Schap ophangen aan drie muren

MDOF

  • #1
Ik wil graag een schap ophangen in een berging. Het schap is een MDF plaat van 60 cm x 89.5 cm (dikte moet ik nog even opzoeken) die ik wil laten rusten op drie latten. Ik zal de MDF plaat dus niet bevestigen aan de drie latten. Zie ook de plattegrond.

De latten zijn 12 mm dik. Ik heb er twee van 60 cm en een van 87 cm. De lange lat komt dus tussen de twee korte latten in te zitten op de lange muur (rechtse muur op de plattegrond). Een van de korte latten van 60 cm heb ik al aan de betonnen muur (bovenste muur in de plattegrond) bevestigd. Nu moet ik de andere twee latten nog bevestigen. Bij het boren kwam ik er achter dat die twee muren gipsplaten zijn. De gipsplaten lijken 12,5 - 15 mm dik te zijn, dit kan ik echter niet goed inschatten, ook omdat er isolatiemateriaal achter zit.

Er zal geen groot gewicht op het schap komen te staan, denk aan maximaal 10 kg (exclusief het gewicht van de MDF plaat). Nu is mijn vraag, is het voldoende om de twee latten ieder met 3 hollewandpluggen (zoals bijvoorbeeld deze plug: ) vast te maken?


Alvast bedankt voor alle hulp!

 

MDOF

  • #2
Ik wist niet dat je geen edit kon plaatsen. De dikte van de MDF plaat is 18 mm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Die latten lijken me erg dun. Waarom niet de MDF plaat op de muur vastschroeven?

In plaats van in het gips schroeven, kan je ook de staanders erachter opzoeken. Is het hout of metal stut?

Die tekening snap ik niet. Hoe komt die MDF plaat te hangen? Plat tegen de muur?
 

MDOF

  • #4
De plattegrond is een officiële tekening van de aannemer; ik heb hem niet zelf gemaakt. We zien een deel van het gehele appartement en we kijken dus vanaf boven.

Ik wil aan elk van de drie muren een lat horizontaal ophangen. De latten zorgen als steunpunt voor het schap (de MDF plaat) die ik boven op de latten zal leggen. Het schap zal dus ook horizontaal komen te liggen.

Ik heb het idee dat de staanders van hout zijn en dat ze zelfs in de tekening zijn aangegeven (de witte `balkjes' in de twee gearceerde muren). Er zijn er echter niet genoeg om bijvoorbeeld het latje aan de korte gipsplaten muur te bevestigen (onderste muur in de tekening).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je hebt de plank dus niet getekend. Ik dacht dat het grijze vlak de plank was. Zo dus (de plank in rood):



Die latjes zijn zeker te smal. Neem minimaal 18mm, beter nog 22mm.

Hoe de stijlen op tekening staan, hoeft niet te kloppen met de werkelijkheid. Daar moet je ter plekke achterkomen. Met hollewandpluggen of universeelpluggen (mijn voorkeur) kan je ook veel ophangen. Ze worden ook niet in de trekrichting belast, dus dat komt wel goed.

Als het echt stevig moet, kan je ook in plaats van een lat een plank tegen de muur zetten, dan passen er meer pluggen in, op verschillende hoogtes.
 

MDOF

  • #6
Bedankt voor je hulp! Je tekening klopt precies. Dan nog twee vragen:

Waarom is 12 mm dikte te dun? Denk je dat de MDF plaat niet genoeg steun krijgt, ook al wordt hij op drie zijden ondersteund?

Hoezo hebben universeelpluggen jouw voorkeur? Dat zijn de meest standaard pluggen die er zijn, toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De plaat krijgt vaak wat speling, en buigt wat door. Dus dan wordt de oplegging 10mm of minder. Dat is te weinig. Voordat je het weet valt hij er vanaf aan één kant. Het maakt toch ook niet uit om wat dikkere latjes te nemen?

Universeelpluggen zijn niet de standaardpluggen. Want die zijn alleen voor in steenachtige materialen. Ik heb ze vergeleken met gipsplaatpluggen. De schroef moet bij gipsplaatpluggen exact de juiste maat hebben, om de "vleugels" achterin te activeren. Als dat allemaal goed gaat heeft hij meer draagkracht, maar dat komt heel nauw. Een universeelplug heeft bij mij de voorkeur, omdat die met elke schroef goed werkt. Daarmee voel ik ook beter aan hoe hard je de schroef aan kan draaien.

En als er toch een staander achter het gat zit, werkt de universeelplug ook nog gewoon. Je kan ook eerst een klein gaatje boren, dan kan bij een stijl de schroef er zo in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu