Honeywell thermostaat: communicatiefout

Funne

  • #1
Ik heb een AWB thermomaster 3hr ketel en een honeywell chronoterm 5 modulerende thermostaat. Thermostaat is aangesloten via OpenTherm. Af en toe (paar keer per dag) krijg ik een melding 'communic error'. Als ik dan op OK druk verdwijnt deze melding weer om na een tijdje weer terug te keren. Als het scherm van de thermostaat oplicht, zie ik een lichte trilling in het display.
De verwarming werkt prima, warm water valt af en toe weg, maar wordt binnen enkele seconden weer warm.
Kabel tussen thermostaat en ketel (+/- 8 meter) is een UTP kabel, aangesloten via 2 van de 8 draden. Thermostaat via marktplaats gekocht, nieuw in verpakking. Ik heb zowel AWB als Honeywell gemaild, maar deze wijzen elkaar als schuldige aan.
Heeft het zin om batterijen in de thermostaat te doen, om hem op die manier te voeden ipv via de ketel. Iemand bekend met dit probleem?
 

Bernhard

  • #2
Misschien ontstaat er een probleem omdat de draden getwist zijn? mvgr bernhard
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Een modulerende kamerthermostaat waar batterijen in moeten. Welke heb je dan

Door het twisten wordt voorkomen dat er magnetische invloed van buiten af kan inwerken. Dus daar mag het niet aan liggen.

Probeer anders eens met een meter kabel. Direct bij ketel.
 

Funne

  • #4
Het is de Honeywell Chronoterm Modulation 5.
Je kunt er batterijen in plaatsen, maar zou niet nodig moeten zijn, omdat deze gevoed moet kunnen worden vanuit de ketel. En dat gebeurd in principe ook. M.u.v. de 'communic fout' melding.

Ik vroeg me af of het van invloed is om de batterijen toch te plaatsen.

Ik zou de thermostaat straks wel een keer kort bij de ketel kunnen plaatsen. Welke draad kan ik dan het beste gebruiken?
Ik heb nog:
- UTP (hoeveel van de 8 draden gebruiken?)
- dikkere speakerkabel
- installatiedraad
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Mijn ervaring is dat of de thermostaat of de ketel kapot is. Je kunt wel batterijen in de thermostaat doen, maar dat heeft geen zin: de contacten zijn niet aangesloten.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #6
UTP kabel is te dun, dus te veel weerstand en daardoor
spanningsverlies, te lage spanning is slechte communicatie

Probeer de tip van Obelix2 eens :wink:

en volgens mij kunnen er geen batterijen in, de ruimte
is er wel voor, maar er zitten geen contacten als ik
het mij goed herinner.
Dit omdat Honeywell dezelfde montagevoet gebruikt.
 

Funne

  • #7
Ik zie inderdaad dat er geen contactpunten zijn voor de batterij. Heb de thermostaat nu met een speakerkabel van +/_ 2 mtr aangesloten. Voor nu geen foutmelding, maar kan ff duren.
 

Funne

  • #8
Gisteren helaas toch weer de melding. Zou het nog zin hebben om de VD draad te proberen? Ik vrees echter dat het probleem in de thermostaat of ik de ketel zit. Misschien eens kijken of ik een AWB thermostaat kan kopen via marktplaats. En anders eens regulier aansluiten ipv op OpenTherm.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Eerst eens proberen met andere kabel
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Ik denk dat je thermostaat gewoon kapot is.
Ik heb dat al verschillende keren meegemaakt.
 

Funne

  • #11
Ik probeer nog eens met de VD draad en anders toch eens de thermostaat vervangen. Ik had deze weliswaar via MP gekocht, maar zat nog nieuw in de verpakking.
Zit er overigens veel verschil in verbruik tussen OpenTherm en niet-Opentherm?
 

Xr8

  • #12
Kan ook je print in de ketel zijn. Komt wel eens voor. Verschil tussen ot en aan/uit is dat de ketel bij de ene aan/uit geregeld wordt en bij de andere modulerend. Beide kan op di toestel

Succes.
 

Funne

  • #13
Ook met de VD-draad op een begeven moment communic fout. Ik heb een AWB thermostaat gekocht via marktplaats. Deze maar eens proberen en anders via aan/uit aansuiting en anders printplaat vervangen of nieuwe ketel :(
 

Funne

  • #14
AWB VM7 blijk geen open therm protocol te hebben. Hier was ik eingelijk gemakshalve vanuit gegaan.
Wat zou ik in dit geval doen. Toch een andere modulerende thermostaat kiezen. Of maar gewoon aan/uit aansluiten, of is dit zonde van de opentherm mogelijkheid van de ketel (dus verbruik).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Als hij geen opentherm kan / heeft dan werkt alleen een aan uit dus bespaar je het geld

Wordt een dure thermostaat dan als je de print ook nog gaat vervangen.

Kan hij nou

WEL
Of
GEEN

Opentherm?
 

Funne

  • #16
De ketel heeft gewoon een opentherm protocol, net als de oorspronkelijke honeywell modulerende thermostaat (degene met de communic error.). Echter de aangeschafte VM7 AWB thermostaat heeft geen opentherm protocol. Was ik zomaar even vanuit gegaan, maar genoemde thermostaat is niet compateble met deze ketel. AWB heeft zelf geen modulerende thermostaat die via opentherm kan worden aangesloten.

Ik twijfel dus tussen gewoon aan/uit te proberen of nog een andere opentherm modulerende thermostaat aan te sluiten. (Bijv. Remeha iSense, al lees ik wisselende ervaringen met deze thermostaat).
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Zou je een remschijf van een volvo op een bmw zetten? Zet dan ook geen remeha thermostaat op je awb.
 

Funne

  • #18
Toch de Remeha Isense erop aangesloten (op advies iemand in een andere thread) en die geeft hetzelfde gedrag. Fout zit waarschijnlijk in de ketel. Topic kan denk ik gesloten worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu