Douchekraan - 15 jaar oude kraan

Bembi

  • #1
Dag,

de thermostaat in mijn douchekraan maakt lawaai nadat de kraan enige tijd open heeft gestaan. Is het nu zinvol om de thermostaat te vervangen, of kan ik net zo goed de hele kraan vervangen? De kraan is een jaar of 15 oud schat ik en werkt verder nog goed.

Ik zou een nieuwe Grohe kunnen kopen, maar ik heb begrepen dat het materiaal dat voor leken in bouwmarkten wordt aangeboden B-klasse is. Is dat waar? Als dat waar is, waar kan ik dan wel goede kranen kopen?

Vriendelijke groet, topti
 

Xr8

  • #2
15 jaar oude kraan dan kun je deze beter vervangen. Denk dat grohe geen aparte binnenwerken maakt voor bouwmarkt kranen. Ze hebben daar wel vaak andere types dan bij de groothandel. Zullen niet van een lagere kwaliteit zijn.

Succes.
 

Bembi

  • #3
Dag,

op Marktplaats zag ik een kraan. Ik heb een koopovereenkomst gesloten. Maar toen bedacht ik me 'he, die twee messing, verspringende aansluitingen. Hoe werkt dat?'



De kraan moet passen op een hartpuntsafstand van 15 centimeter. Ik heb al nagevraagd wat de hartpuntsafstand van de kraan zelf is.

Dank en gegroet, topti
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
In principe zal de nieuwe kraan moeten passen op de bestaande aansluiting als die een h.o.h. afstand heeft van 15,5 cm.
Die twee s-bochten kunnen ook in de plaats van de oude geplaatst worden, liefst met hennep verpakken.
 

Bembi

  • #5
Dag Jan,

dank voor je reactie. Misschien begrijp ik het niet, of zei ik het niet duidelijk. Maar de kraan die er nu in de douche gemonteerd zit, zit als ik het goed gezien heb direct op de leidingen gemonteerd. Dus zonder die verspringende messing aansluitingen (met een filtertje, zo te zien op de foto). De h.o.h. afstand van de huidige kraan is 15,5 cm (gelijk dus aan de afstand tussen de leidingen).

De nieuwe kraan heeft een h.o.h. van 15,5 cm (15 volgens de verkoper, maar ik neem aan dat dat 15,5 moet zijn). Kan ik nu de nieuwe kraan monteren, gezien het feit dat er verspringende messing aansluitingen zijn die ik kennelijk moet verwerken, gezien het feit dat er filtertjes inzitten?

Bij voorbaat dank! Topti
 

Xr8

  • #6
Dat kan ook, je bent dan inderdaad de koppelingen niet nodig. De muurplaten zijn in dat geval voorzien van buitendraad. Weet je zeker dat het 15 cm is. Opbouwkranen zijn vaak 12 cm hartafstand.

Succes.
 

Bembi

  • #7
Dag Xr8,

het is wat lastig meten met de kraan er nog op, als je het precies wil doen. Maar het is zeker meer dan 12 centimeter, ik dacht zelf dat het 15 centimeter was
, maar kennelijk is 15,5 de standaard.

Klopt het dat douchekranen meestal h.o.h. van 12 hebben en badkranen 15?

groet, topti
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Typefoutje, het moet 15 cm zijn, sorry.
 

Bembi

  • #9
Nog een vraagje: die witgrijze dingetjes in die messing s-bochten, zijn dat filtertjes of zo?
 

Xr8

  • #10
De meesfe kranen zijn tegenwoordig 15 cm vroeger werd opbouw vaak 12 cm gebruikt. Als je deze wilt toepassen voor inbouw moet je een geminibeugel plaatsen van 3/8. Makkelijker is alles 15 cm te houden. De laatste jaren gebruiken wij 12cm alleen voor renovatie.

De witte inserts zijn volgens mij geluidsreducerende dingen.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
De witte ringen zijn waterbesparende inserts.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #12
Is niet om water te besparen maar om geluid te reduceren Jan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu