WCD in meterkast; eisen?

CheetahNL

  • #1
Afgelopen weekend heb ik mijn groepenkast aangepakt. Het was een puinhoop, vermoedelijk geïnstalleerd door een erkende installateur (de groepenkast was al zo toen ik het huis kocht). Los van bossen draden (niet zo netjes overal onder gepropt) was er ook een WCD in de meterkast geplaatst. Deze -geaarde- WCD was verbonden met een aparte automaat (prima) die niet achter een aardlekschakelaar was geplaatst (niet zo prima).
In mijn nieuwe situatie heb ik een aantal automaten vervangen door smallere, en ook een aantal extra geplaatst (vier automaten achter een ALS, drie andere automaten achter een andere ALS). Dus geen WCD zonder ALS dus.

Mijn vraag; moet de WCD die in de meterkast geplaatst is achter een aparte groep zitten? Of mag ik deze aan een lichtbelaste groep hangen, zodat ik een groep over heb voor andere toepassingen?
En als dat mag; is het toegestaan om twee draden in één automaat te bevestigen? Of moet de "splitsing" buiten de groepenkast plaatsvinden? Het is namelijk een beetje druk boven de groepenkast.|
Zijn er nog aanvullende eisen voor een WCD in de meterkast, behalve de normale voor elektrische installaties?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Er gelden geen aanvullende eisen voor een wcd in de meterkast. Deze hoeft ook niet op een aparte groep. Sommige automaten hebben per pool meerder klem aansluitingen. Deze kun je dan gebruiken, anders dient de splitsing buiten de groepen kast te zitten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Of je gebruikt een aftakblokje om twee draden aan te sluiten op één automaat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Is het niet zo dat die aftakblokjes alleen gebruikt mogen worden voor componenten in de groepenkast, zoals bv. een beltrafo?
(en dus niet om 2 setjes draden op 1 automaat aan te sluiten)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Dat zou ik niet weten. Alle kennis over regelgeving heb ik hier opgedaan. Was sowieso in der veronderstelling dat we het hebben over een contactdoos op een DIN-rail. Maar bij nader inzien hoeft dat natuurlijk niet het geval te zijn. Want meterkast is niet gelijk groepenkast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Die dingen mogen gewoon gebruikt worden.Ze zijn bedoeld om 2 setjes draden onder 1 klem te krijgen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu