Vloerverwarmingberekenen

Dbhichte

  • #1
Dag,nieuw op dit forum,Ik zit met het volgende, Het wattage berekenen van een vloerverwarmingsinstallatie.
Wat ik vind op internet is het volgende LxBrxH= aantal M/3,in mijn geval is dit 95 m/3, dit zou je moeten vermenigvuldigen met 70 watt =6650 watt, dit zou het aantal watts zijn wat de ruimte nodig heeft. Dit vindt je bij de berekening tabellen van de verwarmingssites De vloer heeft een oppervlakte van 35 m/2, afgifte vloerverwarming 100 watt per m/2 kom dus tekort 3150 watt, gaat hier iets fout, lees ik niet goed of maak ik een denkfout, wie verschaft opheldering, met dank H.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Vergeet de regeltjes van x watt per m3. Een warmteverliesberekening vertelt precies hoeveel vermogen je nodig bent. Al het andere is giswerk.
 

Bernhard

  • #3
Door de buitenschil van een ruimte verlies je de warmte.
Het warmteverlies van die buitenschil moet worden berekend. Je moet van alle onderdelen van die schil de m2 bereken. Tw buitenmuur, raam, vloer , plafond, binnenmuur en dak. Je moet ook het temperatuurverschil tussen de binnen- en de buitenzijde bepalen. Dan het warmteverlies van elk onderdeel opzoeken in een tabel.
Deze 3 factoren met elkaar vermeningvuldigen. Dan komt er nog een toeslag op voor het opwarmen na de nachtverlaging, 5% toeslag voor de noordzijde en 5% voor zeer ongunstige ligging op een dijk. Dan komt nog een toeslag voor het warmteverlies van de ventilatielucht.
De warmteafgifte van de vloer wordt bepaald door de m2, het max temperatuurverschil tussen de tegels en kamertemp. max 8grd. mvgr bernhard
 

Dbhichte

  • #4
Dank voor de reactie, ga hiermee aan de slag .
 

Bernhard

  • #5
Je bent de eerste op dit forum die zich van te voren oriënteert voor de juiste capaciteit voor een vloerverwarming. mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
De vraag is gewoon, heeft de vloerverwarming voldoende capaciteit voor de ruimte? Zo niet, dan moet er een extra radiator geplaatst worden.

Dit is een logische rekensom, die volgt uit het warmteverlies van wanden en dak

TS is echt niet de eerste die zich afvraagt of ie zijn ruimte wel warm krijgt...
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Even uit de praktijk: de vuistregel waar de TS het over had is trouwens op zich wel redelijk bruikbaar voor wat oudere woningen. Ik heb het door het hele huis gebruikt (jaren 70 bouw) en het klopt wel aardig. Voor nieuwere compleet volgeïsoleerde woningen overigens absoluut niet.

Een paar radiatoren bijplaatsen helpt om de ruimte wat sneller warm te krijgen. Met alleen vloerwarming gaat de opwarming van de ruimte aanmerkelijk trager. Dus het is ergens wel goed dat de vloerwarming niet voldoende capaciteit heeft voor de ruimte.

Het gebruik van de vuistregel (itt de warmteverliesberekening )kan er voor zorgen dat de te plaatsen radiatoren wellicht wat overcapaciteit hebben maar dat is op zich geen ramp. Liever iets teveel capaciteit dan te weinig en ze kunnen gewoon geknepen worden met inregelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu