Boezem gashaard maken, waarmee? (foto's bijgevoegd)

BartezzNL

  • #1
Hoi klussers,

Vandaag hebben we de schutting opgemetseld en kan ik me klaar maken voor het volgende project.

We willen (buiten) tegen deze enkelsteens muur een gashaard plaatsen. Gas ligt er inmiddels al en met de bouw van de overkapping is er voor het afvoerkanaal ook al een uitsparing door het dak (multiplex) gemaakt, zie foto.

De gashaard willen we voorzien van een boezem van plafond tot op de grond en de boel strak stucken. Ik heb me al overal en nergens ingelezen en zie door de bomen het bos niet meer.

Qua plaatwerk heb ik gelezen over metal stud in combinatie met promatect, promafour, vermiculiteplaat, calciumsilicaatplaat, fermacell, etc.

Qua metselwerk heb ik gelezen over y-tong, betonblokken en kalkzandsteen.

Y-tong op een boezemijzer leek me het meest eenvoudige maar ik heb gelezen dat het stucwerk hierop niet houdt in verband met hitte. Betonblokken zou nog een optie zijn want kalkzandsteen is prijziger.

Behalve de boezem zelf ben ik ook benieuwd of en hoe ik het multiplex plafond en de achtermuur op een of andere manier moet isoleren tegen de hitte.

Wat raden jullie aan? Gaarne op basis van ervaring :)

Alvast bedankt,
Bartezz


 

BartezzNL

  • #2
Kan niemand me hiermee helpen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Ik zou persoonlijk niet zo snel plaatmateriaal gebruiken buiten. waarom niet het zelfde metselwerk als de gevel?tussen de achterant en de kachel kun je evt farmacell[met tussenruimte] of promatex gebruken. en tegen het plafond evt ook. hou er rekening mee dat de afvoer zeer heet kan worden als de warmte in de boezem niet weg kan komen heb je zelfs kans dat de foam die aan de achterkant van het mettelstuc zit op een afstand van ongeveer 20 cm naast de kachel nog kan gaan stinken. i.v.m warmteontwikkeling.
 

BartezzNL

  • #4
Bedankt voor je reactie.

Mag ik vragen waarom buiten geen plaatmateriaal? Het staat droog en ik had begrepen dat promatec tegen water kan? Zijn er andere redenen om het niet te doen? Hoor het graag!

Hetzelfde metselwerk zou kunnen. Als ik stenen overhad :) Had goed berekend wat ik nodig had om op drie plekken te metselen en had van de 4 pallets precies twee stenen over. Op zich best knap ;) Maar als ik dus moet gaan metselen dan ben ik voordeliger uit met Ytong of betonblokken als dat geschikte materialen zijn tenminste.

Tussen de achterkant schrijf je? Bedoel je hiermee de gehele binnenkant van de boezem of alleen tussen de muur op de foto waar de haard tegen komt en de kachel?

Wordt de afvoer ook zo heet bij een dubbelwandige/concentrische pijp? Want het dak is geïsoleerd, komt dit in gevaar?

De foam op metalstud wegkrabben lijkt me een goed idee :) Maar metalstud is alleen nodig in geval van gebruik plaatmateriaal toch?!

Te veel vragen, ik ben er duidelijk nog niet uit!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Als het materiaal maar enigszins nat wordt krijg je door de temperatuursverschillen enorme spanningen waardoor de kans dat het stucwerk scheurt ook weer groter wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
@ GDelea, zou de afvoertemperatuur van een gaskachel zo hoog oplopen ?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
De buitenpijp [koude pijp] kan toch snel +150 graden worden,en heb zelfs wel eens 270 graden gemeten knap heet dus.
 

BartezzNL

  • #8
Excuses voor de lange afwezigheid. De email melding indien er gereageerd is komt niet aan bij mij.

Had geen idee dat een concentrische pijp tot wel 270'C uit kan stralen, jezus. Ben er nu dus van overtuigd om geen plaatmateriaal te gebruiken :)

Ytong of betonblokken dan maar. Ytong lijkt me het makkelijkst maar denk dat beton meer warmte/brandwerend is, toch?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu