KlikAan/KlikUit zender aansluiten op elektra i.p.v. batterij

Van Wijngaarden

  • #1
Hallo,
Ik kocht een ACDB-7000BC deurbel met drukknopzender van KlikAan/KlikUit.
De drukknopzender werkt op een batterij, maar dan moet je wel de batterij in de gaten houden of-ie leeg is.
Ik moet deze drukknopzender voor een draadloze bel verbinden met de originele drukknop aan de buitendeurstijl, nadat ik de verbinding met de transformator verbroken heb.

Mijn vraag is: kan ik de zender aansluiten op de bedrading van de originele bel of hoe maak ik de zender electrisch? Op de site van KlikAan/KlikUit las ik namelijk een reactie van 'Kees' die dit was gelukt. Maar hoe, dat staat er niet bij en KlikAan/KlikUit wil me niet verder helpen i.v.m. het vervallen van de garantie op de zender.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er bestaat een zender(tje) die je op het bestaande (wisselspanning) belsysteem kunt aansluiten. Is echter van een ander merk en zal dus alleen werken met draadloze bellen van datzelfde merk.

Google maar eens op d471s instruction dan vind je de handleiding van het betreffende zendertje.

Van een bericht op de site van KlikAan/KlikUit weet ik niets, maar Kees is een veel voorkomende naam... :wink:

Veranderen van de drukknop zodanig dat die voor een wisselspannings (trafo-)systeem geschikt is en reageert op de drukknop daarvan, kan op zich wel maar vergt toch wel kennis van elektronica en uittekenen van het schema van de drukknop. En inderdaad: garantie heb je dan niet meer.

Voedinkje maken om de drukknop te voeden vanuit het lichtnet zou ook kunnen: kwestie van vaststellen hoeveel volt de batterij is en dan een adaptortje van gelijke (gelijk!)spanning erop aansluiten. Maar ook dan geldt: geen garantie meer.
 

Van Wijngaarden

  • #3
Ik was er niet vanuit gegaan dat het dezelfde Kees zou zijn.
Inderdaad, ik moet dan een andere zender kopen dan de KlikAan/KlikUit-zender.
Het risico dat het niet correspondeert, vind ik te groot. Ook las ik alsnog van een knoopcelbatterij.

De batterij is 12 volt. Maar als er een draad vanuit lichtnet moet komen, wordt dat weer een lange, zichtbare draad. Of ik moet de draad die ik uit de transformator trek kunnen gebruiken? En aan welke delen in de zender koppel ik de stroomdraad?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Voedinkje: iIk dacht aan een adaptor voor (in dit geval) 12 V DC (gestabiliseerd). Stroomsterkte speelt geen enkele rol, die drukknoppen gebruiken helemaal niets. Maar zo'n adaptor (in voldoende veilige uitvoering) kost ook weer geld, en inderdaad, je moet hem op een of andere manier in de knop zien aan te sluiten, in plaats van de batterij. Dus aan de batterijlipjes. Hoe je dat dan precies moet aansluiten zou je dan toch zelf moeten bekijken. Fraai wordt het dan meestal niet.

Draden: ja dat is nu eenmaal het punt bij een netvoeding: je hebt altijd twee draden nodig.

Vandaar mijn suggestie voor die speciale zender. De knoopcelbatterij van die knop heeft een heel andere functie: het onthouden van de ingeprogrammeerde zendercode. Dat is heel wat anders dan de batterij gebruiken voor het opwekken van het zendervermogen. En dus mag je verwachten dat zo'n batterij jaren meegaat (net als de backup batterij van een PC).
 

Van Wijngaarden

  • #5
Bedankt voor deze twee (snelle) reacties!
Ik zal de situatie ter plekke eens bekijken.
Zelf zou ik het geen probleem vinden dat het via een batterij werkt. Maar mijn moeder, voor wie de bel is, voelt zich er onzeker bij: doet de bel het nu of niet. Daarbij is ze behoorlijk doof. Het systeem wat ik nu kocht is wat dat betreft al een vooruitgang: alle 4 de ontvangers gaan op stroom én er knippert een blauwe ledlamp voor 30 seconden. Ideaal dus als je denkt: ging de bel nu wel of niet.
De batterij aan de deurpost schijnt heel lang mee te gaan, dus eerst dat maar eens uitproberen voor het een ingewikkeld verhaal wordt.
Wel heb ik bij de klantenservice de tip neergelegd om zoiets zonder batterij te ontwikkelen!
Nogmaals: bedankt!
 

Honda2012

  • #6
Je kunt ook eerst even afwachten of het probleem, wat nog niet echt een probleem is, ook echt een probleem wordt. Als je elke maand de batterij moet vervangen kan ik me voorstellen dat je er snel zat van wordt. Dan zou ik persoonlijk voor een adapter gaan. Maar voor hetzelfde geldt gaat de batterij jaren en jaren mee :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
MIjn eigen ervaring met die 12 V batterijtjes in belknoppen is niet echt positief. Ze hebben een minieme capaciteit en zijn erg gevoelig voor (zonne)warmte (dan lopen ze versneld leeg) en koude (bij vorst hebben ze vaak veel minder capaciteit of stoppen er gewoon mee).

Maar inderdaad, proberen kan altijd en... mischien had ik gewoon pech. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu