

Zwart is schakeldraad dus dat geloof ik wel.

Mijn nieuwe plafondlamp / ventilator heeft ook de kleuren groen/geel / bruin en blauw als aansluiting zitten.

De handleiding zegt dat deze alleen mag worden aangesloten op een dubbelpolige schakelaar met een 3mm contact opening?

vraag 1 wat is een dubbelpolige schakelaar?

vraag 2:

Deze ventilator lamp moet je dus met een afstand bediening aan en uit zetten waardoor deze wellicht zou moeten worden aangesloten op de bruine draad zonder tussenkomst van een schakelaar. Ik wil de lamp eigenlijk nog steeds laten lopen over de schakelaar op de muur, dan moet ik deze toch over de zwarte schakeldraad laten lopen zoals mijn andere lamp ook was aangesloten?

Alvast bedankt voor de reacties

mvgr Walter
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een dubbelpolige schakelaar schakelt tegelijk met de fase (bruin/zwart) ook de nul (blauw). Het nut ervan is me in jouw geval niet helemaal duidelijk. Ik denk dat je gerust de oude schakelaar kunt laten zitten, als je maar de groepsautomaat uitzet, wanneer je werkt aan de ventilator.

Als je je huidige schakelaar wilt blijven gebruiken, dan moet je inderdaad de zwarte draad gebruiken en niet de bruine. Maar of het gaat werken, hangt af van het toestel. Misschien dat de lamp niet meteen aan gaat, nadat er spanning op de ventilator komt en dat je dan alsnog de afstandsbediening moet pakken.
 

ToXiQ

  • #3
Dank je tom,

had net eea aangesloten en de lamp dan wel de ventilator doet het niet :? .

Als ik een bouw lampje aansluit tot het aansluitpunt van de nieuwe lamp / ventilator doet deze het wel.
Als je je huidige schakelaar wilt blijven gebruiken, dan moet je inderdaad de zwarte draad gebruiken en niet de bruine. Maar of het gaat werken, hangt af van het toestel.
Ik ging ervan uit dat ik eerst de schakelaar aan moet zetten om vervolgens met de afstand bediening de lamp of de ventilator aan te zetten zo wordt dat ook uitgelegd in de handleiding. Alles gaat via de afstandbediening.

Ik ga er nu vanuit dat ie kapot is (dat overkomt me nooit :wink: ) of zou die toch continue spanning moeten hebben en op bruin moeten worden aangesloten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Lijkt me ook dat dat ding stuk is, want zo heel veel kun je niet verkeerd doen met aansluiten. Plaats anders even een foto van hoe je het hebt aangesloten.
 

ToXiQ

  • #5
Hier de afbeelding :D



Zoals ik al schreef heb ik stroom tot aan de kroonsteen van de lamp
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Dat ziet er niet verkeerd uit. Als de lamp/ventilator het in geen van de standen van je schakelaar wil doen, dan moet je hem reclameren.
 

Honda2012

  • #7
Het zou in mijn ogen wel raar zijn wanneer je altijd de lamp aan moet hebben om de ventilator draaiend te krijgen. Je zou toch zeggen dat dat ook apart moet kunnen.
 

ToXiQ

  • #8
Inderdaad, beiden kunnen afzonderlijk aan en uit gezet worden :-) alleen als je alles via een schakelaar laat lopen zal je eerst de stroom erop moeten zetten.

Helaas doet ie het niet en is er geen voorraad dus einde oefening :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu