Ventilator buizen koeling met buitenlucht

Cowbridge

  • #1
Ik heb een idee waar ik hopelijk op dit forum over kan sparren en kijken of het realistisch is.

Tijdens de warmere zomerdagen komt het vaak voor dat de temperatuur in huis op een gegeven moment toch oploopt naar hogere temperaturen. Zeker op de boven verdieping in de slaapkamers. Uiteraard heb je tegenwoordig airco e.d., maar deze verdoen natuurlijk nog wel aardig stroom. We hebben in huis mechanische ventilatie, welke ik geautomatiseerd wil programmeren zodat deze inschakelt zodra de buiten temperatuur onder de binnen temperatuur is gezakt. Uiteraard zitten hier nog wat meer controles in, maar het idee is dat de ventilator warme licht afzuigt zodat er via ventilatie roosters/open ramen koele lucht naar binnen wordt gezogen.

Ik twijfel alleen aan de capaciteit van zo'n ventilator. Daarbij denk ik dat omgedraaid het effectiever zou moeten zijn. Ofwel, koude lucht naar binnen blazen.

Ook hier komen wat dingen bij kijken. Dingen zoals ongedierte die massaal je huis in worden geblazen is niet echt tof :P. Daarnaast zou er een soort van (dubbele?) terugslagklep moeten komen ter isolatie in de winter? Ik weet alleen niet zo goed wat er verder nog bij komt kijken. Tegenwoordig zijn er ook balans ventilatie systemen maar die worden in nieuwe huizen ingebouwd. Koelen deze ook? En zijn deze daarbij te programmeren?
Buizen voor de ventilatie kan in vanaf zolder de slaapkamers in krijgen en de koele lucht zou ik dan willen afzuigen door de muur op zolder.

Ik gebruik nu Domoticz en heb door het hele huis temperatuur (+ luchtvochtigheid) sensoren staan. Samen met KAKU schakelaars kan ik eea al aansturen.

Hoop dat jullie hier wat ideeën hebben over bovenstaande :).
 

Bernhard

  • #2
Het afvoeren van warmte kan mbv het inblazen van koude lucht. De warmte inhoud van lucht is echter gering. Om voldoende warmte af te voeren moet er dus zeer veel koude lucht worden ingeblazen. Afhankelijk van de af te voeren warmtebelasting per kamer zal je gauw uitkomen op een LW factor van 5, dit is het aantal luchtwisselingen per uur. Een kamer van 30m3 heeft dan 5x30m3/h=150m3/h nodig. Ik denk dat het ventileren door een raam te openen eenvoudiger is. Het voorkomen van externe warmtebelasting kost geen energie. Dat kan door schaduwwerking en of reflectiemateriaal aan te brengen.
mvgr bernhard
 

Wesley015

  • #3
Het energie verbruik van een airconditioning systeem is, in tegenstelling tot 10 jaar geleden, enorm verbeterd. Zeker in geval van een inverter systeem.
Een inverter systeem past zijn vermogen, en dus het energie verbruik, aan op de koude vraag.

Het koel rendement is hierdoor vele malen beter dan enkel een ventilatie systeem.
 

Freekcv

  • #4
Hou ook rekening met het feit, dat je leidingen op een bepaald punt gaan condenseren!
 

Wesley015

  • #5
Welke leidingen? Die van een airconditioning? Deze condenseren niet om dat deze geïsoleerd zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Volgens mij kunnen op sommige wtw's ook koeling aangesloten worden.

Er worden tegenwoordig gebouwen gebouwd waarbij ze de toevoerlucht uit de kruipruimte / buizen in de grond halen. In de grond is het 's zomers kouder en 's winters warmer dan buiten, precies hoe je het wil hebben. Dit is dus een ander systeem dan een warmtepomp met verticale buizen de grond in.

Het nadeel is dat je veel en dikke buizen moet hebben, want het duurt lang voordat de lucht die temperatuur heeft aangenomen. Het is echter nog vrij nieuw, dus kan nog verbeterd worden.

Voorbeeld:

 

Wesley015

  • #7
Dit is inderdaad een leuke innovatie die al wat meer gebruikt word. Helaas zitten hier wel enige haken en ogen aan.

Zo is pvc niet aan te bevelen om als ventilatie kanalen te gebruiken. Pvc buizen worden namelijk statisch geladen door de luchtstroming. Hierdoor word vervuiling tegen de kanaalwand aan getrokken.

Ook zitten er redelijk wat schadelijke weekmakers in pvc die je liever niet actief in je woning geblazen wil hebben. Daarom zijn pvc kanalen sterk af te raden als toevoer kanalen.

Daarbij komt dat luchtkanalen, en zeker toevoer kanalen, eens in de 5 jaar gereinigd dienen te worden. Doordat bij deze situatie de kanalen diep onder de grond liggen is het vrijwel onmogelijk om het te reinigen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat reinigen is mogelijk. Er moet toch een (laagste) plek zijn waar water zich verzameld denk ik. Ik heb er in ieder geval over gelezen dat het schoonmaken voorzien is.

Het statische, is dat niet te voorkomen door de buis te aarden? Waarschijnlijk niet, want hij ligt al in de grond :roll:

PE-buizen dan?
 

Bernhard

  • #9
Wesley015 schreef:
Het koel rendement is hierdoor vele malen beter dan enkel een ventilatie systeem.
Een airco blaast ook lucht in een ruimte. Een airco is dus ook een ventilatiesysteem. Het rendement van een airco is vele malen slechter dan een ventilatiesysteem. Het energieverbruik van een airco is ook nog vele malen groter dan een ventilatiesysteem. mvgr berhard.
 

Wesley015

  • #10
@bernard

Helaas klopt het niet wat je zegt. Een airconditioning systeem en een gewoon ventilatie systeem hebben totaal verschillende koel methodes.

Een ventilatie systeem zuigt warme lucht uit een ruimte waar verse lucht van buiten, met een geringde temperatuur verschil, weer naar binnen word gezogen dan wel word geblazen. Hierdoor neemt de temperatuur in een ruimte geleidelijk af. Naast dat het 'koelproces' lang duurt zal zeker op een boven verdieping met een platdak de temperatuur nooit koeler worden dan de buitentemperatuur.

In tegenstelling van een afzuig/wtw systeem is een airconditioning installatie (split airco oa) wel bijzonder effectief. Bij deze systemen word de warmte actief onttrokken van de binnen lucht. Dit word behaald door het koudeproces te vergelijken met dat van een koelkast.
Het temperatuur verschil wat behaald kan worden met een airco installatie is erg groot. Ookal is de buitentemperatuur 35*C kan een airco de ruimte gewoon naar 18*C afkoelen.

Ook over het energie verbruik heb je een misvatting. In het verleden tot een 10 á 15 jaar geleden waren de airco systemen best wel lomp in vergelijking tot nu. De ouder systemen uit die tijd waren altijd aan/uit systemen. Dat wil zeggen, het systeem werkte enkel op vol vermogen. Als de temperatuur in een ruimte steeg dan ging het systeem vol koelen en zodra de ingestelde temperatuur bereikt was ging het systeem weer in rust stand. Dit kost bijzonder veel energie. Het is te vergelijken met een niet modulerende CV installatie die savonds uit word gezet en smorgens weer aan word gezet.
Bij de (meeste) hedendaagse airco systemen is dit niet meer het geval. Deze zijn namelijk uitgerust als inverter. Dat wil zeggen dat een airconditioning niet meer vermogen verbruikt dan nodig is. Stel de ingestelde temperatuur(setpoint) is 18*C en de temperatuur in de ruimte loopt op naar 20*C. Het systeem zal dan gaan koelen op laag vermogen. Het systeem meet zelf of dit afdoende is. Mocht de temperatuur in de ruimte veder oplopen dan zal het systeem het vermogen zelf omhoog toeren. Maar indien de temperatuur gewoon zakt dan zal het systeem weer in ruststand schakelen. Dit levert, in combinatie met de toch al verbeterde onderdelen, een bijzonder zuinige installatie op. En nu heb ik nog niet gesproken over de verdienste in de koude maanden.

Het blijft altijd een bijzonder punt hoe er over airconditioning systemen gedacht blijft worden. In een airco systeem bevinden zich onder meer twee ventilatoren. Één in de binnenunit en één in de buitenunit. Deze ventilatoren verbruiken net zo veel, of zelfs minder energie dan een doorsnee kamer ventilator op een standaard. En de compressor, die niet veel groter is dan die uit een hoge koelkast, verbruikt door de inverter technologie ook niet bijzonder veel stroom.

Nogmaals, wil je een ruimte/woning echt afkoel dan is een airconditioning systeem (geen mobiele airconditioning) een bijzonder effectief middel.
 

Wesley015

  • #11
Bernhard schreef:
Een airco blaast ook lucht in een ruimte. Een airco is dus ook een ventilatiesysteem. Het rendement van een airco is vele malen slechter dan een ventilatiesysteem. Het energieverbruik van een airco is ook nog vele malen groter dan een ventilatiesysteem. mvgr berhard.
Een airconditioning systeem blaast geen lucht de ruimte in maar recirculeerde de lucht in een ruimte. (Of het airco systeem is uitgerust met een verse lucht aansluiting :mrgreen: )
 

Bernhard

  • #12
Wesley015,
Hoe krijg je het rendement van een airco vele malen beter dan een ventilatiesysteem? mvgr bernhard
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Ik vind persoonljk dat je die 2 op rendement nooit kan vergelijken.

Simpel als je 2 identieke ruimtes neemt 1 met alleen ventilatie en 1 met koeling dan is het afhankelijk van je eindtemperatuur of het rendabel is.
Ventileren met 25 graden terwijl je wens 18 graden is zal echt niet rendabel zijn, je blijft ventileren maar je ruimte temperatuur zakt niet.
 

Wesley015

  • #14
Een ventilatiesysteem verbruikt net als een airco systeem stroom waarbij een airconditioning uiteraard meer verbruikt. Hier staat wel tegenover dat een airconditioning vele malen sneller een ruimte koelt dan een gewoon ventilatie systeem. Laatst genoemde doet er op vol vermogen veel langer over naast het feit dat het de temperaturen van een airco systeem bij lange na niet haalt.

In het woord van rendement bedoel ik dat indien je een ruimte actief wilt koelen, een ventilatie systeem niet rendabel is. Een airconditioning systeem wel.
 

Wesley015

  • #15
The headhunter schreef:
Ik vind persoonljk dat je die 2 op rendement nooit kan vergelijken.

Simpel als je 2 identieke ruimtes neemt 1 met alleen ventilatie en 1 met koeling dan is het afhankelijk van je eindtemperatuur of het rendabel is.
Ventileren met 25 graden terwijl je wens 18 graden is zal echt niet rendabel zijn, je blijft ventileren maar je ruimte temperatuur zakt niet.
Dit is inderdaad wat ik bedoel.
 

Bernhard

  • #16
Een ventilatiesysteem is veel rendabeler dan een airco.
De aanschafprijs en het energieverbruik van een ventilatiesysteem is lager. Elk raam wat je kan openzetten is een ventilatiesysteem. Eenvoudig en voordelig. Je maakt dan gebruik van de koude buitenlucht, zgn vrije koeling.
Over het hele seizoen is een ventilatiesysteem vele malen rendabel en heeft een zeer hoog rendement. Een airco gebruikt meer energie en is veel duurder dan een ventilatiesysteem. mvgr bernhard
 

Wesley015

  • #17
Beste Bernard,

Ik begrijp je punt. Ik heb mij, zoals eerder vermeld, met het word rendement verkeerd uitgedrukt. Wat ik bedoel is dat, indien je echt wilt koelen met enkel een ventilatie systeem, dit niet afdoende is.

Het koelend effect van een ventilatie systeem is minimaal in vergelijking met een airconditioner. Een airconditioning is inderdaad iets kostbaarder in gebruik en aanschaf maar ook dit is minimaal. Zeker in overstaan van het extra comfort.

Maar om terug te komen op de vraag van de topicstarter. Het gene wat u voor ogen heeft is eigenlijk een WTW systeem. Deze systemen verzorgen zowel de toevoer als de afvoer van de binnenlucht en de meeste varianten hebben ook een zogenaamde bypass klep voor in de warme maanden zodat de warme lucht ook echt naar buiten word afgevoerd.

Als je dan weer naar het kosten plaatje gaat kijken, tussen een airco systeem en een WTW dan is het verschil in aanschaf en gebruik nihil.

Even voor de verduidelijking;
Wil je voor minimale kosten een beetje verkoeling? Dan is een mechanisch ventilatie systeem een optie.

Wil je een ruimte goed koelen tot uw gewenste temperatuur? Dan is een airconditioning systeem de juiste oplossing
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Ik vind een airco in mijn huis niet nodig. Voorwaarde is een goede isolatie en zonwering. En accumulatie is ook handig. Ik hou zelf in de gaten of de temperatuur buiten lager is dan binnen, dan gaat alles open. Dit werkt meestal prima, behalve als het volledig windstil is, of tot heel laat warm. Maar dat is niet vaak. Horren voor de "spuigaten" zijn handig.

Met een ventilatiesysteem ga je het niet redden om de temperatuur effectief omlaag te brengen, want daar is de capaciteit niet groot genoeg voor. Daar is spuien voor nodig, dus ramen en deuren (tegen elkaar) open zetten. Het is niet voor niets dat daar eisen voor zijn in het bouwbesluit.

Als je dit mechanisch zou willen moet je een veel grotere huis-ventilator nemen, en die 's nachts laten lopen. Dit levert geluidsoverlast op.

Als je het doet met koude lucht uit de bodem, dan kan het wel mechanisch en overdag. Het temperatuursverschil is dan groot genoeg.

In de oorspronkelijke vraag maak je je zorgen over insecten. Dit is eenvoudig te voorkomen door gaas te plaatsen voor de inlaat-openingen.
 

Cowbridge

  • #19
Bedankt voor de reacties allemaal!

@Bernhard: Ik begrijp je verhaal. Er zullen hiervoor vast ook berekeningen zijn misschien? Het is natuurlijk wel zo dat we niet in een koelkast hoeven te slapen. Zoals deze week, dan wordt het in de slaapkamers 26*+, maar dat is opbouwend gedurende de dagen ervoor. Met één warme dag en koele nacht zou je volgens mij al redelijk ver komen met actieve koeling. Daarbij kan ik de afzuiging ook nog inschakelen, om af te zuigen EN in te blazen. Ook het ventileren doen we natuurlijk, maar de ramen helemaal open doen we ook niet i.v.m. mogelijk inbraak. Alle ramen gaan dan 'op de haak' => ventilatiestand. Ook het voorkomen van opwarming doen we actief, maar uiteindelijk voorkom je niet dat het warmer wordt.
Ik had de LW factor gezocht maar kon hier zo niks over vinden?

@Wesley015: Ik ben het helemaal met je een dat een split unit airco het meest effectief is. Wel is een beetje airco meerdere honderden euro's en voor slaapkamers vind ik het persoonlijk niet de moeite waard voor die paar dagen dat het in Nederland écht warm (28* of meer) is. Daarentegen zijn er veel meer dagen dat het 'warm' (23* of meer) is en juist deze dagen denk ik te kunnen koelen met ventilatoren.

In een slaapkamer is het prima te doen als het zo'n 19-21 graden is, dat lijkt me een temperatuur die bij de nacht dan wel gehaald moet kunnen worden. In mijn statistieken (Domoticz) kan ik zien dat het zo'n 23* wordt bij dit 'warm' weer.

Ik zal eens kijken bij de bouwmarkt wat een ventilator aan lucht verplaatst, misschien dat we dan iets kunnen berekenen nog?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Grondbuis-ventilatiesystemen ontwerpen en leveren wij van PP-buis met een speciale binnenlaag. Hierdoor krijgen bacteriËn en schimmels minder kans om zich te vermeerderen.

De afbeelding laat een zgn Tichelman-systeem zien. Voor de gemiddelde woning volstaat een enkele buis. Wel zul hier hier de nodige strekkende meters voor moeten nemen. Gemiddels 30 m1, bij grotere diameters en grotere ventilatiedebieten kan dit oplopen tot 45 m1.

Bij continue ventilatie hoeft je geen LW van 5 aan te houden, aangezien je niet zozeer een warmte woning gaat koelen, maar continu voorkomt dan een woning opwarmd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu