Advies wasmachineafvoer

Soprano74

  • #1
Beste klussers,

Op zolder had ik een wastafel zitten en deze heb ik verwijderd omdat ik de wasmachine op zolder wil hebben. Nu heb ik een strook van 1 tegelbreedte weggehakt om het afvoerpijpje (40mm) bloot te leggen, zodat er lager op de pijp een sifon kan worden gemonteerd. Echter, zoals je ziet zitten de waterleidingen tegen de pijp aan en ik heb geen ruimte om het pijpje door te zagen. Wat te doen?

De kruislingse leidingen die je ziet is elektra, wat de toegang beperkt. Verder naar beneden uithakken heeft geen zin omdat het elektra dan in de weg zit en er geen ruimte is voor het sifon. Ik wil het nieuwe sifonnetje ter hoogte van het donkergekleurde koppelstuk monteren.

Zal ik een veel groter stuk weghakken, bijv. 2 extra rijen tegels aan beide zijden? En de waterleidingen (12mm) buigen zodat je er met een zaag bij kan? Of moet ik toch een multi-tool oscillerend invalzaagje gebruiken zodat je niet aan de zijkant erbij hoeft en "van voren" kan zagen?

Foto's zijn bijgevoegd


 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Zaagkoord.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zou aan beide kanten een stukje wegkappen, er moet namelijk ook nog lijm aan de achterkant van de pijp aangebracht worden, alleen lijm op een mof is niet voldoende.
De twee waterleidingen kunt u wel even aan de kant drukken.
Met een oscillerende zaag is het een fluitje van een cent om de pijp door te zagen.
 

Soprano74

  • #4
Bedankt voor de tips!

Ik heb besloten om de pijp in z'n geheel vrij te hakken, dus geheel door de wand heen, want anders krijg ik ook geen lijm op de pijp aan de achterkant. De wasbak zat origineel aan de andere zijde van de wand, waardoor de pijp aan die kant minder diep zit, slechts direct achter het pleisterwerk. Ook haal ik extra rijen tegels weg en hak ik de leidingen volledig vrij, zodat je er goed bij kan. Als we toch bezig zijn, dan direct goed... Het afwerken vergt dan ietjes meer werk.

Hoe zal ik het geheel weer afwerken? De pijp en waterleidingen vrijlaten en deze tussen twee gipswandjes plaatsen en dan de boel gladstrjken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Aan beide kanten een plank of plaat zetten, aan 1 kant de plank of plaat korter houden zodat u er vanaf de bovenkant wat zandcement met een beetje kalk er tussen kunt gooien.
Verhouding: 1 cement, 1 kalk en 4 zand, maak de specie wat dunner zodat het tot onderaan vol loopt, een klopboormachine of schuurmachine tegen de plank of plaat zetten, door de trillingen zakt de cement mooi om de pijpen.
Het laatste stukje de volgende dag aanwerken als de plank of plaat er af is.
 

Soprano74

  • #6
Beste Klusser,

Even een update. Ik heb de afvoerpijp nu geheel vrijgehakt alsmede de waterleidingen, anders kwam ik er niet goed bij om een 90-bocht plus mof (40 mm) erop aan te sluiten. De pleisterlaag aan de rechter zijde heb ik weggehaald om het elektra aan de kant te buigen en plaats te maken voor de mof. Had ik dit niet gedaan, dan komt het siphon te hoog te zitten en verder naar beneden is er ook geen ruimte voor het siphon.


Hoe ga ik nu verder op deze aansluiting? De rest ook verlijmen of over overgaan op PPC. Zo ja, hoe? Ik lijm liever niets in de mof omdat het daarna niet meer te corrigeren is. Zoveel pijp uit de vloer heb ik ook niet meer om er iets op aan te sluiten.

Graag advies over de verdere aansluiting. Het siphon zal niet recht uit de muur op de mof kunnen worden aangesloten, omdat de stortpijp dan te ver van de muur komt. Een 90-bocht naar rechts en dan omhoog lukt wel, en op deze manier zit ik de waterleidingen ook niet in de weg.

Graag wat tips hoe verder te gaan.


Zie de foto's van de huidige situatie:


 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Je kunt in die bocht een mantel lijmen 40/50



met daar in een R.O ring 50x40



Nu kan je eerst de muur af werken en als dat allemaal klaar is kan je de leiding in de R.O ring schuiven en verder leiding aan te sluiten.

Mocht het verstopt zijn kan je zo uit de R.O ring halen en met een veer ontstoppen.

zo ziet dat er uit dit is een voorbeeld van een fonteintje maar de principe is gelijk.
 

Soprano74

  • #8
Beste Henk

Dank voor je tip.

Dat is inderdaad een mooie oplossing, zo'n 40/50 mantel met daarin een RO ring. Deze oplossing had ik nog niet bedacht. Ik was even bang dat ik richting de 32 mm moest met een overgangsrubber 40/32, maar dat is niet nodig en ik kan dus de 40mm behouden. Dus als 40/50 mantel erin zit, zal deze ietsjes uit de muur komen als de afwerking klaar is. Dit geeft veel flexibiliteit voor wat betreft de verdere aansluiting van bijv. het sihphon. Ik ga aan de slag.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
:prima: succes
 

Soprano74

  • #10
Henk,

Zoals je nu ziet is het een en ander niet helemaal gegaan zoals verwacht. Het 40mm pijpje wat het beton in ging kwam los en bleek in een 50mm pijp te zitten. Ik heb nu besloten om een overgangsrubber in het 50mm pijpje te stoppen met daarin een nieuw 40mmm pijp. Vanuit daar gewoon weer verder maar nu voor het gemak een overschuifmof gebruikt. Nu kan ik het geheel niet meer in cement storten en heb besloten de zaak af te timmeren. Voordeel is wel dat je er weer snel bij kan als het moet.



 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Was beter geweest dat je een buis in die vloer lijmde en vervolgens met 2 bochten daar op en r.o ring buiten zijde muur.

Dan kan je de muur geheel dicht maken.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu