Holte in buitenmuur van oude rolluikbak

Omejaapdediscoaap

  • #1
Hallo,

Mijn eerste post hier, hopelijk één waar mensen me mee kunnen helpen.

Ik ben bezig de bovenverdieping van het achterste gedeelte van ons (100 jaar oude) huis te verbouwen. Dit achterhuis is volledig opgetrokken uit (ongeïsoleerde) steense buitenmuur zonder spouw, waarop een ongeïsoleerd mansarde dak staat. Voorheen zaten hier enkele slaapkamers en een simpele badkamer in, die helemaal met hardboard, triplex en ander hout in deze constructie waren gebouwd. Na dit alles weggehaald te hebben kwam ik uiteraard verschillende verassingen tegen.
Één daarvan was een grote holle ruimte (uitsparing) in de muur waar vroeger ooit een rolluikbak voor onderliggend keukenraam in heeft gezeten. De muur is van de vloer tot aan de dakvoet ongeveer 80 cm hoog. Ik ga deze muur isoleren met rockwool, op dezelfde manier als hoe ik de achtergevel van deze ruimte heb aangepakt.

Rachelwerk van 2cm dikke, geïmpregneerde latjes. Daarop dampdoorlatende (en dus waterkerende) miofol folie. Daarvoor een frame van balken waartussen de rockwool komt en later dampdicht afgewerkt wordt.
Ik vrees dat deze holle ruimte een flinke koudebrug zal vormen.
Nu mijn vraag:

Kan ik deze ruimte opvullen met rockwool? Zoja, moet ik dan tegen de (koude en waarschijnlijk vaak vochtige) bakstenen van de buitenmuur ook waterkerende/dampdoorlatende folie aanbrengen? Moet ik dan een kleine luchtspouw houden zoals ik eerder genoemd hanteerde? Kan ik er daarna de rockwool strak tegenaan plaatsen, of moet ik hiertussen ook ruimte houden? De rest van de muur werk ik dus ook af met een frame met rockwool erin en daarna dampdicht en met gips afwerken...


Nogal een verhaal, maar alvast bedankt voor het lezen!

 

Omejaapdediscoaap

  • #2
Oh, en hat frame dat je op de fot ziet is van een dakkapel die we onlangs nieuw gezet hebben. Frame voor de isolatie zal hiermee worden gecombineerd zeg maar..
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de isolatie volledig voor de holte langs loopt, is er geen koudebrug. En hoeft er dus niets opgevuld te worden.

De ondersteuning van de dakkapel vind ik er op de foto vreemd/fragiel uitzien. Maar ik neem aan dat dit gemaakt is door iemand die er verstand van heeft :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu