Vervangen vloerverwarming

MrVulcano

  • #1
Ik heb een woning gekocht met vloerverwarming onder een tegelvloer. De woning zal uitgebouwd worden en er komt een parketvloer op de vloerverwarming.

Na wisselend advies ervoor gekozen om de tegels te verwijderen, hierbij is ook één van de slangen geraakt. Dit risico was uiteraard bekend.

Nu krijg ik het advies om in de bestaande vloer (met de oude vloerverwarming en de resterende tegellijm) de slangen opnieuw te laten freezen en daarna het geheel te egaliseren. Dit betekent dat ik de leidingen en de lijm niet hoef te verwijderen. Is dit een verstandig advies en geeft dit (bijna) hetzelfde resultaat als een kale dekvloer met vloerverwarming? Ik wil namelijk de komende 20 jaar probleemloos van mijn vloerverwarming genieten.
 

Pigion

  • #2
Door de tegels frezen is geen optie. Ik heb dit ooit overlegd met een VVW-bedrijf. De tegels hebben vaak een te harde bovenlaag en het freeswiel komt ook niet diep genoeg. Bovendien risico dat een deel van de tegels los laat.
Is de bestaande VVW ook ingefreesd? De sleuven worden dan gevuld met egaline en daar op de tegels. Ik denk dat je de tegels wel kan verwijderen door hakken met een platte beitel-punt in de boorhamer. Beitel nemen met uiteinde (5 cm) onder 30 graden, of even bij de smid laten omzetten.
Is de bestaande VVW goed, dan alleen in de uitbreiding nieuw plaatsen. De voeding van de nieuwe registers kan ook via de kruipruimte.
Pigion
 

MrVulcano

  • #3
De bestaande VVW is ingefreesd (zie foto). De tegels zijn al verwijderd. De vraag is nu het verstandig is om door de bestaande vloerwarming heen te freezen om nieuwe slangen te leggen. Of is toch echt aan te raden, de bestaande slangen te verwijderen.

 

MrVulcano

  • #4
Ik heb bij een andere aanbieder van vloerverwarmingen om advies gevraagd. Deze geeft aan dat je de oude vloerverwarming volledig moet verwijderen. Daarna moeten de sleuven worden dicht gesmeerd. In deze vloer wordt dan de nieuwe vloerverwarming gefreesd. Deze slangen wordt ook dicht gesmeerd. Als laatste moet de vloer geëgaliseerd worden voor de parketvloer. Dit sluit dus niet aan op het eerder advies. Wie kan mij helpen de juiste keuze te maken?
 

Pigion

  • #5
Ik zie witte buis, dus zo goed als zeker zuurstofdicht in tegenstelling tot de vroeger gebruikte zwarte buis. Kan de vorige bewoner niet vertellen hoe oud en door wie aangelegd? Als alle tegels eruit zijn, kan je goed zien hoe de registers lopen en of er nog ruimte is voor een extra aan-en afvoer naar de uitbreiding.
Als je geen vertrouwen hebt in de bestaande VVW, dan moet hij eruit. Door de bestaande freezen kan, doch dan wel haaks erop. Dat gaat meestal niet, beter alles er dan uit. Je kan de buizen goed volgen, moet geen probleem zijn omze deze eruit te hakken. Vervolgens sleuven dicht zetten met vul-materiaal of tegellijm. Kijk wel even waar je dat koopt. Bouwmarkt is niet altijd goedkoper.
Nieuwe sleuven freezen, buis erin. Let erop dat de radius niet te klein mag zijn. Ik heb daar ruzie over gehad. Ik heb zelf de sleuven dicht gezet met niet te dikke tegellijm. Egaline erop door prof. bedrijf i.v.m. garantie op vlakheid en loskomen. Parket uiteraard laten leggen (lijmen)door grote parketboer. Pigion.
 

MrVulcano

  • #6
Ik verwacht de buizen er toch uit te halen en sleuven dicht te smeren met zandcement (Beamix 731 vloermortel). Dit is volgens mij prima voor 'reparatie' van de dekvloer.
 

Pigion

  • #7
Uit de omschrijving maak ik op dat het een snelhardende mortel is voor zand-cementvloeren. Min. dikte 3 cm. Diepte van de sleuven is 20 mm. Nergens wordt de hechting vemeld. Dit is wel belangrijk omdat de mortel niet in brokken door het freeswiel eruit wordt gewipt.
Pigion
 

MrVulcano

  • #8
Bedoel je daarmee te zeggen dat egaline een beter alternatief is (maar uiteraard ook een stuk duurder) om de sleuven te vullen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu