Hoog energieverbruik elektrische boiler, tijdklok aanpassen?

PeterAB

  • #1
Wij hebben een elektrische boiler van Daalderop (50 liter) voor het warme water in keuken en badkamer. Elke avond om 23:00 begint hij vanzelf met het verwarmen van het water. Wij douchen echter meestal 's avonds, en dus moeten we ongeveer een uur voordat we willen douchen de timer aanzetten, waarna de boiler zo'n 45 minuten gaat verwarmen. Doen we dat niet, dan wordt het al snel koud onder de douche; de boiler heeft het water immers 's nachts opgewarmd, en tegen de tijd dat we gaan douchen (meestal rond 21:00-22:00) is dit alweer flink afgekoeld, ook omdat we nog wel eens warm water gebruiken voor het afspoelen van de vaat.

Ik vermoed dat op deze manier elke dag eenmalig al het water in de boiler onnodig verwarmd wordt: nadat wij 's avonds gedoucht hebben, verwarmt hij vanaf 23:00 al het water weer bij, terwijl we er 's nachts, 's ochtends en 's middags nauwelijks gebruik van maken, en na etenstijd weer moeten bijwarmen voor het douchen. Volgens mij kost dit relatief nog veel geld ook.

Het liefst zouden we de tijd aanpassen waarop de boiler vanzelf gaat verwarmen (bv. naar 17:00), maar na wat speurwerk op internet vrees ik dat hij geen timer heeft, maar wacht op een meterkastsignaal bij de overgang naar nachstroom (nemen wij niet af).

Zou dat kunnen kloppen? Zo ja, is er misschien een andere oplossing te bedenken voor dit probleem (behalve 's ochtends douchen)? Is het bijvoorbeeld mogelijk om de geplande opwarming om 23:00 uit te schakelen, of is dat onverstandig (i.v.m. legionella bijvoorbeeld)?

Ik hoop dat jullie mij een beetje op weg kunnen helpen. Heb een foto van de buitenkant en (geopende) onderkant bijgevoegd:


 

Ceeshobby

  • #2
Heb je een enkele of een dubbele meter? Ergens zal er een tijdklok tussen zitten.
Als je een dubbele meter hebt gaat dit automatisch, je kunt dit navragen bij je stroom leverancier.

Succes
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Als er een klokje is dan zet deze in je meterkast.
Niet in de boiler
 

PeterAB

  • #4
Het is een 'slimme' meter van Landis & Gyr die Stedin niet lang geleden geïnstalleerd heeft. Volgens mij is het een dubbele meter, maar we nemen alleen enkelstroom af.

Ernaast hangt een TF ontvanger van hetzelfde merk.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Die TF stuurt je boiler, er is dus geen klokje.
 

PeterAB

  • #6
Dat is jammer. Daar valt waarschijnlijk geen stokje voor te steken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Door die gele buis loopt vanaf je eindgroep een fase en een schakeldraad. het is mogelijk om de TF buiten functie te stellen en een schakeling met een tijdklok in de meterkast te zetten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Het idee achter deze schakeling is dat de boiler's nachts wordt opgewarmd met relatief goedkope nachtstroom. Overdag warmt de boiler dan niet op.

Je geeft echter aan dat je geen nachtstroom afneemt. De stilstandsverliezen van de boiler zijn beperkt, de afkoeling zal met name veroorzaakt worden door het gebruik van warmwater gedurende de dag en de instroom van koud water daardoor. De inhoud van de boiler is immers beperkt en na het watergebruik voor de afwas zul je dan inderdaad al snel onder een koude douche staan.

Gezien de beperkte stilstandsverliezen zou je er ook voor kunnen kiezen om de boiler gewoon zonder klok aan te sluiten. De boiler warmt dan op wanneer deze teveel is afgekoeld. De kans dat je dan zonder warmwater zit is veel kleiner en je hebt dus meer comfort.

De besparing die je kan behalen met een tijdklok zal op jaarbasis te verwaarlozen zijn.
 

Peter1968

  • #9
Je kan er ook een boilerswitch of een switchbox op zetten. Hiermee kun je dag en nacht stand instellen en veel stroom en dus geld besparen.
Deze heb ik bij hetzelfde bedrijf gekocht als waar ik de boiler heb aangeschaft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Zo'n switch bespaart geen stroom,nooit.
Zo'n switch zorgt er alleen voor dat je de stroom gebruikt tijdens de lage tarieven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu