Nieuwe winkel verhoging vd aansluiting

Winkelier

  • #21
Inderdaad ga ik een kast bestellen met aardlekschakelaars. Ik neem dan aan dat het verstandig is om ook de krachtgroepen te voorzien van aardlekschakelaar? add, oh lees ik het goed een 3 fase groep kan door dezelfde aardlek beveiligd worden als de lichtgroepen???
Liander is inmiddels geweest. Ze gaan een extra aansluiting maken maar moeten daarvoor graven en blijkbaar duurt het lang om daarvoor een vergunning van de gemeente te verkrijgen.
Volgende vraag. Zij plaatsen een kast waar de ouderwetse 'gemeente zekering' vervangen zijn door automaten die je zelf kunt bedienen. Daarboven plaatsen zij een kwh meter en wij moeten een hoofdschakelaar leveren.
De aansluiting wordt 25A, Is dan een kabel 4 kwadraat voldoende? En als ik er toch voor kies om 35A aansluitwaarde te nemen is de 4kwadraat dan ook nog voldoende of ga je dan naar 6 kwadraat?
De afstand van de hoofdschakelaar naar de groepenkast bedraagt maximaal 6 meter.
Bedankt weer!!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #22
Volgens mij mag de afgaande kabel van de hoofdschakelaar, onbeveiligd, niet langer zijn dan 3 meter. Wat is, als ik vragen mag de reden, dat de groepenkast niet, zoals eerder gesuggereerd, direct bovenop de meter geplaatst wordt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #23
Er word hier zonder enig benul van regels en veiligheidsnormen een bedrijfsinstallatie in elkaar geprutst.

Er komt personeel te werken, dus moet worden voldaan aan de NEN3140.
Je moet dan kunnen aantonen dat de installatie doelmatig is ontworpen.
De installatie dient te zijn aangelegd door vakbekwaam personeel.

U legt bedrijfsmatig een installatie aan voor derden, u bent daarmee geen Doe-het-zelfer.
Als u installaties aanlegt dient u zelf op de hoogte te zijn van alle regelgeving.

Pas na de hoofdschakelaar begint uw installatie, alles wat na de hoofdschakelaar komt dient binnen 3m beveiligt te zijn tegen kortsluiting,overbelasting en aanraking.De hoofdzekeringen zijn geen onderdeel van de beveiliging van uw installatie, deze zijn alleen ter beveiliging van het netwerk.
 

Winkelier

  • #24
Beste Headhunter,

Bedankt voor je reactie. Hoewel ik de, ietwat boze reactie waardeer had ik liever inhoudelijk antwoord op mijn vragen gekregen.
Ik leg de installatie niet aan voor derden maar voor mijn eigen winkel. Ik heb de basiskennis wel maar deze is wat weggezakt en verouderd. Het hebben van deze kennis helpt mij problemen in een vroeg stadium te voorzien.
Ik had gehoopt in dit forum door specialisten geholpen te worden.
In dit zelfde forum heb ik gelezen dat de betreffende kabel beveiligd moet worden. Als de man van Liander dan zegt dat dit niet hoeft begrijpt u dat ik twijfel en daarom stelde ik deze vraag. Hij zegt dat de 'liander' zekering de leiding beveiligen. Sorry dat ik deze vragen stel.
Ik ben in dit geval een doe het zelver met elektra achtergrond en maak de installatie niet voor derden. Ik ben niet op de hoogte van alle regelgeving maar dat zijn velen die hier vragen stellen niet.
In deze moeilijke tijden probeer je als ondernemer te besparen waar het kan maar dat houdt niet in dat ik een onveilige situatie wil creëren. Vandaar mijn vraag van hulp aan u heren!

Groet,
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #25
Vraag Liander dan om dat schriftelijk vast te leggen ivm de verzekering.

De hoofdzekeringen zijn alleen om het netwerk te beschermen tegen invloeden vanuit uw installatie en om uw afname te begrenzen, ze dienen nooit ter beveiliging voor een afgaande kabel.
Liander heeft geen enkele verantwoording na de hoofdschakelaar.

Er is een groot verschil tussen een bedrijfsinstallatie en een installatie in een woning.
Ook gaan veruit de meeste vragen over uitbreidingen en niet over het ontwerp van een volledige bedrijfsinstallatie.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #26
Uiteraard hoef je je niet te verontschuldigen voor het stellen van vragen hier. Alleen denk ik wel dat je op een gegeven moment moet concluderen, dat je op het uitbesteden van deze klus eigenlijk niet kùnt besparen. Er komt gewoon meer bij kijken dan en paar draden in een groepenkastje aansluiten, bijv de aansprakelijkheid mocht er onverhoopt iets misgaan. Ook het aanleggen van een correct functionerende aarde is specialistenwerk. Een paar vragen en antwoorden op een forum (en hoe meer mensen je om hun mening vraagt, hoe groter de kans op tegenstrijdige adviezen) kunnen daar nooit een vervanging van zijn. De forumregels hier zijn daar ook duidelijk over:
* De door het Forum beantwoorde vragen zijn een indicatie hoe het probleem opgelost kan worden, ze vervangen nooit het oordeel van de deskundige ter plaatste. Het volgen van het advies is dan ook voor eigen kosten en risico, de beantwoorders noch de webmaster kunnen verantwoordelijk gesteld worden voor de gevolgen van het advies.
Verder ben ik nog steeds nieuwsgierig waarom de groepenkast niet gewoon direct boven de meter kan worden geplaatst. Dat moet met een nieuwe aansluiting toch geen probleem zijn?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu