Vervangen houten muur

Klus-klus

  • #1
Tussen twee slaapkamers op 1e verdieping is nu nog een houten muur (latwerk met platen ertegen). deze willen we vervangen door muur van cellenbeton.

kan dit zomaar?
of moeten we nog ergens mee rekening houden?

willen plafond aan beide kanten stutten/ondersteunen voordat we oude muur weghalen en totdat nieuwe muur volledig staat.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat is de opbouw van de 1e en 2e verdiepingsvloer?
Is de wand dragend?
 

Klus-klus

  • #3
Gehele woning zijn houten vloeren op betonbalken

betreffende muur is geen dragende muur denk ik, geen muur op verdieping daarboven of zo.
direct onder de houten muur is geen muur op de begane grond. wel op begane grond is een muur van celbeton stukje "ernaast" die parrallel loopt. zal zo'n 30-50cm afstand zijn schat ik tussen ligging muur onder en muur boven.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Als de wand niet dragend is, hoef je ook niet te stutten. Als je dit zelf niet kunt zien/achterhalen, laat er dan een timmerman of een aannemer naar kijken.
Een cellenbeton wand kan niet zondermeer op een houten vloer gezet worden, de kans is zeer groot dat deze gaat scheuren, de wand op een houten rib zetten is een manier die veel is toegepast. Waarom wil je van een houten wand een steenachtige wand maken?
 

Klus-klus

  • #5
Wand is nu erg zwak. Wordt kinderkamer aan beide kanten. Als eentje iets te hard tegen muur valt, rent, duwt of wat dan ook... gaan ze er zo door heen. Tevens wordt alle elektro in hele woning inbouw. Op huidige muur kan alleen opbouw. Is veel te dun voor inbouw en kan zowieso niet met dit soort muur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat bedoel je met houten latten? Wat is de afmeting van het hout in de wand?

Als je cellenbeton gaat gebruiken, ga je erg achteruit in geluidsisolatie.

Een normale houten wand tussen slaapkamer is gemaakt van balken 44x70 hoh 600 of 300, ertussen steenwol en aan beide zijden gipsplaat.

Voor betere geluidsisolatie gebruik je aan beide kanten dubbel gips. Voor betere stootvastheid gebruik je gipsvezelplaat. Evt. daar een houten plaat achter, maar dat is zelden nodig.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Staat er soms een vlasscheven wandje? Een plaat van geperst stro, ook wel een stramit plaat genoemd.

Nieuw wandje van houten stijlen of metal stut, minder scheurgevoelig dan cellenbeton op een houten vloer. Isoleren met steenwol helpt ook voor de geluidsisolatie, het trommel effect is dan weg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu