Kapotte metselwerk door roestige muurankers

Simcc

  • #1
Hoi,

Ik heb gebarsten metselwerk ondekt op een buitenwand van mijn huis over een afstand van ca. 1,5-2 meter. Na enige zoekwerk acht ik de kans groot dat het komt door roestige muurankers. Het betreft een hoekwoning van een standaard jaren 60 rijtjeswoning.
Ik heb momenteel niet veel geld over om het aan te pakken, maar het lijkt me wel dat ik hier iets aan moet doen.

Ik heb hierbij twee/drie vragen:
- is zoiets door je woonhuis verzekering gedekt?
Die heb ik bij de ABN, maar ik kon niet uit de voorwaarden opmaken of dat het geval is.
- hoe kan ik dit het beste aanpakken, bijv. vooronderzoek laten doen? of meteen een aannemer inschakelen tegen onbekende eindkosten? of eerst offertes verzamelen (maar waarvoor, want de toestand van de ankers is van buitenaf niet waar te nemen)?...
- Ik ben zelf een handige klusser, maar dit is een klus dat mij iets te ver gaat schat ik in. Is dit een goede inschatting om zoiets door een prof te laten uitvoeren?

Hopelijk hebben jullie wat inzichten hierin.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Gaatje in een voeg boren en met een endoscoop of camera met glasvezeloptiek in de spouw kijken. Daarmee is te controleren of de spouwanker roesten en of ze wel op deze plaats zitten.......
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zie geen muurankers. Bij een spouwmuur zitten de balken vast aan het binnenspouwblad. Dus bij roest gaat het buitenblad niet kapot. Of roestende spouwankers metselwerk kapot kunnen drukken weet ik niet.

Kan je een foto plaatsen van de hele gevel?

Repareren zal er waarschijnlijk op neem komen dat de stenen vervangen moeten worden. Maar uiteraard eerst de oorzaak wegnemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu