Aanleg kruisschakelaar werkt niet zoals het hoort.

Yana van Tienen

  • #1
Ik wil een lamp vanaf drie plaatsen bedienen en heb volgens het op de website veel voorkomende groene schema twee wisselschakelaars en een kruisschakelaar aangelegd (de kruischakelaar als 2e). De stroomdraad (bruin) begint in de eerste wisselschakelaar. Vanaf de laatste wisselschakelaar gaat er een draad naar de lamp.
De tweede en derde schakelaar communiceren perfect met elkaar. De eerste schakelaar werkt alleen als ik eerst de lamp heb aangedaan met de derde schakelaar. Als ik de lamp weer wil bedienen met de de 2e of 3e schakelaar, dan moet ik met de eerste eindigen met de lamp aan.
Wat kan er fout zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kruisschakelaar zit er waarschijnlijk niet helemaal juist tussen.
 

Bernhard

  • #3
mvgr bernhard
 

Yana van Tienen

  • #4
Hallo Bernhard,
De vorige reactie zegt: kruisschakelaar zit er waarschijnlijk niet goed tussen. Tja, ik heb de draden al alle kanten op gewisseld. Wat bedoel je met jouw tekening? wat zegt dat rondje met een kruis erin?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Dat symbooltje (cirkel met kruis) staat voor de lamp. Als je het geheel volgens het schema aansluit zou het correct moeten werken. Let dus goed op de aanduidingen bij de contacten van de schakelaars. Met name ook of bij de wisselschakelaars links en rechts, de recpectivelijke fase (bruin) en lampdraad (zwart) op het moedercontact (L) zitten. Bij sommig schakelmateriaal zijn de aanduidingen net weer even anders maar het princiepe blijft hetzelfde.
 

Yana van Tienen

  • #6
Dankjewel, ik ben er nog niet uit, maar ga dit weekend weer kijken.
 

Xr8

  • #7
Meet eerst welke twee zwarte draden spanning hebben. Dit zijn de inkomende draden, de andere twee zijn uitgaand hierop meet je geen spanning als de schakelaar los is. Vaak gaat het hier mis.

Succes.
 

Yana van Tienen

  • #8
Ik heb het met jullie hulp opgelost. In de eerste schakelaar zat de stroomdraad niet op de L. Dat was alles. Achteraf heel simpel...

super bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu