Omkisting plafondbalken

Zollie

  • #1
Ben aan het verbouwen, door het verwijderen van een tussenmuur en nog wat zaken zijn er wat plafondbalken bloot komen te liggen, de omkistingen waren verzaagd.

De rest van de ruimte heeft keurig omkistingen, waartussen gipsplaatjes gelegd zijn. Uiteraard wil ik de beschadigde zaken vervangen door mooi spul, maar ik kan het nergens vinden.

Het zijn gewoon houten U-profielen met buitenmaatje 15x15cm. Lengte zo'n 4m20. Heeft dit spul een speciale naam? Of wie weet waar ik zoiets kan aanschaffen?


Nog een bijvraagje: Als ik een stenen muur heb (begane grond), maar de verdiepingen boven mij hebben op die plaats geen muren, mag ik er dan vanuit gaan dat het geen dragende muur is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zijn die "omkistingen" niet gemaakt van planken met verstekverbindingen? Die kan je wellicht zelf namaken. Plaats eens een foto ervan. Bij voorkeur (ook) van de kopse kant.

De vloerbalken liggen niet op die muur? Het kan ook nog een stabiliteitswand zijn. Kijk ook eens onder de vloer (als dat kan). Als er een fundering onder zit, is het meestal dragend. Je kan ook kijken op de bouwtekeningen.
 

Zollie

  • #3
De omkistingen hebben zeker geen verstekverbinding. Van de kopse kant is te zien dat de twee staande planken tot onderen doorlopen, met daartussen de liggende plank bevestigd.

Gezien de rest van de bouw, met schroefverbindingen die goed te vinden zijn achter wat plamuur, lijken deze omkistingen mij fre-fab. Een geniete & gelijmde verbinding denk ik. De afwerking is ook strakker dan de rest van het timmerwerk.

Ik vind op internet wel iets, maar dan zijn omkistingen met houtprofiel, ik zoek ze gewoon glad om in de glansverf te zetten. Is die omkisting uit de mode, of zou het nooit echt geleverd zijn, enkel op bestelling gemaakt?


Zelf maken zou kunnen, ben bang dat ik het niet zo mooi recht en afgewerkt krijg. Ik ga eens wat timmermannen proberen!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ze worden weinig gebruikt omdat ze meestal niet nodig zijn, er zijn immers al houten balken. Als er toch iets nodig is, wordt het gewoon door een willekeurige timmerman gemaakt. Is niet moeilijk hoor, zeker niet als het niet in verstek hoeft.

Recht en strak maken hiervan is een kwestie van geschaafd hout recht laten zagen of schaven, en dat aan elkaar lijmen.

Als ze toch dekkend worden geschilderd, kan het ook met plaatmateriaal, maar dan wel in verstek.

In Amerika hebben ze er polystyrenen bakken bedacht in die toepassing. Compleet met houtnerf en -kleur :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu