CV in kelder vervangen

Kblokland

  • #1
We zijn van plan om onze meer dan 30 jaar oude CV te vervangen. De oude ketel staat in de kelder en de nieuwe willen we daar ook weer ophangen. De cv-ketel wordt alleen gebruikt voor verwarming. Voor de keuken direct boven de kelder gebruiken we Daalderop Close-Inn boiler. Bad- en douchegelegenheid bevinden zich op de eerste en tweede verdieping met warmwater uit lokale boilers. We willen op dit moment niet het hele cv-systeem omgooien, noch vanuit de kelder warmwater naar de eerste en tweede verdieping aanleggen. We hebben een aantal vragen.
1. De oude cv maakt rechtstreeks gebruik (aansluiting via een alu pijp 110 mm) van het gemetselde (20 x 20 cm) rookkanaal tot boven het schuine dak (~10 m). Kan een hr-ketel daar ook gebruik van maken? En zo ja, moeten er speciale voorzieningen (enkel- of dubbelwandige pijjp en hoe lang?) worden aan gebracht?
2. De luchttoevoer komt momenteel rechtstreeks uit de kelder en die wordt weer aangevuld met lucht via een pijp (150 mm) die door het kelderraam loopt. Het lijkt ons praktisch om van de bestaande opening in het raam te gebruiken voor de directe luchtaanvoer van buiten voor de ketel. Moeten we hier nog op zaken bedacht zijn?
3. De condenswaterafvoer blijft een lastig punt. In de recent vervangen horizontale riolering in de kelder bevindt zich een aansluitpunt (40 mm) t.b.v. van de cv, maar dit punt bevindt zich ongeveer 80 cm onder het plafond. Met de vereiste ruimte boven de ketel en een condensafvoer aan de onderkant blijft er niet veel/geen ruimte meer over voor een aansluiting via een sifon, etc. Dat zal dus een opvangbak met pomp worden, of zijn er betere oplossingen denkbaar?
En is het zinvol om het condenswater uit het rookkanaal al boven de ketel af te vangen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Het is niet meer toegestaan om een CV ketel te vervangen en deze in de kelder te plaatsen.
(Dit geld voor een kelder die omsloten is door muren en geen buitenmuren boven het maaiveld heeft)

De voorschriften zijn hier duidelijk over, ivm explosie gevaar. Door een explosie kan de fundering beschadigd raken zodat het huis kan instorten.

Oplossing,of de oude nog zolang laten staan, geen nieuwe ketel in de kelder plaatsen, dan elders plaatsen hoe vervelend dan ook.

Vr Gr en succes ermee
 

Kblokland

  • #3
Recent is ons huis van een nieuwe aansluiting voor gas en elektra voorzien. De oude gasmeter stond in een kastje in de kelder met ontluchting naar buiten. De nieuwe meter staat zonder kastje of enige andere afvoer naar buiten, juist in de kelder!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik kan mij herinneren dat het ook te maken heeft met het type toestel en het totaal opgestelde vermogen in dezelfde ruimte.

Ik weet dat wij om die reden ook eens een kelder in brandwerende hokjes verdeeld hadden welke onderling brandvrij waren zodat er een grote cascade opstelling in de kelder kon.

Maar goed regels veranderen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Is het een afgesloten kelder of een souterain?
Is een gedeelte van de kelder boven het maaiveld?
 

Kblokland

  • #6
De kelder loopt van voor naar achter van ons huis en is halverwege door een muur en deur in tweeen geplitst. In de voorkelder staat de gasmeter opgesteld, achter staat de cv ketel. Beide kelders zijn voorzien van een raam uitkomend in een kelderput naar buiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu