Afvoer badkamer op de 1e verdieping

Klusmiepie

  • #1
Hallo,

ik wil een badkamer aanleggen op de 1e verdieping. Hier zijn geen aansluitingen en afvoeren. Aangezien ik geen enkele ervaring heb op dit gebied, maar het kostentechnisch toch echt zelf zal moeten doen hoop ik op een beetje advies.

Ik heb geen aansluiting op het riool, maar op een dreikammersystem.

Er loopt voor zover ik kan zien geen ontluchter door het dak of hij zal al in de schoorsteen verwerkt moeten zijn..iets wat ik me niet voor kan stellen eigenlijk.

Mijn plan is om van de badkamer beneden een gastentoilet te maken, en boven de badkamer. Ik wil dan op de afvoer van het toilet een Y stuk plaatsen, met op de ene kant de aansluiting van het toilet (90 graden bocht of 2 x 45?) en op de andere kant een standbuis 110 naar boven.

boven wederom een y stuk, verloopstuk naar 7 cm en afvoer 7 cm naar wastafel. 110 cm naar links, langs het bas (met aftakking Y stuk voor bad en door richting toilet, bij het toilet wederom aftakking y aansluiting toilet en door met 7 cm naar douche.

Kan dit zo op deze manier?
Klopt het dat het verval ongeveer 1 cm per meter moet zijn? (op het horizontale stuk)

Moet er een ontluchting in en hoe kan ik dit anders doen dan door het dak als het nodig is (er zit nog een zolder boven dus zie het eigenlijk niet zitten om dat nog verder naar boven te trekken).


Waar kan ik het beste een beluchter plaatsen? (als dit nodig is). Douche komt helemaal als laatste, maar dit lijkt me niet handig ivm dat dit het enige stuk is wat in de vloer wordt weggewerkt (drain).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat zal toch echt ter plaatste door een aannemer/bouwkundige bekeken moeten worden, op afstand is op basis van uw info geen fatsoenlijk advies te geven, er zijn veel factoren die een rol spelen.
U zou met een aannemer kunnen afspreken welke klussen u zelf doet en welke hij doet, als u het materiaal bij hem afneemt hebt u gelijk het goede spul.
U geeft aan geen verstand van dit soort zaken te hebben, dan is het prettig dat u kunt overleggen met iemand die betrokken is bij de klus.
 

Klusmiepie

  • #3
Probleem is dat ik er al 6 gehad heb hier voor prijsopgaves met astronomische bedragen. En ze ook alle 6 verschillende dingen zeggen. Nog afgezien van de bedrijven die afspraken niet nakomen. Ik ben er dus goed klaar mee en doe het zelf en hoop op wat tips waar ik rekening mee moet houden...het gaat me vooral om die ontluchting...hoe ik dat evt. anders op kan vangen. Beluchting is het punt nog niet eens..dat kan ik er later nog wel ergens opzetten als het nodig mocht zijn, maar die ontluchting zit me dwars.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een ontluchting zou ik in elk geval maken als er een toilet op een verdieping hoger komt.
Een ontluchting is tegelijk een beluchting, in noodgevallen kan een beluchter op de sifon van b.v. een wastafel geplaatst worden als extra bij een lange liggende afvoerleiding.
Een ontluchtingsleiding mag ook een heel stuk horizontaal lopen als dat beter uitkomt.
Aanbevolen wordt voor de ontluchtingsleiding dezelfde diameter te gebruiken als de standleiding maar als het niet anders kan werkt naar mijn ervaring een diameter van 75 mm of zelfs 50 mm goed genoeg om geen problemen te krijgen, als het kan een minimum van 75 mm aanhouden.
 

Klusmiepie

  • #5
Dank je, Jan. Hier heb ik wat aan. Mijn toilet zit tegen de buitenmuur aan. Dit wordt een hangtoilet. Zou het een optie zijn om de ontluchting dan vanuit hier met een extra splitsing )y of t stuk door de muur naar buiten te laten lopen? (en beter voor het toilet of er net na). Dit is niet te zien vanaf de badkamer (immers komt er een voorbouw voor voor het toilet) en ik zou hem iets schuin omhoog kunnen laten lopen (boren door de buitenmuur laat ik doen door een bedrijf die ook de gaten in de vloer boort...daar waag ik me dan net niet zelf aan en zij hebben een boor van 150. 110 kan dus zonder problemen en iets schuin zal ze ook wel lukkenvermoed ik.

En hoe zit het met het verloop van de afvoer? 1 cm per meter?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Een ontluchting hoort door het dak te gaan i.v.m. stank die bij bepaalde windrichtingen te ruiken is in de woning als de pijp door de muur gaat, dus als het enigszins kan door het dak, desnoods met een diameter van 50 mm.
De ontluchtingspijp mag van achter het hangtoilet naar boven lopen.

Een afschot van 0,5 cm is voldoende, 1 cm mag ook maar niet meer.
 

Klusmiepie

  • #7
Super. Dan red ik me ermee. Ontluchting doe ik dan 5 en afschot 0.6...zit ik altijd goed. Dank je wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu