Cv verliest druk, maar waar?

Ferryv

  • #21
Bij een nieuwe ketel is de kans groot dat er een probleem ontstaat met elke warmtewisselaar. De flow over de ketel is veel te klein. De leidingen en de fittingen hebben een te kleine diameter.
Zijn de andere experts dezelfde mening toegedaan?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #22
Het leidingwerk onder de ketel verdient in ieder geval niet de schoonheidsprijs. Ik vindt het moeilijk om op het oog de diameters in te schatten, maar als het 20 en 16mm is, dan is het niet overdreven dik allemaal.
Dat hangt natuurlijk weer af van wat er op is aangesloten.
Dus om te zeggen dat dit de oorzaak is gaat mij wel ver, maar het heeft wel de schijn tegen in mijn ogen.
 

Ferryv

  • #23
De diameters zijn inderdaad 16 en 20mm.
Vanuit de ketel gaat 20mm naar een t-splitsing. Hiervandaan 16mm naar een kleine radiator (900W) 3 meter verderop naast de achterdeur.
Ook hiervandaan 20mm naar een volgende t-splitsing.
Vanaf hier 20mm naar een vloerverwarming verdeler (13 groepen, 100mtr per groep) en 20mm naar een 7 tal radiatoren (totaal zo'n 13000W)

Om dit beter te maken, is het dan afdoende om het stuk tot aan de leidingen van de radiatoren uit te voeren in stalen pijp 22mm met bijbehorende t-splitsingen?

Dit zal ik dan zelf gaan doen over een aantal maanden. Hetgeen op de foto is trouwens aangelegd door een gerenommeerd installatie bedrijf.
 

Ferryv

  • #24
Zo, het heeft even geduurd, maar het probleem is dan toch gevonden en opgelost :lol:

Ik heb een paar afsluiters extra geplaatst om delen van het cv-circuit af te sluiten, en daarmee uit te sluiten. Maar aangezien het systeem soms elke dag gevuld moest worden, en soms weken achter elkaar niet, zette dit me soms op het verkeerde been.
Op een gegeven moment heb ik het systeem laten afpersen, maar ook dit gaf geen resultaat.
Nadat de ketel nogmaals niet aan te krijgen was vanwege een nat branderbed, hadden we besloten de ketel maar op de gok te vervangen. Gelukkig ging voordat het zover was de ketel echt kapot, en kon eindelijk met zekerheid de warmtewisselaar aangewezen worden.

De warmtewisselaar (met brander en ontsteking) is nu vervangen in een coulance regeling en de ketel doet het weer fantastisch. Ik heb ook maar een 2e hands ketel erbij gekocht, voor mocht er nog eens een pomp of transformator ofzo kapot gaan. En zo hoop ik nog een jaar of 10 van de ketel te mogen genieten :lol:

Nog even over de leidingen onder de ketel: De monteurs van twee installatiebedrijven, en de monteur van de Atag fabrieksservice zagen er totaal geen probleem in zoals ze zitten, dus dat laat ik zitten zoals het zit.

Groeten, Ferry
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu