Geiser slaat af op gewenste temperatuur, weinig waterdruk.

Kareltje33

  • #1
Heren (en dames),

Ik bezit in mijn stacaravan een Vaillant MAG-135-11-XZ douchegeiser, waarop onder andere de douche via een thermostaatkraan aangesloten is. We hebben hier waterleiding met een lage druk (weet niet hoeveel) en een laag debiet (later hierover meer).

Het probleem is dat tijdens het douchen met een op de thermostaatkraan ingestelde watertemperatuur van 35 graden de geiser keer op keer afslaat, tijdens een douchebeurt van zo'n 10 minuten meestal een keer of vier.
Douche ik met een op de thermostaatkraan ingestelde watertemperatuur van 38 graden, dan slaat de geiser meestal niet af, 38 graden is voor mij echter onprettig heet.

Ik snap dat je voor een op de thermostaatkraan ingestelde watertemperatuur van 35 graden aan de douche zo weinig heet water nodig hebt, dat de geiser dan af en toe onder haar tapdrempel komt: het vermogen wat door de brander opgewekt wordt, moet wel aan het water afgegeven worden. Bij de daarbii behorende warmwateropbrengst ontbreekt het de waterleiding aan voldoende debiet aan koud water, om het warme water op de gewenste watertemperatuur van 35 graden te laten komen.

Ter illustratie de verschillende debieten van de douchekraan:
alleen koude kraan: 4,3 L/min
alleen hete kraan: 3,5 L/min
hete & koude kraan samen, watertemperatuur 38 gr: 4,2 L/min

Topdebiet MAG-135-11-XZ, delta T 25 K: 5,7 L/min
Topdebiet MAG-135-11-XZ, delta T 60 K: 2,2 L/min

Minimum tapdebiet MAG-135-11-XZ staat helaas niet in mijn documentatie.

Douchekop heeft niet veel weerstand, debiet van de keukenkraan (alleen koude kraan) is minder, zo'n 4,0 L/min. Leidingdiameters aanpassen is geen optie, dat zit allemaal weggewerkt.

De temperatuurkiezer op de geiser heeft overigens nauwelijks effect: de watertemperatuur is bij elke stand ongeveer gelijk.

Is er een methode om de tapdrempel te verlagen? Heeft de toestand van membraan en waterhoeveelheids regelaar invloed op dit gedrag? M.a.w. als deze niet in orde zijn, slaat de geiser bij een op de thermostaatkraan ingestelde watertemperatuur van 35 graden dan minder vaak af, of heeft dit geen invloed?

Of is de warmwateropbrengst simpelweg te hoog in verhouding tot het debiet van de waterleiding om op een watertemperatuur van 35 graden uit te komen?

Is er in dat geval een methode om het vermogen, wat door de brander opgewekt wordt, te reduceren? Dan moet de thermostaatkraan meer heet water van de geiser afnemen om op dezelfde watertemperatuur aan de douchekop te komen. Ik heb dit al gesimuleerd door de gaskraan terwijl de brander brandt half af te sluiten, en hierdoor ging de brander inderdaad minder hard branden. De waakvlam krijgt zo echter ook minder gasdruk, en gaat uit zodra de brander afslaat. Is er een veilige methode om de gasdruk naar alleen de brander te reduceren? Of kan een van de zes branderrijen stil worden gelegd?

Of is er een andere mogelijke oorzaak cq. oplossing?

Groeten, Kai
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Begin eerst eens uit te zoeken of je thermostaatkraan
wel geschikt is voor een geiser.
Als je een verkeerde kraan hebt, dan knijpt hij bij het
bereiken van de gewenste temp. ook het warmwater.
Dat mag absoluut niet!!!
Kijk dan ook eens of je douchekop een waterbesparende is
en of je deze vernauwing eruit kunt halen.

Je geiser doet precies wat hij doen moet, dus zoek het
eerst in je watergebruik/afname
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wanneer de geiser het voordien wel goed gedaan heeft kan het membraan lek zijn, de gasklep wordt dan niet genoeg omhoog gedrukt.
Een enkele keer wordt deze storing veroorzaakt door een vervuilde drukstift tussen water en gas gedeelte, een beetje wd40 erop doet wonderen, eerst even de waakvlam uitzetten, wd40 is brandbaar.

Volgens mijn weten is deze geiser overigens niet geschikt voor een thermostaatkraan, een laag debiet is nog problematischer in combinatie met zo'n kraan.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Wat is de temperatuur op de andere kranen en werkt de geiser op deze kranen wel naar behoren?

zo ja dan waarscheinlijk probleem in thermostaatkraan of zoals eerder aangegeven is deze niet geschikt voor een geiser.

john
 

Kareltje33

  • #5
Ik heb de geiser met de een fatsoenlijke thermometer getest, daarom zijn de temperaturen wat anders dan ik op basis van de temperatuuraanduiding op de thermostaatkraan had geschat.
Mijn aangestreefde watertemperatuur is ongeveer 36 graden.
De laagste watertemperatuur, waarbij de geiser blijft lopen en niet afslaat, is 40 graden. Dit is zowel met de thermostaatkraan van de douche als met de normale kraan van de wasbak het geval. Probeer ik met de normale kraan meer koud water toe te voegen, slaat de geiser af, waarschijnlijk omdat de toevoer van koud water naar de geiser dan verminderd.
Los van het thermostaatkraan icm. geiser probleem, lijkt het hoofdprobleem toch te zijn dat de waterleiding te weinig debiet levert voor het vermogen dat de geiser levert, om op een watertemperatuur van beneden de 40 graden te komen. Of omgekeerd, dat het vermogen van de geiser te hoog is voor het debiet van de waterleiding. Aangezien ik niet zie, hoe ik aan het debiet van de waterleiding iets kan veranderen, is de vraag of het vermogen van de geiser gereduceerd kan worden.

Groeten, Kai
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Hoeveel,liter ww komt er per minuut uit de geijser als hij vol open staat.

En hoeveel uit de kw kraan als deze vol open staat
 

Kareltje33

  • #7
Het probleem is opgelost, maar op een andere manier dan ik verwacht had.

Navraag bij de buren leerde dat zij wel voldoende waterdruk hadden. Ik heb mezelf platgemaakt en ben de aanvoerleiding onder de caravan gaan volgen. Het bleek dat een chassisdeel de tyleenleiding op een bepaald punt geknikt had. Toen ik dat opgelost had, was de volle waterdruk aanwezig en heb ik nu (een stuk meer) warm water op de gewenste temperatuur.

Iedereen hartelijk dank voor het meedenken.

Ciao, Kai
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu