Problemen traditionele groepenkast defecte zekeringhouder ?

Drachter

  • #1
Bij ons in de garage hebben we nog een authentieke groepenkast met porseleinen zekeringen. Nu is het volgende aan de hand. Iemand heeft per ongeluk een wasmachine aangesloten in een verkeerde kamer (dus niet op een seprate groep, die er overigens wel is). De groep van de desbetreffende kamer ligt er wrs door overbelasting uit. Wat ik nu niet snap is dat de zekering van de desbetreffende groep er niet is uitgesprongen. De kamer zit nu zonder stroom, echter geen kapotte zekering. Ik heb de meterkast opengehaald, tot onder de zekering meet ik 230V, echter daarboven meet ik geen stroomwaarden meer (stop zit er gewoon nog in). Ik krijg het idee dat de zekeringhouder kapot is, voor het overige is er slechts verlichting en een koelvriescombinatie in de kamer aanwezig.... Ik hoop dat jullie mij een richting kunnen aangeven, ik heb een dergelijk probleem nog niet bij de hand gehad ?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hoe heb je gemeten dat de stop niet is doorgeslagen? Als er iets mis is met de zekeringhouder dan zou je het met je blote oog moeten kunnen zien, als je de groepenkast openmaakt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Smeltpatroon al gewisseld? die kleine rondjes op de kop blijven soms wel eens plakken.
 

Drachter

  • #4
Smeltpatroon al gewisseld, probleem blijft.
Ik heb onder de zekering gemeten (toevoer). Daar gewoon 230V. Als ik boven de zekering meet en op de inkomende stroomkabel dan heb ik geen spanning. Moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie niets vreemd kan zien aan de zekeringhouder, de zekering gaat er als het ware niet helemaal goed in. Vandaar de conclusie dat ie niet goed meer is....
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het verhaal duizelt me even, heb je nu een probleem in je garage of in je huis??
Het is wel zo dat in de zekeringhouder een passchroef is gedraaid, hier past de het puntje van de zekering in. Een rode passchroef voor een zekering van 10A is dunner dan een grijze passchroef voor een zekering van 16A.

Hier zie je verschillende zekeringen

Hier zie je het systeem met kleuren en passchroeven.
Een dikke zekering in een dunne passchroef gaat dus niet. Zorg dat je aan de juiste zekeringen komt.

Een waarschuwing:
PAS OP blijf met je handen van de passchroef af :!: Zelfs als de groepenschakelaar uit staat, dan staat hier nog steeds spanning op. Er is een speciale (geïsoleerde) passchroefsleutel voor om dit te monteren.
Dus ook niet een zekering 'los' in dat gat proberen te doen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Waar meet je mee, toch niet met een spanningszoeker? Dat is geen meetinstrument, gebruik een duspol of een multimeter, de laatste wel goed instellen.
 

Drachter

  • #7
Ik meet met een duspol. Het probleem zit in de meterkast van de garage, niet in huis. Daar hebben we gelukkig een moderne groepenkast met ALS.

Wat mij bevreemd is dat ik daar wel altijd een 16A zekering in heb zitten die nu ineens niet meer werkt. Kan het zijn dat door overbelasting daar een defect in is ontstaan ? Stop is daar namelijk niet doorgegaan.
 

Drachter

  • #8
Het zijn overigens allemaal grijze passchroeven, dus 16A.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
In de patroonhouder zit achterop een glaasje, wat vast zit met een metalen ringetje. Houder eruit schroeven, glaasje eruit peuteren, en voorzichtig de d patroon met de houder er weer in schroeven. Dan kan je nu achterop de zekering meten. (Daarna glaasje weer terug plaatsen!!!)
 

Drachter

  • #10
Beste Rola, deze tip ga ik uitvoeren. Op die manier had ik er nog niet aan gedacht/gekeken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu